Медведчук «під п’ятою» Зеленського. Моніторинг інформаційних каналів 10–16 серпня 2020 року

Медведчук «під п’ятою» Зеленського. Моніторинг інформаційних каналів 10–16 серпня 2020 року

31 Серпня 2020
2793

Медведчук «під п’ятою» Зеленського. Моніторинг інформаційних каналів 10–16 серпня 2020 року

2793
На «112» пропонують вбити кілька «бродячих активістів», на ZIK серйозно обговорюють державний переворот Порошенка, на NewsOne МЗС забороняють коментувати Мінські перемовини. «ОПЗЖ» ледь існує під тиском влади.
Медведчук «під п’ятою» Зеленського. Моніторинг інформаційних каналів 10–16 серпня 2020 року
Медведчук «під п’ятою» Зеленського. Моніторинг інформаційних каналів 10–16 серпня 2020 року

Про ЗМІ, як і про людей, можна багато сказати за тим, як вони проводять вільний час. «Еспресо» та Прямий у період політичних канікул в Україні зосередили свою увагу на подіях у Білорусі. Про протести говорили буквально щодня, присвячуючи їм чи не більшість ефіру. А от канали Медведчука про мітинги в сусідів майже не згадували, про що ми вже писали раніше. Натомість «кумівські ЗМІ» щодня вигадували нові «переслідування»: то влада рейдерила «112», то забороняла «ОПЗЖ», то хотіла вкрасти в Медведчука вибори.

За нашу та вашу свободу

Як Прямий, так і «Еспресо» у подіях у Білорусі підтримували мітингувальників. Олексій Гончаренко, нардеп від «ЄС», наприклад, переконував, що насправді Олександр Лукашенко розгромно програв вибори по всій країні. Протягом тижня на токшоу в деталях обговорювали тактику протестувальників, становище білоруської опозиції, вплив Росії на події, лицемірне ставлення Лукашенка до України, авторитарні заходи білоруської влади, позицію України щодо протестів у сусіда (загальний консенсус: Зеленський має бути жорсткішим). Хоча не обійшлося й без сумнівних тем, наприклад, менталітету білорусів. Окремі українські коментатори та подекуди навіть ведучі чомусь вважали, що білоруси менш схильні до боротьби за права і, взагалі, не такі класні революціонери, як українці. Микола Вересень на Прямому взагалі цікавився, чи цінують білоруси свободу. Хочеться нагадати робесп'єрам, що в Білорусі й раніше бували масові протести, наприклад, Джинсова революція. А українці, до того як «скинути» Януковича, спочатку самі обрали його на виборах.

Другою головною темою тижня для цих ЗМІ стала діяльність Леоніда Кравчука в Мінському форматі. Тут панувала невизначеність: коментатори не сходилися ні в оцінці особистості першого президента, ні в оцінці його завдання на перемовинах. Наприклад, Сергій Рудик на Прямому обурювався, що Україна в Мінську займається ресоціалізацією літніх людей. Микола Давидюк хвилювався, що першою столицею Кравчука була Москва. Ведучий Микола Вересень думав, що перший президент творив незалежність і тепер не буде її роздавати. Олексій Арестович на «Еспресо» вважав, що досвідчений перемовник у Мінську просто виносить мізки росіянам, поки Зеленський та його Офіс все вирішують. Ігор Рейтерович на Прямому думав, що Кравчук тестує суспільство. Загалом, однозначної #зради чи #перемоги діяльність нового дипломата поки що не викликала.

«Диктатура Зеленського»

Якщо послухати канали Медведчука, то вам може здатися, що Україна з кінцями перетворилася на Північну Корею. Лише протягом одного тижня владу звинуватили в тому, що вона хоче віджати всі телеканали в державі, вважає жителів Донбасу сміттям, збирається продавати українців на органи. Тим часом Петро Порошенко вже на День Незалежності може захопити адміністративні будівлі в центрі Києва.

Мабуть, головною новиною аналізованого тижня для каналів Медведчука стала роздута ними ж історія про передачу «112» Агентству з управліннями активами. Співробітники кума Путіна постійно розповідали про якісь «власні джерела», що підтверджували їм спроби «рейдерства». А «112» взагалі не став соромитися й додав на екран плашку: «СБУ за прямою вказівкою Зеленського здійснює чергову рейдерську атаку…». Адекватних доказів цих заяв ніхто не надав. Об’єктивних претензій до «112», як-от схематоз із ліцензіями чи російську пропаганду в ефірі, ніхто не згадував. Натомість ЗМІ Медведчука вигадали власні, інколи досить креативні причини для «боротьби зі свободою слова».

Нардеп «ОПЗЖ» Ренат Кузьмін вирішив, що влада хоче передати канал «112» Порошенку. Навіщо? Щоби п’ятий президент міг влаштувати державний переворот: «Нападение на ваши каналы можно расценивать как подготовку к зачистке информационного поля для последующего государственного переворота». Чи є в цьому якась логіка? А чи є логіка хоча б у чомусь, що розповідає Ренат Кузьмін? Анатолій Шарій заявляв, що Офіс президента хоче захопити або змусити мовчати взагалі всі канали в країні. А конкретно «112», на думку Шарія, не подобається владі, зокрема, через нього: «В немалой степени из-за вашего покорного слуги, который сейчас раздает вот этим вот скотам».

ZIK показав глядачам сюжет про тиск на «112». Там згадали, як прямо під вибори в канал поцілили із гранатомета. Але не показали справжнього тиску на місцевих журналістів: наприклад, коли їм затикають рота члени «ОПЗЖ». Чи коли їх цілує Медведчук. Також ZIK торкнувся того, чи похитне міжнародну позицію Зеленського несприйняття європейцями тиску на «112». Тут, щоправда, постає запитання, наскільки пропутінського Нейтана Гілла можна вважати представником позицій Європи. Дмитро Співак на «112» провів конкурс поезії на тему захисту телеканалу. Програли в ньому глядачі.

Ще одним проявом «тиску» влади на «ОПЗЖ» партійні канали вважали непроведення місцевих виборів поблизу лінії фронту. ЗМІ не стали розбиратися у хитросплетіннях повноважень та аргументації військово-цивільних адміністрацій. Натомість глядачам цитували сайт політсили Медведчука: «Зе-влада остаточно стала на шлях узурпації повноважень, нехтування Конституції і перетворення українських громадян на безправних підданих [...] Нинішній режим відмовляється від мирного врегулювання, прагнучи встановити в країні диктатуру». Ведучі ZIK уперто переконували гостей, що на прифронтових територіях лідирує «ОПЗЖ», і саме тому влада не хоче проводити там вибори. Ведучий Ростислав Сухачов висловив ідею, що в ці області можуть навіть спеціально розповсюдити коронавірус, аби тільки не дати людям проголосувати.

Якщо цього вам замало, то, судячи з повідомлень каналів Медведчука, влада вирішила ще і прямо заборонити «ОПЗЖ» та Партію Шарія. Насправді йдеться всього лише про рекомендацію громадської ради при Мін’юсті. Але у проросійських каналів своя реальність. Анатолій Шарій на «112» називав президента Зеленського головою злочинної організації, яка хоче заборонити партії. І розповідав, що голова держави «потерял остатки здравого смысла [...], остатки совести, остатки элементарной чести. [Зеленский] не желает сражаться за избирателя, а просто хочет запретить своих оппонентов. Для того, чтобы его ничтожный рейтинг падал не так быстро». Також Шарій називав свою партію одним із головних конкурентів «Слуги народу». Ага, цих 3 % боялася вся Банкова. Ренат Кузьмін тим часом порівнював спробу скасувати «ОПЗЖ» зі спробою заборонити закони Всесвіту. Це тому, що партія Медведчука — прояв ентропії в українській політиці?

Крім загрози пропутінським силам, Ренат Кузьмін переймався ще й загрозами для всіх українців. Член «ОПЗЖ» обурювався, що під час карантину громадяни дуже легко відмовились від своїх прав, за які раніше гинули покоління. Далі Кузьміна понесло вже зовсім: «И это все только нас припугнули инфекцией. А если нас припугнут расстрелами, мы будем строем ходить? А если нас припугнут концентрационными лагерями?». Щось політик зовсім замріявся про прихід Медведчука до влади.

Але навіть це не було вершиною теорій змови від Ріната Кузьміна. Ось заява, до якої не могли б додуматися навіть на Znaj.ua: «Я вас уверяю, есть такие ребята веселые, которые садятся и считают [...] две почки, два легких, одно сердце. Есть калькулят, сколько стоит человек. И закон, который они недавно приняли, разрешающий трансплантацию органов человеческих украинских, по-сути, за границу, он как раз об этом [...] Вот вам и ответ на вопрос, куда деваются люди. Почему молодежь пропадает без вести. Почему в зоне проведения АТО находили трупы молодых ребят полностью выпотрошенные, без внутренних органов [...] Страна захвачена международными преступниками». Тобто народний депутат в ефірі звинувачує українську владу у змові з метою вбивства й торгівлі органами громадян. Ведучий у цей час просто махає головою. І потім канали Медведчука розказують, що санкції проти них вводять через «правду».

Інші цікаві маніпуляції й цитати тижня:

Ренат Кузьмін на «112» нагадував, що українці мають право на самооборону аж до вбивства нападників. І пропонував, власне, вбивати активістів: «Если журналист уложит наповал двух или трёх бродячих активистов. И будет оправдан судом, и дело по нему будет прекращено в связи с тем, что он применил оружие в состоянии необходимой обороны. То бродячих активистов будет поменьше». Імовірно, це тягне на кримінальну справу за заклики до насильства. Особливо в країні, де активістів і так регулярно атакують. Але у ведучих «112» це не викликало ніякої реакції. Узагалі, складно зрозуміти, навіщо власник «112» витрачає кошти на утримання співробітників. Там же все одно ніхто не працює: у кадр, замість модераторів, можна спокійно поставити манекенів.

Балотування Сергія Притули на посаду мера Києва інформаційні канали сприйняли без особливого ентузіазму. В ефірі «Еспресо» 11 серпня політичний коментатор Віктор Бобиренко вирішив, що Притула кращий за Зеленського, бо сам пише свої жарти та займається волонтерством. О часи… А от ведучі ZIK коміка висміювали та називали його висування «подарунком Соросу». Також «журналісти» захищали Андрія Пальчевського від звинувачень у тому, що він довго проживав у Москві. Представник «Свободи» Олексій Кайда тим часом розповідав на ZIK про «занепавший "Голос"» і те, що кияни будуть більше голосувати за Андрія Іллєнка, ніж за Притулу. Зрозуміло, що «Свобода», яка випереджає «Голос» аж на 0,4 % голосів, може легко розповідати про «занепавших». А от Андрія Іллєнка в соціології ще треба пошукати.

На Прямому глядачам показували цікаву рекламу Петра Порошенка. Спочатку колишній президент передавав засоби захисту вінницьким лікарям, потім відкривав місцевий фонтан. Крім того, що це примітивний піар і порушує юридичні запитання (а Порошенко платив за рекламу?), сюжет відзначився ще й неоднозначним дотриманням карантинних вимог.

Лікар не вміє носити маску. Дитину кинули на поталу коронавірусу. Дистанції ніхто не дотримується. Порошенко впевнений, що тут допоможуть засоби захисту?

Вибори наближаються, а з ними наближаються й чергові майнові розбірки в медіа. Канал ZIK запустив обговорення про те, як багато грошей українці витрачають на утримання будинку президента Зеленського. Ведучі заявляли, що «президент не може жити як простий вчитель, бо він вже боїться втратити владу. І рятується від цього за високим парканом або у броньованому кортежі». Так, наче це особисто Зеленський побудував цей паркан, написав протоколи захисту голови держави та вигадав податки. Найкрутішу заяву в цьому контексті зробила Ірина Паламар: «На содержание президента Зеленского в 2020 году, по моим данным, выделено 2 397 430 000 гривен». Як це можливо? Паламар просто зарахувала до витрат «на содержание Зеленского» «14 государственных резиденций» та «60 предприятий». 14 серпня ZIK обурювався тому, скільки Петро Порошенко витрачає на освіту дітей, відпустки, будівництво, та нагадував сумнівні історії про сина президента. Нагадаємо, що Порошенко при цьому офіційний мільярдер. А от жомові статки Іллі Киви та російське громадянство дітей членів «ОПЗЖ» ZIK чомусь не хвилюють.

Зате канали Медведчука протягом усього тижня дуже цікавив державний переворот, який буцімто планує Порошенка. 14 серпня ZIK на повному серйозні обговорював, які силові відомства в такому разі підтримають Зеленського. Тетяна Проторченко з партії Надії Савчено оцінила реалістичність спроби перевороту на вісім.

Ренат Кузьмін на NewsOne обурювався, чому Мінські перемовини коментують люди, які не мають права навіть думати про них і не вповноважені приймати рішення. Знаєте, кого він мав на увазі? Міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

На каналі ZIK 12 серпня ні сіло, ні впало посварилися Ірина Паламар та Олександр Лазарєв. Неофіційні зірочки «ОПЗЖ» обмінялися люб’язностями з приводу того, хто кого піарить. Паламар запитала в Лазарєва, чи не вирішив він раптом рекламувати Пальчевського. Лазарєв відповів: «Если мы сейчас будет говорить о том, кто кого пиарит, то будет кому- то неудобно». Виявляється, кишенькові коментатори Медведчука все ж переймаються щодо свого публічного образу.

Дмитро Раїмов на ZIK у контексті обговорення спаленого автомобіля Андрія Богдана видав справжню кримінологічну мудрість: «...Ищите женщину [...] Очень часто это такое достаточно женское поведение. Эмоциональное. Вот напакостить, просто напакостить». Це сказала людина, яка публічно зізналася у помсті МОЗ? Ми щось не знаємо про Раїмова…

Ексрегіоналка Олена Бондаренко, яка в медійному просторі намагається підтримувати образ інтелектуалки, 12 серпня процитувала на ZIK «Нашу Рашу»: «Удивляет то, что Порошенко поменял свою точку зрения? Вовсе нет. Господин Порошенко миллион раз это делал. Знаете, как в "Нашей Раше"? "Я тысячу раз это делал", да?» З іншого боку, Олена Бондаренко казала також, що в нормальних країнах карантин не може тривати півроку. Тож дивуватися тут уже немає чому.

І, звісно, на каналах Медведчука не обійшлося без звичної частки колабораціонізму. Ось Андрій Лесик на ZIK кричить, що Порошенко розв’язав братовбивчу війну. А ось він же ілюструє чудеса дресури, миттєво відповідаючи на «Хто вкрав Крим?» запитанням «Хто здав Крим?». Ось Ренат Кузьмін на NewsOne розповідає, що українські військові заробляють про блокпостах та «перебрасывают артиллерийские залпы за деньги». Та каже, що в Україні немає справжньої війни, бо події… не нагадують фільми про Другу світову. Член «ОПЗЖ» повторює це вже другий місяць, але суспільство та влада, здається, зайняті чимось іншим. На «112» цей же недополітик розповідає про необхідну самооборону з боку «ЛДНР»; авіаційну атаку на «восставший Донбас»; та те, що постмайданівська влада сама організувала вбивства на Майдані. Також, за словами Кузьміна, глобалісти вкрали Україну, але щоб осягнути це, треба «выйти за рамки понимания собственного представления» та «отпустить сознание». Що ж, свою свідомість Кузьмін, здається, давно й далеко відпустив.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2793
Читайте також
01.03.2021 15:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
13 203
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду