Блогер Руслан Коцаба отримав три з половиною роки позбавлення волі - більшу частину покарання вже відбув

Блогер Руслан Коцаба отримав три з половиною роки позбавлення волі - більшу частину покарання вже відбув

12 Травня 2016
2306
12 Травня 2016
12:55

Блогер Руслан Коцаба отримав три з половиною роки позбавлення волі - більшу частину покарання вже відбув

2306
12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі.
Блогер Руслан Коцаба отримав три з половиною роки позбавлення волі - більшу частину покарання вже відбув
Блогер Руслан Коцаба отримав три з половиною роки позбавлення волі - більшу частину покарання вже відбув

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

У січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

8 лютого 2015 року його арештували на 60 днів і після цього неодноразово продовжували термін дії арешту. У ході слідства йому було висунуто звинувачення в перешкоджанні діяльності Збройних Сил України та державній зраді.

12 травня суд визнав Руслана Коцабу винним у вчиненні злочину, передбаченому ч.1 статті 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) КК України та призначив йому покарання із застосуванням статті 69 ККУ у виді позбавлення волі на строк 3,5 років.

Водночас суд визнав Руслана Коцабу невинуватим у пред’явленному за ч.1 статті 111 (державна зрада) ККУ обвинуваченні та виправдав його за цією статтею за відсутністю складу злочину.

Строк відбуття покарання обвинуваченному Руслану Коцабі порахують з дати затримання – 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до статті 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Нагадаємо, 11 травня сторона обвинувачення просила суд визнати блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України та державній зраді і призначити йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини. «Я все робив по совісті як християнин, як українець, як громадянин, як патріот. Я й далі буду закликати, щоб ця клята війна якомога швидше завершилася… Я не міг мовчати. Я мусив звернутися до нашого президента. І я тоді наголошував, що це кляте братовбивство на Донбасі має завершитися. І зараз більшість людей говорять те саме моїми словами дворічної давності. Єдине, що я в тюрмі, а вони на волі. Я 15 місяців не бачив своїх дітей», - сказав він й додав, що присутні не почули жодного доказу про його державну зраду і перешкоджання Збройним Силам України.

Адвокати Руслана Коцаби заявили про вибірковість звинувачень на тлі відсутності реакції на протизаконні дії, а не слова, інших громадян. На думку захисту, обвинувачення не довело інкримінованих пану Коцабі злочинів.

Нагадаємо, в лютому 2015 року представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. 

У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебував під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

11 травня 2016 року Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловив занепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2306
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду