Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію і пообіцяла зв’язатися із Коцабою (ВІДЕО)

Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію і пообіцяла зв’язатися із Коцабою (ВІДЕО)

21 Червня 2016
1635
21 Червня 2016
15:39

Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію і пообіцяла зв’язатися із Коцабою (ВІДЕО)

1635
21 червня під час круглого столу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надія Савченко пообіцяла зв’язатися із блогером Русланом Коцабою, який визнанний судом в Україні винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засуджений до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Водночас вона заявила одному з російських журналістів, що їй не потрібні посередники у розмовах з українцями.
Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію і пообіцяла зв’язатися із Коцабою (ВІДЕО)
Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію і пообіцяла зв’язатися із Коцабою (ВІДЕО)

Про це повідомляє «Українська правда».

Надаючи російському журналістові слово, голова української делегації в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар'єв заявив, що дає слово «російському пропагандистові».

У своєму питанні російський журналіст заявив, що кореспонденти російських ЗМІ «знаходять уламки снарядів у лікарнях і дитячих садках в зоні АТО». Також він запитав, чи планує Надія Савченко займатися лише правами політв'язнів у Росії, чи в Україні також. Він навів приклад Руслана Коцаби, який був засуджений за перешкоджання діяльності Збройних Сил України і  визнаний організацією Amnesty International в'язнем сумління.

У відповідь Надія Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію про марку снарядів, осколки від яких вони виявляють, видаючи дозволені снаряди за заборонені Женевською конвенцією.

Говорячи про в'язнів в Україні, вона заявила, що одним з напрямків її діяльності будуть суди і судова реформа. «Я дуже хочу, щоб український суд був на порядок вище російського суду, щоб у нас не було до чого причепитися, так, як ви ведете суди, як це у вас відбувається. Тому так, я буду займатися всіма цими питаннями», – сказала вона.

У відповідь на уточнення журналіста, чи може він передати Руслану Коцабі, що Надія Савченко займеться його питанням, вона заявила, що в цьому їй посередники не потрібні. «Я не вважаю, що я буду зі своїм народом розмовляти через російських журналістів. У мене є через кого поговорити з моїми українцями. Тому я зв'яжуся з ними сама, велике спасибі», – сказала вона.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. 

У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебував під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

11 травня Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловив занепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахують з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Водночас виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко заявив, що Руслан Коцаба може бути звільнений найближчим часом.

Фото: ua.korrespondent.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1635
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду