Кінець історії України. Моніторинг інформаційних каналів 30 березня — 5 квітня 2020 року

Кінець історії України. Моніторинг інформаційних каналів 30 березня — 5 квітня 2020 року

25 Квітня 2020
3209

Кінець історії України. Моніторинг інформаційних каналів 30 березня — 5 квітня 2020 року

3209
Продаж землі припинив існування держави, коронавірус породила ноосфера, а колективний захід ґвалтує Україну. Що просували інформаційні канали на початку весни.
Кінець історії України. Моніторинг інформаційних каналів 30 березня — 5 квітня 2020 року
Кінець історії України. Моніторинг інформаційних каналів 30 березня — 5 квітня 2020 року

Початок квітня видався неймовірно насиченим на різноманітні події. Прийняття законопроєкту про ринок землі, посилення карантинних обмежень, скандал навколо брата Андрія Єрмака. Керуючись давньою політичною формулою «масштаби події прямо дорівнюють масштабам маніпуляцій», інформаційні канали на фоні всього цього збагатилися просто неймовірною кількістю піару, чорного піару та абсурду.

Війна селян проти власності на землю

Скасування мораторію на продаж землі, одна з головних українських політичних страшилок, нарешті сталося. Популісти роками готувалися до цього дня, але, як уже писав «Детектор медіа», коронавірус змусив їх дещо зменшити масштаби піару. Зате нічого не заважало розгулятися у змісті заяв.

Найактивніше на скасування мораторію відреагували канали Медведчука. Борислав Розенблат на ZIK проголошував «закінчення історії українського народу» та «припинення існування української держави». Наталя Королевська на ZIK розповідала про «зраду XXI століття». Анатолію Шарію на «112» ввижалися «доморощенные гебельсы, мародеры и подонки». В’ячеслав Піховшек на NewsOne узагальнив, що українська література розповідає про війну простого селянина проти власності на землю. Не те, що зараз, коли великі орендарі зовсім не мають у селах практично феодальний статус :)

Крім яскравих порівнянь, в ефірі каналів Медведчука вистачало також яскравих маніпуляцій. Наприклад, тут постійно змальовували політичну картину так, наче проти ринку землі бореться лише «ОПЗЖ». Ігноруючи багаторічні старання, наприклад, «Батьківщини». Також від близьких до «ОПЗЖ» коментаторів (і, неочікувано, Володимира Гройсмана на «112») звучали побоювання, що великі компанії запустять на землю сучасні технології і знищать село. А от якщо господарство буде фермерським, то, на думку Гройсмана, за десять років усі тільки заздритимуть Україні. Адже ручна праця історично показує свою перевагу над автоматизацією (?)… Наталя Королевська на ZIK стверджувала, що влада відкрила ринок у такій ситуації, коли люди будуть платити землею за лікування. Нагадаємо, що продаж стане можливим лише в липні 2021 року. І, звісно, найпопулярнішою маніпуляцією стало те, що Україна відкрила ринок землі лише через вимогу МВФ. На ZIK навіть ведучі дозволяли собі запитання про «шантаж з боку Міжнародного валютного фонду». Так, наче ніхто в самій Україні цього не вимагав і не відстоював.

Про те, що всю землю заберуть міжнародні корпорації, ви, мабуть, і так знаєте. Але феєричну маніпуляцію нетитрованого ведучого ZIK все ж варто виділити окремо: «Всю землю скуплять олігархи й корпорації. Це не страшилка. До такого висновку доходять як прихильники, так і автори земельної реформи, так і їх опоненти». Жодного прикладу щодо такого «прихильника реформи» глядачам не навели.

Прямий, який зазвичай критикує кожен крок «слуг народу», цього разу не міг займатися улюбленою справою. Адже «Європейська солідарність» і сама проголосувала за відкриття ринку землі. Тож, як ми вже писали раніше, канал не надто активно висвітлював цю тему, натомість розповідав про жорсткі вимоги «ЄС» до законопроєкту, акцентував увагу на захисних механізмах для фермерів, та, на пару з «Еспресо», цитував Петра Порошенка.

І тільки на 24 каналі, зокрема у програмі «Pro Новини», просували іншу позицію. Мовляв, ринок давно треба було відкрити, а популісти забили голови українців міфами. Ведучі «Ґуд найт Юкрейн» узагалі стверджували, що земельні відносини варто було лібералізувати ще сильніше.

Побічні ефекти від прийому землі

Звісно ж, така тектонічна для української політики подія, як прийняття законопроєкту про землю (і трішки голосування за банківський законопроєкт), не могла обійтися без супутніх маніпуляцій. На телебаченні одразу почалися пошуки нових коаліцій та зовнішнього впливу.

30 березня на Прямому телеканалі народний депутат «ЄС» Ростислав Павленко приписував Юлії Тимошенко співпрацю з Коломойським на фоні голосування законопроєкту про банки. Наступного дня «земельну» коаліцію «ОПЗЖ» та «Батьківщини» активно форсувала ведуча Світлана Орловська. А народний депутат «ЄС» Олег Синютка вивів справжню теорію всього, описавши трикутник «ОПЗЖ — Коломойський — Тимошенко». Також на Прямому, як і майже всіх інших каналах, розповідали про розпад монокоаліції на фоні голосувань за землю та банки.

Віталій Портников на Прямому навіть стверджував, що наступний уряд Зеленського буде вже коаліційним. Але це навряд чи буде коаліція з Медведчуком, адже вона не принесе вигоди. Мовляв, Росія на фоні кризи стає просто некредитоспроможною.

Канали Медведчука були у своїх описах значно красномовніші. Олена Лукаш на ZIK розповідала про «случку» та «спарювання» Зеленського з Порошенком і заявляла, що в нас більше немає легітимного президента. Андрій Пальчевський на NewsOne обурювався, що під час виборів розпадалися сім’ї, а тепер Зеленський та Порошенко знаходять спільну мову. ZIK показав сюжет-порівняння Порошенка та Зеленського. Геннадій Москаль в ефірі ZIK запропонував «Слузі народу» публічно відмовитися від голосів «ЄС» та «Голосу» й не враховувати їх за земельну реформу. А нагадайте, навіщо Москаля кличуть на телебачення? Крім того, на всіх каналах Медведчука активно просували тезу, що між «ЄС» і «слугами народу» відбувся договорняк: голоси за земельну реформу в обмін на зупинення кримінального переслідування Порошенка.

Також на каналах Медведчука значно зросла кількість розповідей про зовнішній вплив на Україну. В’ячеслав Піховшек на NewsOne порівнював нашу державу із «хворою паралізованою неадекватною жінкою», яку ґвалтує «колективний захід». Анатолій Шарій на «112» порівнював МВФ із мафією. Ілля Кива на ZIK називав Міжнародний валютний фонд «терористичною організацією». Віктор Медведчук бігав по всіх своїх каналах і розповідав про «вашингтонський обком» та «Фонд Сороса», які куплять нашу землю. Ведучий ZIK казав, що після прийняття законопроєкту про банки судова система «в метрополії буде десь знаходитися». Євген Філіндаш на ZIK переконував, що Україна для Заходу всього лише «дойная корова», а самі українці, згідно із соціологією, очікують на допомогу з коронавірусом від «Китаю, других стран. Но отнюдь не Евросоюза. Потому что все уже убедились, что такое Евросоюз». Якщо не враховувати ВООЗ, то Євросоюз — це буквально друге після Китаю місце, звідки українці очікують на допомогу.

Премія Дарвіна

Коронавірус та карантинні заходи стали, безперечно, головною темою аналізованого тижня. І в перервах між цитуванням профільних чиновників та розмовами з інфекціоністами, кожен телеканал вдавався з цього приводу до якихось своїх девіацій.

На 24 каналі проскасували панічні нотки. Ведучий Артем Овдієнко 30 березня пророкував українським «шашличникам» премію Дарвіна та підозрював, що прорив українців, які повернулися із В’єтнаму, в аеропорту «Бориспіль» міг бути зрежисованим. 31 березня він прогнозував 80 тисяч потенційних хворих на коронавірус до Великодня й можливу смертність у 30 %. Не вгадав. 1 квітня ведучий критикував втікачів із готелю «Козацький», підозрюючи, що їх відпустили спеціально, щоби ЗМІ роздмухали паніку і створили фон для введення надзвичайного стану чи комендантської години. Звісно ж, сам пан Овдієнко підігравати ляльководам не хотів. Тому просто порадив глядачам триматися подалі від людей із засмагою.

Прямий та «Еспресо» робили акцент на перевіреній часом критиці «непрофесійної влади». Яка довела до кризи, не підготувалася до епідемії й так далі. Найвеселішу заяву з цього приводу зробив екснародний депутат Олександр Бригинець на Прямому: «При Порошенку маска коштувала півтори гривні. Тобто, якби влада утримала цю ситуацію…». Віталій Портников на Прямому тим часом стверджував, що коронавірус убиває кар’єри політиків-популістів і починає час ефективних демократів.

На каналах Медведчука без критики влади, звісно, теж не обійшлося. Наприклад, Вадим Рабінович на NewsOne розповідав, що краще би замість нинішнього міністра МОЗ працювала мавпа. Крім того, на кожному каналі Медведчука хоча б раз протягом тижня хтось хвалив систему Семашка. Чекаємо, коли проросійські ЗМІ нарешті почнуть розповідати, що «рубль лучше доллара», а «отечественное кино лучше Голливуда».

Проте найбільшою проблемою каналів Медведчука лишається те, що тут заперечують саму небезпечність коронавірусу. При чому роблять це далеко не науковці.

От, наприклад, Олександр Качний кращу частину свого життя займався рибним господарством. А тепер, уже як народний депутат, розповідає на NewsOne, що коронавірус не вплинув на річну статистику хворих (відео). Що це не страшна хвороба, адже його знайомий легко вилікувався (відео). Що це спеціально вигадана світова істерія (відео). Що Італія приписує всіх загиблих до коронавірусу (відео). Ми дуже сподіваємося, що Олександру Качному у штабі «ОПЗЖ» просто прописали таку роль. І в українській Верховній Раді не працює людина, яка щиро вірить, що якщо її знайомий легко вилікувався, то 66 тисяч загиблих (на момент виходу програми) нічого не значать. Яка щиро не розуміє, що коронавірусною хворобою захворіло відносно мало людей якраз через жорсткі карантинні заходи. Яка настільки легко й лицемірно змінює думку.

Адже ось 11 березня Качний ледь не насміхається з лікарки, яка розповідає, що в Італії до загиблих від коронавірусу зараховують усіх, у кого його виявили, незважаючи на фактичні причини смерті. А ось Качний через три тижні вже сам розповідає, що Італія приписує «каждого умирающего» до коронавірусу. Ви там уже якось визначтеся. Й цитуйте лікарів коректно.

На цьому треш в ефірі каналів Медведчука тільки починається. Псевдонауковиця Олена Рихальська, яка вірить, що жінки мають на одну хромосому більше, розповідає на NewsOne, що в Україні не можна повторювати карантинні обмеження інших країн, бо в нас «свой микромир». Ренат Кузьмін, який називав дії російських «ЛДНР» необхідною самообороною, на NewsOne описує знищення генофонду української нації та переконує, що влада запровадила карантинні обмеження, щоб унеможливити протести. А майже весь інший світ їх запровадив, бо?..

Цілий букет теорій змови представили на програмі «Чорний лебідь» на NewsOne. Віктор Суслов розповідав, що коронавірус — це, за всіма пунктами, просто жорсткіша форма грипу та розкручений ЗМІ психоз. На його думку, епідемія завершиться, коли медіа перестануть нагнітати. Що ж до Олексія Куща, то його думку про коронавірус ми краще процитуємо дослівно: «По большому счету, это такой, как бы, своеобразный отклик ноосферы на чрезмерную концентрацию населения Земли, на чрезмерные миграционные потоки». Ведучий цієї програми Вадим Карасьов описував дійсність, у якій «все мы вирусологи», а авторитети розмиваються. Можливо, це просто реакція ноосфери на надмірну кількість політичних коментаторів?

Інші цікаві цитати й маніпуляції

Історія із братом очільника Офісу президента Андрія Єрмака знайшла на інформаційних каналах не більше визнання, ніж у теленовинах. Найактивніше тему висвітлював 24 канал. Місцеві ведучі проводили включення з Гео Леросом та висловлювали відверті сумніви в тому, що слідство в цій справі до чогось дійде. Також Лерос з’являвся в «Червоних лініях» на «Еспресо».

Ведуча Прямого Світлана Орловська під час інтерв’ю з народним депутатом «ЄС» Володимиром Ар’євим та народним депутатом «ОПЗЖ» Олександром Качним ні сіло ні впало вирішила поділитися своїми думками про «Європейську солідарність». Мовляв, голосуючи за законопроєкт про землю, в цій партії «думали про Україну». Тут дивує навіть не те, наскільки очевидно ведуча проявляє свої політичні симпатії. І не те, наскільки явно вона стає на бік одного з гостей. А просто сам факт того, що Орловська відчула поклик до піару «ЄС» у присутності народного депутата від «ЄС». Пан Ар’єв уже дорослий, він і сам впорається.

Екснародний депутат Андрій Тетерук в ефірі Прямого пояснив досі високі рейтинги «Слуги народу» тим, що «більшість виборців не хоче визнавати очевидну помилку обрання останньої влади». Не те що в часи «Народного фронту».

Віталій Портников на «Еспресо» обурювався, що під час виборів президента у 2019 році антикорупціонери не розповідали, як «олігархи об’єдналися проти Петра Порошенка. Про те, що вони намагаються використати провідних українських політиків і шоуменів проти Порошенка. Чому ж ці антикорупціонери про це не говорили, а, навпаки, робили все можливе, щоб полегшити олігархам цю задачу відновлення корупційного ладу в Україні». Уже майже рік минув. Мабуть, настав час перестати звинувачувати антикорупціонерів та всесвітню змову. І подивитися на інші проблеми.

Цікава ситуація склалася цього тижня з Володимиром Кацманом, якого канали Медведчука титрують як журналіста. А колишній сайт «ОПЗЖ» — як «заступника голови по роботі зі ЗМІ». На каналі ZIK 1 квітня він просував чергову агітку проти МВФ, коли народна депутатка Марина Бардіна від «Слуги народу» попросила його дотримуватися журналістської етики й нейтральності. Кацман у відповідь на це влаштував мініскандал із закликами не вчити його бути журналістом. Жаль, що Бардіна не чула виступу Кацмана на ZIK двома днями раніше: «Мы понять сегодня должны, что мы не сменили власть. Что власть осталась прежней. Что сегодня альтернативой нынешнему курсу, который сливается уже с курсом Порошенка, является только вот “Оппозиционная платформа  За жизнь”». Очевидно, коли Кацман називає себе «журналістом», він має на увазі якусь внутрішньопартійну газету?

2 квітня NewsOne та «112» вирішили розповісти про черговий «тиск» на свою адресу, цього разу з приводу «Всеукраїнської школи онлайн». Ведучий «112» Павло Кужеєв описував, як канали Медведчука героїчно погодилися транслювати телеуроки, незважаючи на переслідування влади та втрату рейтингів. І жалівся на «радикально налаштованих освітян» у Львові, які заборонили дивитися проросійські ЗМІ, а отже забрали в частини школярів можливість навчатися. Звісно, насправді канали Медведчука нічим не жертвували. Із рейтингами в онлайн-школи все добре, й ZIK, NewsOne та «112» додатково використовують її, щоби впливати на дітей та батьків. Заборона перегляду, наприклад, «112» теж нікому не заважає, адже уроки для 5 класу, крім нього, показує «ПлюсПлюс». Аналогічну риторику просував ведучий Віталій Дикий на NewsOne. А Михайло Добкін пояснював йому, що канал атакують через позицію. Ну так, колабораціоністську проросійську позицію. Також на NewsOne цитувати заяву «ОПЗЖ», яка в контексті заборони перегляду онлайн-уроків на своїх каналах жалілася на «оскаженілих русофобів». Шановні, ви так не паліться. Ви ж досі юридично лишаєтеся українцями.

До речі, про проросійськість. Цього тижня на різних каналах Медведчука пропонували відновити стосунки з Росією та скасувати санкції проти неї. Критикували санкції України проти Білорусі. І стверджували, що це Україна не виконує мінські домовленості.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3209
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду