detector.media
21.06.2016 15:39
Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію і пообіцяла зв’язатися із Коцабою (ВІДЕО)
Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію і пообіцяла зв’язатися із Коцабою (ВІДЕО)
21 червня під час круглого столу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надія Савченко пообіцяла зв’язатися із блогером Русланом Коцабою, який визнанний судом в Україні винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засуджений до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Водночас вона заявила одному з російських журналістів, що їй не потрібні посередники у розмовах з українцями.

Про це повідомляє «Українська правда».

Надаючи російському журналістові слово, голова української делегації в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар'єв заявив, що дає слово «російському пропагандистові».

У своєму питанні російський журналіст заявив, що кореспонденти російських ЗМІ «знаходять уламки снарядів у лікарнях і дитячих садках в зоні АТО». Також він запитав, чи планує Надія Савченко займатися лише правами політв'язнів у Росії, чи в Україні також. Він навів приклад Руслана Коцаби, який був засуджений за перешкоджання діяльності Збройних Сил України і  визнаний організацією Amnesty International в'язнем сумління.

У відповідь Надія Савченко закликала російських журналістів не спотворювати інформацію про марку снарядів, осколки від яких вони виявляють, видаючи дозволені снаряди за заборонені Женевською конвенцією.

Говорячи про в'язнів в Україні, вона заявила, що одним з напрямків її діяльності будуть суди і судова реформа. «Я дуже хочу, щоб український суд був на порядок вище російського суду, щоб у нас не було до чого причепитися, так, як ви ведете суди, як це у вас відбувається. Тому так, я буду займатися всіма цими питаннями», – сказала вона.

У відповідь на уточнення журналіста, чи може він передати Руслану Коцабі, що Надія Савченко займеться його питанням, вона заявила, що в цьому їй посередники не потрібні. «Я не вважаю, що я буду зі своїм народом розмовляти через російських журналістів. У мене є через кого поговорити з моїми українцями. Тому я зв'яжуся з ними сама, велике спасибі», – сказала вона.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. 

У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебував під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

11 травня Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловив занепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахують з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Водночас виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко заявив, що Руслан Коцаба може бути звільнений найближчим часом.

Фото: ua.korrespondent.net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY