Майстри своєї справи. Медіапідсумки 29 лютого – 6 березня 2016 року

Майстри своєї справи. Медіапідсумки 29 лютого – 6 березня 2016 року

6 Березня 2016
2882
6 Березня 2016
16:17

Майстри своєї справи. Медіапідсумки 29 лютого – 6 березня 2016 року

2882
Майстри своєї справи. Медіапідсумки 29 лютого – 6 березня 2016 року
Майстри своєї справи. Медіапідсумки 29 лютого – 6 березня 2016 року

Однією з найгарячіших тем тижня, що минає, були «чорні списки» культурних діячів, на основі яких Держкіно складає перелік заборонених до показу фільмів. 1 березня представники телегруп, продакшенів, Держкіно, Мінкульту та Нацради зібралися на круглий стіл, щоб обговорити проблему, яка постала перед телеіндустрією: список із часом може змінюватися, а отже, можна вкласти гроші в фільм, який неочікувано заборонять. Особливо ні про що не домовилися, бо традиційно «в товарищах согласья нет», а СБУ, яка складає «чорні списки», на зустріч не прийшла. Цікаво, чи так само ігноруватимуть медійників Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції, якщо їх долучать до регулювання медіаринку (а такі пропозиції є в деяких законопроектах, які наразі розробляються)?

Тривали й публічні обговорення законопроекту про аудіовізуальні послуги. Індустрія звично наполягала на лібералізації ринку, законодавці та медійні громадські організації – на посиленні контролю. Тим часом дипломати деяких західних країн, що радять ухвалити цей законопроект у редакції, яка не задовольняє великих гравців вітчизняного ринку, встигли поспілкуватися з представниками цих великих гравців. І розказали мені про свої враження буквально наступне: «В них дуже сильні юристи, які блискуче орієнтуються і у вашому законодавстві, і в нашому». Так, це великі майстри своєї справи: вони вже одного разу прописали заборону концентрації в одних руках більше 35% ринку таким чином, що цю норму досі ніхто не може застосувати. І, до речі, не тільки її.

1 березня група «1+1 медіа» офіційно оголосила про придбання супутникового провайдера «Viasat Україна» і, відповідно, вихід на ринок платного телебачення. Додайте до цього запущений, але поки широко не анонсований відеоагрегатор ovva.tv – і якщо в грудні 2015 року я говорила, що зараз особливо цікаво спостерігати за «Медіа Групою Україна» і тим, як мовник використає можливості синергії з телеком-активами, то тепер у цьому сенсі вже цікаво спостерігати за двома гравцями. Як, у принципі, й за іншими їхніми колегами з «великої телевізійної четвірки», що теж збираються виходити на ринок платного телебачення та збільшувати доходи в інтернеті – зокрема, запускаючи проекти електронної комерції.

Не встигла в Лос-Анджелесі відгриміти церемонія нагородження премії «Оскар», до номінантів якої цього року потрапила стрічка «Зима у вогні» спільного виробництва України, США та Великої Британії, як її автори посварилися між собою. Українська команда стрічки звинуватила її режисера Євгенія Афінеєвського в тому, що той привласнив права на фільм та використовує стрічку, матеріали для якої надавали десятки українських авторів, у комерційних цілях. І заявила про наміри подати позов до суду. Так що Netflix має всі шанси отримати звинувачення в трансляції піратського контенту.

3 березня після понад річного полону в «ЛНР» було звільнено луганську журналістку Марію Варфоломеєву. Ми дуже радіємо за Марію та зичимо їй усього найкращого. Водночас тривожні новини продовжують надходити з Москви, з процесу над Надією Савченко, яка на знак протесту проти незаконного ув’язнення днями оголосила сухе голодування. У п’ятницю на пікет біля АП з вимогою до Президента активніше боротися за повернення Надії Савченко вийшли журналісти. А в неділю на підтримку Надії на київському Майдані Незалежності провели демонстрацію активісти-користувачі соціальних мереж.

Фото - ytimg.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду