Слуги народу: 33 нещастя. Моніторинг інформаційних каналів 21-27 жовтня 2019 року

Слуги народу: 33 нещастя. Моніторинг інформаційних каналів 21-27 жовтня 2019 року

31 Жовтня 2019
3105

Слуги народу: 33 нещастя. Моніторинг інформаційних каналів 21-27 жовтня 2019 року

3105
Коломойський замовляє фашистські пісні про Гонтареву, «зеленоморде чмо» виступає в Росії, президент декласує добровольців, а нардепи піаряться на поліграфі. Інформаційні канали на повну скористалися всіма інформаційними приводами, які їм подарувала «Слуга народу».
Слуги народу: 33 нещастя. Моніторинг інформаційних каналів 21-27 жовтня 2019 року
Слуги народу: 33 нещастя. Моніторинг інформаційних каналів 21-27 жовтня 2019 року

Із Володимиром Зеленським та його командою аналізованого тижня трапилося стільки нещасть, що вистачило б на цілу Верховну Раду: пісня Кварталу 95 та хору Верьовки про Валерію Гонтареву, призначення Сергія Сивохи в РНБО, корупційний скандал та поліграф, виступ нардепа Шевченка на російському телебаченні, розмова президента з добровольцями в Золотому. Під кінець тижня інформаційні канали вже самі заплуталися, чим від чого відволікають увагу у «Слузі народу». Єдиними ЗМІ, які знайшли час для чогось, крім скандалів у команді президента, виявилися канали Медведчука. Там ще розповідали про громадянську війну, братній російській народ та Україну, яка зриває мирний процес. Увесь цей треш читайте в окремому моніторингу.

Хор імені Коломойського

Звісно, найбільше історію з «Кварталом 95» критикували на Прямому каналі. Сергій Поярков усіма силами намагався провести паралелі між текстом пісні про Валерію Гонтареву та нацизмом й антисемітизмом. Ведучий навіть запустив голосування: «Чи не здається вам, що аргументація Коломойського нагадує риторику німецьких націонал-соціалістів часів Гітлера?» Гість програми письменник Сашко Лірник вирішив, що Коломойський намагається перетворити українців на нацистських «поліцаїв», які розстрілювали своїх. Ігор Лапін назвав чи то «1+1», чи то «Квартал 95» «сєпарським». Лариса Білоріз вигадала теорію змови, що участь у номері хора Верьовки - це інформаційна атака заради зменшення фінансування культури. Мирослав Гай вирішив, що далі Коломойський може повести Україну до Росії. Андрій Карпов стверджував, що подібними речами влада відволікає увагу від, зокрема, подорожчання картоплі. Також Андрій Карпов, як і Сергій Поярков, заявляли, що не можна сміятися з горя. Хоча від цих двох будь-які оцінки рівня гумору звучать дуже лицемірно.

Ведуча 24 каналу Дарія Кудімова зізналася, що була вражена цинізмом «Кварталу» і порівняла ситуацію з втримуванням плебеїв у Римі. Її гість Микола Давидюк вирішив, що «Квартал» служить своєму президенту та олігарху, а раніше обслуговував інші політичні інтереси. Володимир Горбач на «Еспресо» теж заявляв, що «Квартал» завжди був політичним інструментом. Ведучий Василь Зима назвав колектив «нешановним». Оксана Сироїд стверджувала, що таким чином Зеленський виховує країну на приниженні.

Справді виділилися в цій історії канали Медведчука, які навіть пісню про Валерію Гонтареву змогли поставити на рейки просування російських наративів (це дар і прокляття). Ведучі «112» обурювалися, чому політики так бурно реагують на пісню про спалений будинок, якщо самі раділи з приводу спалення людей в Одесі. Хто тоді радів, уточнювати, звісно, не стали. Ганна Герман заявила, що ненависть у суспільстві роздмухали під час Майдану й нагадала про «пограбунок» дому Пшонки. Віктор Медведчук вирішив, що зловтішання над бідами опонентів, а також радість через пожежі та смерті - це візитна картка режиму Порошенка. Окремі гості NewsOne та ZIK не розуміли, чому подібні жарти про Гонтареву когось обурюють, якщо умовне Charlie Hebdo жартує про політиків навіть жорсткіше. Це, замість нас, пояснив Віталій Портников на «Еспресо»: Charlie Hebdo - незалежне видання, а «1+1» - це канал Коломойського, для якого Гонтарева особистий ворог.

Також гості практично всіх інформаційних каналів протягом тижня пригадували міністру Тимофію Милованому самоіронію про «дибіла». Наприклад, на Прямому жартували(?), що сподіваються, що цього не почули в МВФ. Але далі всіх зайшов Вадим Карасьов на NewsOne, який заявив, що міністрам, яким соромно за «Квартал», або які з ним не згодні, треба «положить заяву на стол и уходить». Адже «Квартал 95», на думку політичного коментатора, - це теж команда президента.

Детектор дурні

Історію з проходженням «слугами народу» детектору брехні рішуче засудили, здається, всі гості всіх інформаційних каналів. Тестування називали абсурдом, трешем, популізмом, піаром, породженням постправди та, найчастіше, відволіканням уваги від різноманітних владних провалів й інших скандалів. Крім того, майже всі сумнівалися в достовірності перевірки, критикували умови її проведення й наголошували, що вона все-одно не зможе стати доказом у суді.

На Прямому також задавалися питанням, чи можуть обманом зайнятися самі поліграфологи й що їм за це буде. Крім того, місцеві коментатори стверджували, що ситуація з підозрами в корупції виникла через механізм прийняття рішень у монобільшості та спробу встановити «авторитарний режим з комічним вождем». Також експерти Прямого заявляли, що якби поліграф не був просто видовищем, його проходили б ще до виборів. А це що може вберегти від хабарів у майбутньому? Важливо відзначити, що на шоу «Прямий ефір» завітала й нардепка від «Слуги народу» Ірина Верещук, яка нагадала присутнім політикам, що це вони проголосували за корупційну схему, яку «слуги» намагалися скасувати. І погодилася, що проходження поліграфу - це не панацея.

На 24 каналі щонайменше у трьох різних програмах (ось, ось, ось) звинувачували в ситуації, головним чином, «слугу Коломойського» Олександра Дубінського. На «Еспресо» Віталій Портников дивувався, чому президент заговорив про поліграф, а не правоохоронців. І задавався питанням, що буде з корупційними схемами, якщо виявиться, що депутати голосували за їх збереження чесно?

Шевченко в засланні

Виступ Євгенія Шевченка, нардепа від «Слуги народу», на російському телебаченні, найепатажніше критикували на Прямому. Сергій Поярков назвав народного обранця «зеленомордим чмом». Його гість Сашко Лірник - мерзотою. Крім того, письменник стверджував, що «Слуга народу» - це партія маріонеток, яка мріє створити Малоросію. Юрій Луканов вирішив, що нардеп Шевченко просто озвучив те, у що вірить президент Зеленський. І закінчив свій виступ фразою, якою можна без жодних втрат замінити кілька програм Прямого: «Зеленський мусить ставати Порошенком нині вже». Разом із тим, Прямий виявився, здається, єдиним каналом, який зміг поставити питання про відвідування російських токшоу завсіднику цих програм - Олесі Яхно. Політична коментаторка пояснила, що важливо не де казати, а - що і з якою метою.

Ведучий Антон Голобородько на 24 каналі теж вирішив, що Євгеній Шевченко озвучив програму президента Зеленського та партії. На «Еспресо» гості розгледіли у подіях легалізацію терористів, частину мозаїки Путіна та згоду партії з позицією Шевченка. Разом із тим, нардеп від «Слуги народу» Віталій Безгін, який відвідав інший ефір «Еспресо», назвав ситуацію неприпустимою, заявив, що їхня політсила не поділяє озвучені речі й, взагалі, особисто він виключив би Шевченка з фракції. Інша гостя «Еспресо» Анжеліка Рудницька чомусь вирішила, що на виступ Шевченка мав би відреагувати радник секретаря РНБО Сергій Сивохо, адже «це саме його робота». Узагалі то, Сивохо - радник з питань реінтеграції і відновлення Донбасу. До речі, щодо призначення Сивохи в РНБО, то воно теж не знайшло на інформаційних каналах широкої підтримки. Наприклад, Оксана Сироїд на «Еспресо» назвала це «знеціненням державних інституцій». На токшоу «Український формат» на NewsOne появу Шевченка на російській програмі виправдовували.

Зустріч президента Зеленського з добровольцями в Золотому сталася в суботу й серед програм нашого моніторингу її встигли повноцінно оцінити тільки на Прямому, назвавши, зокрема, спробою «декласувати добровольців».

Інший треш

На телеканалах Медведчука часто називають своїх проукраїнських опонентів «партією війни» та іншими прихильниками агресії. Це, звісно, примітивна маніпуляція, але інколи Прямий немов спеціально намагається її підтримати. Ведучий Микола Вересень заявив, що через мир на російських умовах люди візьмуть зброю й почнеться громадянська війна. На іншій програмі гість стверджував, що середній клас уже вкладає гроші в зброю та підготовку, то ж Майдану більше не буде, «Буде абсолютно інше. Набагато кривавіше, але набагато коротше». Ні ведуча, ні інші гості не зробили йому зауважень за розпалювання ворожнечі й дотичні заклики. Нардеп Володимир Ар’єв не бряцав зброєю, але, замість цього, принизив українців. Він виступив проти виплати пенсій на окупованих територях, адже тоді, на його думку, жителі ОРДЛО не повернуться в Україну. Бо після реінтеграції будуть отримувати лише одну пенсію (українську), а лишаючись під окупацією - дві (українську та російську). Поширення думки про те, що українці згодні на окупацію заради особистої вигоди, точно не допоможе реінтеграції.

Ганна Герман на «112» стверджувала, що на Донбасі грабують й передають речі у свої домівки на Західну Україну. Так канали Медведчука і «зшивають Україну». Також поплічниця Януковича заявляла, що не розуміє навіщо знищувати олігархів, адже бідні від цього не побагатшають. Насправді, звісно, побагатшають, адже олігархи монополізують та корумпують економіку. Пізніше ексрегіоналку зовсім понесло й вона вирішила, що олігархів хочуть знищити, аби на їх місце прийшли закордонні діячі та почали нами керувати.

Андрій Садовий на 24 каналі пишався: «Нещодавно проводили опитування у Львові і я вражений. «Самопоміч» має дуже високий рівень підтримки». Якщо Садовий вже вражається високій підтримці у Львові...

На Hard із Наталією Влащенко цього тижня заходив Борис Тодуров, лікар та фігурант антикорупційних розслідувань. Hard`ом розмова стала, звісно, для Уляни Супрун. Для початку ведуча розписалася у своїй некомпетентності: «Реформу Супрун ніхто не бачив. Я не знаю, як вона виглядає». Наступне її запитання стосувалося сімейних лікарів: «Я, як споживач цих послуг, можу сказати, що, впринципі, я не розумію різниці між тими й іншими. Тільки черги стали більше». А Наталія Влащенко впевнена, що їй варто брати інтерв’ю з таким рівнем підготовки? Краще прочитайте професійніші матеріали на цю тему.

Знаєте, чого увесь цей час не вистачало каналам Медведчука? Анатолія Шарія. Раніше, якщо ви хотіли отримати повний спектр останньої проросійської пропаганди, вам доводилося дивитися і ЗМІ кума Путіна й блог Шарія. Тепер же достатньо просто невчасно увімкнути «112». У дебютному відео проросійський коментатор попросив «плюнуть в лицо» усім, хто заявить, що він співпрацює з Медведчуком. Розповів, що влада прогинається під меншість, яка викочується на вулиці. Назвав активістів «отбросами». Стверджував, що Сергій Стерненко - вбивця. Посилання на це ми, звісно, давати не будемо, почитайте краще Портнова чи Царьова, вони розповідають те ж саме.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3105
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду