Апеляційний суд повністю виправдав блогера Руслана Коцабу і постановив його звільнити (ДОПОВНЕНО)

Апеляційний суд повністю виправдав блогера Руслана Коцабу і постановив його звільнити (ДОПОВНЕНО)

14 Липня 2016
3270
14 Липня 2016
15:56

Апеляційний суд повністю виправдав блогера Руслана Коцабу і постановив його звільнити (ДОПОВНЕНО)

3270
Апеляційний суд повністю виправдав івано-франківського блогера Руслана Коцабу, якого раніше міський суд Івано-Франківська визнав винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі.
Апеляційний суд повністю виправдав блогера Руслана Коцабу і постановив його звільнити (ДОПОВНЕНО)
Апеляційний суд повністю виправдав блогера Руслана Коцабу і постановив його звільнити (ДОПОВНЕНО)

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила правозахисниця Тетяна Близнюк.

«Щойно апеляційним судом Руслана Коцабу повністю виправдано. Нагадую, суд попередньої інстанції дав йому чотири з чимось років. Прокуратура подала апеляцію, щоб йому дали 13. Кожен має право не погоджуватися з чиїмись висловлюваннями. Ніхто не має права садити людину за ці висловлювання до тюрми. Сподіваюся, він отримає компенсацію за незаконне позбавлення волі», - написала вона.

«Укрінформ» також підтверджує, що Апеляційний суд Івано-Франківської області  визнав журналіста Руслана Коцабу невинним в державній зраді і звільнив його з під варти. 

«Закрити кримінальне провадження щодо Руслана Коцаби на підставі відсутності складу злочину. Негайно звільнити його з-під варти», -  йдеться в рішенні  суду. 

Судді у справі – Олександр Васильєв, Володимир Гандзюк, Микола Кавацюк.

Львівське видання Еxpres.ua повідомляє, що під час засідання Апеляційного суду Руслан Коцаба вкотре наголосив, що не визнає себе винним. «Я прошу мене виправдати і дати можливість притягнути до відповідальності прокурорів і гебню, яка утримувала мене 524 дні в клітці», – сказав блогер.

Його адвокат Сулима заявив, що жодного доказу про перешкоджання Руслана Коцабою Збройним Силам прокурорами не було надано.  У відповідь прокурор Білий сказав, що судом першої інстанції за обвинуваченя за ч. 1 ст. 111 не враховані всі докази.

Руслан Коцаба в Апеляційному суді. Фото: «Репортер»

У своєму виступі блогер знову наголосив, що на Донбасі «йде громадянська війна» і пообіцяв, що Петро Порошенко буде покараний за «братовбивчу війну», і його будуть судити так само як Арсенія Яценюка і Олександра Турчинова.

«Можливо, ми з вами більше не зустрінемось. Якщо сьогодні приймуть ухвалу, я вже буду засудженим. Тому допоможіть мені відмитися від того бруду, який на мене виливають. Мене у 50 років зганьбили повністю. Війна – від сатани, досить тої ненависті. Краще поганий мир, ніж добра війна. Ми повинні визначитись, чи ми торгуємо, чи воюємо. Я повторюсь, мені ні на грам не соромно за все, що я говорив. Це громадянська війна, а іноземний вплив є з обох боків. Порошенка, Яценюка і Турчинова будуть судити. Саме вони зробили цей бізнес на крові, цю торгівлю. Вони будуть тікати за кордон і будуть у розшуку. Це вони спровокували Путіна, вони і віддали йому Крим за два дні і проводили домовленості щодо Донбасу. Порошенко буде покараний за цей передерибан, братовбивство, створене заради олігархічних інтересів», - цитує звернення блогера до журналістів «Репортер».

«Казав, що думав. Не ходив в строю. Був націоналістом, ним і лишився. А те, що в його діях побачили покидьки, які наживалися на війні - то най лишиться на їхньому сумлінні. Те, що його дії не сприйняли багато, якщо не більшість, моїх побратимів - теж не має бути підставою для ув'язнення в правовій державі! Це не означає, що наші суди раптом стали судити чесно. Це означає, що в іншому випадку були би дуже великі іміджеві втрати української влади після рішення Євросуду», - прокоментувала виступ блогера Тетяна Близнюк.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. 

У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебував під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

11 травня Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловивзанепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахують з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Водночас виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко заявив, що Руслан Коцаба може бути звільнений найближчим часом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3270
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду