Гончарук у тумані. Моніторинг інформаційних каналів 13–19 січня 2020 року

Гончарук у тумані. Моніторинг інформаційних каналів 13–19 січня 2020 року

31 Січня 2020
3440

Гончарук у тумані. Моніторинг інформаційних каналів 13–19 січня 2020 року

3440
Самокатна команда, продаж країни в Омані та руйнування здобутків СРСР.
Гончарук у тумані. Моніторинг інформаційних каналів 13–19 січня 2020 року
Гончарук у тумані. Моніторинг інформаційних каналів 13–19 січня 2020 року

«Детектор медіа» продовжує моніторинг інформаційних каналів. Нагадуємо, що зараз ми аналізуємо один тиждень на місяць. Попередній моніторинг читайте тут.

Якось американський політолог Бернард Коен сказав: «Можливо, пресі більшість часу й не вдається нав’язати людям, що думати. Але в неї неймовірно добре виходить нав’язувати, про що думати». Після того, як «плівки Гончарука» побачили світ 15 січня, Прямий канал згадав їх у семи з одинадцяти великих шоу протягом тижня (які вийшли в період нашого моніторингу з 19:00 до 23:00). На інших ЗМІ концентрація буцімто записів прем’єра була менш токсичною, але все одно зашкалювала. «Профан» — це, мабуть, найм’якше, що розповідала про керівника уряду опозиція.

З іншого боку, навіть нескінченний одноманітний піар на фоні «плівок Гончарука» можна було б витримати, якби інші теми були конструктивними. Але іншою темою стали зарплати чиновників. Про них почали говорити напередодні й на тому ж Прямому згадали в шести шоу із тринадцяти. Подібне поєднання «головних новин тижня» активувало в опозиції якийсь спільний ген, тож і канали «ОПЗЖ», й канали «ЄС» миттєво випрацювали ідентичну тезу: «У зарплатах для людей “слуги” — профани, а свої підвищують».

На цьому фоні збиття українського літака в Ірані практично зникло з ефірів інформаційних каналів. Мабуть, воно би зникло й повністю, якби не було ще однією нагодою для чорного піару.

Атака на уряд

Прямий канал присвятив скандалам навколо Кабміну Гончарука окрему програму, яку назвав «Атака на уряд». У її рамках зустрілися четверо ексміністрів: Володимир Омелян, Павло Розенко, Андрій Рева та Ірина Фріз. Чудовий склад гостей для подібної теми. Із Павлом Розенком можна було обговорити зарплати, адже він отримував удвічі більше, ніж сьогодні отримує його наступник. Крім того, саме Розенко поширив фейк про депутатські зарплати у сто тисяч. Андрій Рева міг би поділитися досвідом боротьби з необережними заявами (пам’ятаєте, українців, які багато їдять?). Володимир Омелян міг розповісти про протидію інформаційним кампаніям Коломойського (пам’ятаєте Ryanair?) та життя на зарплату чиновника (пам’ятаєте справу НАБУ?). І взагалі, з міністрами можна було б обговорити безпеку перемовин українських посадовців; проаналізувати економічну ситуацію, яку згадують люди на записі; подискутувати про те, ким у першу чергу має бути хороший прем’єр: економістом / юристом / менеджером? Абсолютно нічого з цього Прямий не зробив. Натомість телеканал буквально зайнявся атакою на уряд.

Ірина Фріз розповіла про невігластво, зневагу, нерозуміння процесів і продовження «95 кварталу». Андрій Рева оцінив прем’єра Гончарука так: «Коли ви чуєте, що він несе, ви розумієте, що маєте справу з неадекватом». Володимир Омелян заявив: «Відомо, що команда Зеленського не орієнтується на стратегії, бо у них їх немає. У них немає власного бачення». Павло Розенко сказав, що від міністра економіки чутно лише «плямкання губами та чухання рєпи». Ще новий Кабмін називали «дурнями» та «командою самокатників». Загалом, чотири українських ексміністри не надто відрізнялися від стереотипних «водіїв таксі».

Такий же рівень дискусії тримався й на інших тематичних шоу Прямого та переважній більшості програм «Еспресо». А гран-прі конкурсу «Порошенківська весна — 2020» заслужила ведуча Світлана Орловська, яка перебила гостю, що захищала Зеленського, й запитала: «Справді, немає в Зеленського того розуміння керування державою, розуміння в економіці і все таке інше. А як ви вважаєте, щодо попереднього президента можна було так сказати?»

Уявляєте, як зручно було б, якби Прямий підписував так усі ефіри? «Обожнювання Порошенка», «Поливання брудом Зеленського», «Довга несмішна істерика Пояркова»

Телеканали Медведчука практично ніколи не подають новини під тими ж кутами, що й українські ЗМІ. Навіть іранську трагедію «оппозиционеры» обговорювали з акцентом на виправдання Ірану. Але в історії з Кабміном «112», NewsOne та ZIK проявили неймовірну солідарність із колегами. Тут так само не було жодної серйозної спроби розібратися, про яку економічну ситуацію говорили на плівках. Жодної серйозної спроби запитати в міністрів часів Януковича, як вони жили на свої зарплати та боролися з корупцією (ха-ха). Жодного серйозного обговорення безпекового аспекту всіх цих масових зливів. Натомість член «ОПЗЖ» Володимир Кацман (якого в партії соромляться й називають журналістом) кричав, що на плівках не вистачає голосу Сороса. Нестор Шуфрич розповідав про цинічне ставлення влади до громадян. Юлія Тимошенко на NewsOne стверджувала, що Зеленський працює на клани. А гран-прі конкурсу «Корифеї популізму — 2020» забрав додому ведучий Денис Жарких: «Работники культуры, ну вот, допустим, рядовой врач, рядовой милиционер, рядовой учитель. На них какая ответственность висит. И они в сотни раз получают меньше чиновников, которые ни за что не отвечают». Цікава підбірка працівників культури. І цікава оцінка відповідальності міністрів.

Депутатка «Слуги народу» Євгенія Кравчук 16 січня (наступного дня після публікації буцімто записів прем’єра) заявила на 24 каналі, що скандал із Гончаруком уже зійшов нанівець. Oh, my sweet summer child.

Міжнародна чорнуха

Почнімо з хорошого. Прямий та «Еспресо» змогли відірватися від чорного піару Зеленського й обговорили транзит влади в Росії. Це потенційно небезпечна для України тема й добре, що журналісти приділили їй увагу. Цікаво, що канали Медведчука про це не згадували. На шоу The Week на Прямому обговорили також події в Ірані після збиття українського літака, а отже розширили світогляд глядачів і дали нові контексти. Це, власне, все хороше, пірнаємо назад. Адже інші закордонні події медіа спрямували на критику «Слуг народу».

На Прямому найчастіше серед інших каналів згадували про Оман. Розганяли зраду про літак Медведчука, таємні зустрічі, бажання продати Україну, обман власного народу. Ведуча Світлана Орловська почала натякати на імпічмент, а Олег Синютка назвав владу «путінськими карликами». Також поїздці в Оман присвятили програму «Прямий доказ», це шоу вийшло за два тижні після новини про поїздку президента. Здається, канал актуалізуватиме тему доти, доки в Порошенка не попросять пробачення за Мальдіви.

А ще було обговорення реакції влади на збиття літака в Ірані. Ведуча Світлана Орловська прочитала хвилинний памфлет про «слуг народу» та вирішила, що українські посадовці взагалі не включилися в ситуацію. Олег Синютка розказував, що Україна очікувала реакції Москви. Натяки на темники з РФ узагалі були популярним явищем. Але найдалі Прямий зайшов, коли показав сюжет про реакції «світових топлідерів» на катастрофи. Туди включили три події: теракт 9/11, теракт проти Charlie Hebdo та… дії Порошенка після збиття MH17. Почекайте обурюватися. Далі реакцію Зеленського на збиття українського літака Іраном порівняли з реакцією Путіна на трагедію підводного човна «Курськ». Колись у Володимира Макеєнка запитають: «А що сталося з іміджем Прямого каналу?». А Макеєнко скаже: «Он утонул».

На каналах Медведчука Іран майже не згадували, зате підтримували російську зовнішню політику. У програмі «Итоги» з Денисом Жарких розповідали, що, судячи з мовних ініціатив, Україна будує не державу, а плем’я. А Рінат Кузьмін, народний депутат від «ОПЗЖ», який випрадовував дії російських «ЛДНР» «самообороною», узагалі сказав, що Україну не будує ніхто. Мовляв, її збудував СРСР, а ми просто руйнуємо. Також на програму телефонував луганський сепаратист, який вирішив, що країну повинні склеїти олігархи та «уважаємі канали Медведчука». Родзинкою шоу стала демонізація патріотів, які буцімто не люблять більшість українців. Адже більшість українців, як переконують «Итоги», — не патріоти. В’ячеслав Піховшек у своєму шоу обурювався, що «циганам» начебто забезпечені кращі мовні права, ніж російськомовним.

Окремою веселою темою стали виступи українських музикантів у Росії. Євгеній Червоненко стверджував, що не можна засуджувати артистів, які хочуть заробити. Від постійного гостя медведчуківських шоу це звучить дуже іронічно. Олеся Медвєдєва на «Шоу Шелеста» заявила, що артисти — це носії культурних цінностей, а отже… від них потрібно відчепитися. Це наче сказати, що правоохоронці — носії зброї, а отже нам не треба контролювати, як вони її використовують.

Також канали Медведчука як могли просували «викриття» Андрія Портнова щодо податків Святослава Вакарчука: їх обговорювали на восьми різних шоу протягом тижня. На прикладі лідера «Голосу» проросійські ЗМІ намагалися дискредитувати всіх патріотів та майданівців. Власне, Портнов прямо так і сказав: «Как ни герой Майдана, так или вор, или мародёр». Ну звісно, не те що співробітники Адміністрації Януковича в часи Майдану.

Інший треш

Інколи на Прямий приходять представники «Слуг народу» й ловлять канал на маніпуляціях. Як, наприклад, 14 січня, коли Василь Мокан розказував про поширення Прямим фейку Павла Розенка про зарплати народних депутатів. Ведуча Світлана Орловська, як професіоналка, визнала помилку та подякувала чиновнику за уточнення для глядачів. Жартуємо. Модераторка почала агресивно захищатися, звинувачувати Мокана в маніпуляціях, перекручувати факти (мовляв, Арахамія колись справді озвучував таку думку). І найсмішніше — стверджувати, що це Арахамія ввів в оману Павла Розенка. Нагадаємо, що ексміністр написав у своєму пості: «За моєю інформацією». Його інформація 13 січня — це загальнодоступне інтерв’ю Арахамії 26 грудня?

На каналі ZIK висміяли засмагу Юлії Тимошенко. А чому не пожартували про засмагу Королевської?

Юлія Тимошенко на прохання ведучої NewsOne говорити «лише правду» відповіла «спробую». Що не дивно, враховуючи місце Тимошенко в рейтингу брехунів.

Анатолій Шарій випустив чергові метастази своєї програми на «112». Цього тижня проросійський пропагандист повідав глядачам про «козявки Ярослава Юрчишина» та «гея» Олексія Гончарука. Так тримати, «112».

Андрій Пальчевський, який уже підготував ботоферму під київські вибори, акцентував увагу на сексуальній орієнтації пілота-вбивці Germanwings. А також розповідав про метафізичний зв’язок між Україною та авіакатастрофами. Ех, не в той матеріал ми додали пана Андрія.

Прямий таки зміг приплести Зеленського до зміни конституційного ладу в Росії. Логіка ведучої Світлани Орловської така: в РФ відбувається якась жесть, а український президент намагається налагодити з ними співпрацю. А раптом щось перейме? Закінчилося цим: «Раніше казали “стримаємо Путіна”, зараз кажемо “стримаємо Зеленського”. Ніколи не думала, що доведеться так говорити». О, Прямий розповідав ще й не таке.

***

Та насправді цитата Бернарда Коена стосується значно більшого, ніж просто підбору тем. Адже медіа диктують ще й кут зору, під яким ці теми розглядаються. «Плівки Гончарука» порушують серйозні питання економіки та безпеки, але канали п’ять днів мусолять лише «профана» й «туман». Зарплати чиновників — чудовий привід підсумувати успіхи антикорупційних механізмів та запропонувати нові реформи. Але канали п’ять днів жартують про «кінець епохи бідності». Воно й зрозуміло, адже перед місцевими виборами опозиції вигідно, щоби суспільний дискурс навколо влади крутився саме в цій площині. Але це ж не привід знову на цілий рік лишатися без журналістики.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3440
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду