Адвокатці, яку підозрюють у державній зраді, дозволили захищати пропагандиста Коцабу із СІЗО

Адвокатці, яку підозрюють у державній зраді, дозволили захищати пропагандиста Коцабу із СІЗО

12 Квітня 2024
1599
12 Квітня 2024
12:24

Адвокатці, яку підозрюють у державній зраді, дозволили захищати пропагандиста Коцабу із СІЗО

1599
У лютому 2024 року суд відправив Світлану Новицьку, яка, за твердженням правоохоронців, протягом кількох років поширювала в інтернеті антиукраїнський контент, на два місяці за ґрати.
Адвокатці, яку підозрюють у державній зраді, дозволили захищати пропагандиста Коцабу із СІЗО
Адвокатці, яку підозрюють у державній зраді, дозволили захищати пропагандиста Коцабу із СІЗО

Адвокатці Світлані Новицькій, яку підозрюють у державній зраді, дозволили захищати пропагандиста Руслана Коцабу із СІЗО.

Таке рішення ухвалив Коломийський міськрайонний суд на Івано-Франківщині, повідомила із зали суду кореспондентка Суспільного.

За словами судді Олександра Калинюка, суд отримав заяву щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції зі Львівського СІЗО.

«11 квітня 2024 року до суду надійшла заява захисниці обвинуваченого Світлани Новицької про ведення судового засідання в режимі відеоконференції зі Львівського СІЗО, де вона перебуває. Учасники судового розгляду не заперечили проти цього», — сказав Олександр Калинюк.

Водночас провести 11 квітня відеоконференцію не вдалося. За словами секретаря судового засідання Інни Тимошишиної, представник СІЗО телефоном повідомив, що в них є два зали для проведення відеоконференцій, проте обидва зайняті.

Обвинувачений у держзраді Руслан Коцаба. Суспільне Івано-Франківськ

Наступне судове засідання має відбутися 20 травня 2024 року.

За інформацією Zaxid.net, Світлана Новицька працює адвокаткою майже 20 років. Її клієнтами є проросійські пропагандисти Олена Бойко (Віщур), Руслан Коцаба, Дмитро Василець, Тетяна Монтян. Адвокатка брала участь в Антимайдані й антивакцинаторських протестах 2021 року, які організовував львівський псевдоактивіст і антивакцинатор Остап Стахів.

29 лютого 2024 року Галицький районний суд Львівської області відправив у СІЗО на два місяці підозрювану в держзраді адвокатку Світлану Новицьку. Їй загрожує від 12 до 15 років в'язниці з конфіскацією майна. Правоохоронці встановили, що адвокатка протягом декількох років поширювала в інтернеті антиукраїнський контент. Також вона виступала в програмах на російських та проросійських медіа. У своїх численних інтерв’ю вона поширювала маніпулятивні матеріали з виключним негативом щодо України.

Як писав «Детектор медіа», у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти Коцаби через відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений воєнний стан. 

У лютому 2015 року його затримали, а в травні 2016 року Івано-Франківський міський суд визнав Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних сил України і засудив до 3,5 років позбавлення волі. На суді обвинувачений заявив, що не визнає своєї провини.

В липні 2016 року Апеляційний суд повністю виправдав Руслана Коцабу. А 1 червня 2017 року Вищий спеціальний суд скасував виправдальну ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області у цій справі.

31 січня 2018 розпочався новий розгляд справи блогера Руслана Коцаби. У лютому 2018 року Долинський районний суд в Івано-Франківській області повернув прокурору обвинувальний акт щодо Коцаби, якого знову звинуватили в держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил.

З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

16 січня 2023 року в Коломиї на Івано-Франківщині мало відбутися судове засідання у справі колишнього ведучого «каналів Медведчука» та блогера Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді. Однак його захисник подав клопотання з проханням перенести розгляд справи через те, що обвинувачений перебуває за кордоном, а сам Коцаба на своєму ютуб-каналі поінформував, що перебуває в США.

Пізніше з'ясувалося, що 56-річний Руслан Коцаба перетнув український кордон зі Словаччиною ще 24 серпня 2022 року через пункт пропуску в Малому Березному на Закарпатті. 

У часи роботи на каналі NewsOne Руслан Коцаба заявляв, зокрема, що на сході України відбувається «збройний громадянський конфлікт», який почався тому, що «повсталий Донбас спробували упокорити».  

Детальніше про те, хто такий Руслан Коцаба, читайте в матеріалі «Детектора медіа».

На фото — адвокатка Руслана Коцаби Світлана Новицька

Фото: Zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1599
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вася
17 дн. тому
Я щось не розумію. А, чому ви вважаєте, що люди, які не бажають примусово колотися шмурдяком - державні зрадники? Може ви - фашисти? Я, наприклад, не підтримую путінофільські настрої Коцаби і вважаю путлера фашистом. Але, до антивакцинаторів ставлюся добре, тому що вважаю фашизмом примусову вакцинацію. І не плутайте державну зраду і не бажання людини колотися. Коліться собі самі на здоров'я чим хочете і нюхайте кокс на банковій...але не чіпайте людей, які не поділяють ваші смаки. Бо ви вже перейшли червоні лінії. І ви будете відповідати за пропаганду фашизму і порушення прав людини. Вічно рулити не будете, будуть наступні вибори і люди заберуть у вас владу - і вам прийдеться відповідати за усі ваші злочини проти громадян.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду