detector.media
Галина Петренко
06.03.2016 16:17
Майстри своєї справи. Медіапідсумки 29 лютого – 6 березня 2016 року
Майстри своєї справи. Медіапідсумки 29 лютого – 6 березня 2016 року

Однією з найгарячіших тем тижня, що минає, були «чорні списки» культурних діячів, на основі яких Держкіно складає перелік заборонених до показу фільмів. 1 березня представники телегруп, продакшенів, Держкіно, Мінкульту та Нацради зібралися на круглий стіл, щоб обговорити проблему, яка постала перед телеіндустрією: список із часом може змінюватися, а отже, можна вкласти гроші в фільм, який неочікувано заборонять. Особливо ні про що не домовилися, бо традиційно «в товарищах согласья нет», а СБУ, яка складає «чорні списки», на зустріч не прийшла. Цікаво, чи так само ігноруватимуть медійників Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції, якщо їх долучать до регулювання медіаринку (а такі пропозиції є в деяких законопроектах, які наразі розробляються)?

Тривали й публічні обговорення законопроекту про аудіовізуальні послуги. Індустрія звично наполягала на лібералізації ринку, законодавці та медійні громадські організації – на посиленні контролю. Тим часом дипломати деяких західних країн, що радять ухвалити цей законопроект у редакції, яка не задовольняє великих гравців вітчизняного ринку, встигли поспілкуватися з представниками цих великих гравців. І розказали мені про свої враження буквально наступне: «В них дуже сильні юристи, які блискуче орієнтуються і у вашому законодавстві, і в нашому». Так, це великі майстри своєї справи: вони вже одного разу прописали заборону концентрації в одних руках більше 35% ринку таким чином, що цю норму досі ніхто не може застосувати. І, до речі, не тільки її.

1 березня група «1+1 медіа» офіційно оголосила про придбання супутникового провайдера «Viasat Україна» і, відповідно, вихід на ринок платного телебачення. Додайте до цього запущений, але поки широко не анонсований відеоагрегатор ovva.tv – і якщо в грудні 2015 року я говорила, що зараз особливо цікаво спостерігати за «Медіа Групою Україна» і тим, як мовник використає можливості синергії з телеком-активами, то тепер у цьому сенсі вже цікаво спостерігати за двома гравцями. Як, у принципі, й за іншими їхніми колегами з «великої телевізійної четвірки», що теж збираються виходити на ринок платного телебачення та збільшувати доходи в інтернеті – зокрема, запускаючи проекти електронної комерції.

Не встигла в Лос-Анджелесі відгриміти церемонія нагородження премії «Оскар», до номінантів якої цього року потрапила стрічка «Зима у вогні» спільного виробництва України, США та Великої Британії, як її автори посварилися між собою. Українська команда стрічки звинуватила її режисера Євгенія Афінеєвського в тому, що той привласнив права на фільм та використовує стрічку, матеріали для якої надавали десятки українських авторів, у комерційних цілях. І заявила про наміри подати позов до суду. Так що Netflix має всі шанси отримати звинувачення в трансляції піратського контенту.

3 березня після понад річного полону в «ЛНР» було звільнено луганську журналістку Марію Варфоломеєву. Ми дуже радіємо за Марію та зичимо їй усього найкращого. Водночас тривожні новини продовжують надходити з Москви, з процесу над Надією Савченко, яка на знак протесту проти незаконного ув’язнення днями оголосила сухе голодування. У п’ятницю на пікет біля АП з вимогою до Президента активніше боротися за повернення Надії Савченко вийшли журналісти. А в неділю на підтримку Надії на київському Майдані Незалежності провели демонстрацію активісти-користувачі соціальних мереж.

Фото - ytimg.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY