Журналісти захищатимуть редакторів УНІАН (ВІДЕО)

6 Листопада 2012
14089
6 Листопада 2012
17:11

Журналісти захищатимуть редакторів УНІАН (ВІДЕО)

14089
І закликають міжнародні й вітчизняні організації зафіксувати факт цензури
Журналісти захищатимуть редакторів УНІАН (ВІДЕО)

Медійні та журналістські організації захищатимуть від тиску та звільнень редакторів сайту УНІАН, які відкрито заявили про цензуру. Таке рішення прийняли учасники круглого столу щодо ситуації з цензурою в інформаційній агенції УНІАН, організованого рухом «Стоп цензурі!» 6 листопада в приміщенні Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

За рішенням круглого столу має бути створена комісія з журналістських організацій, яка триматиме цю ситуацію під контролем. «Вона буде слугувати такою собі зовнішньою наглядовою радою, яка доведе цю ситуацію до результативного завершення», - сказала представник в Україні «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк.

 

Також медіаспільнота звернеться до Адміністрації президента, засновників і власників УНІАН, Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів при президентові України, Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням розглянути цю ситуацію разом із керівництвом агентства. «Ми вимагатимемо звільнення цензорів і покарання за цензуру, - сказала Оксана Романюк. - Ця ситуація є унікальною і ми повинні максимально підтримати редакторів УНІАН. Від "Репортерів без кордонів" ми готові надавати будь-яку підтримку, в тому числі і юридичну».

 

Юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська вважає, що в цій ситуації є підстави для порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній журналістській діяльності). «Ми очікуємо на засідання Ради засновників УНІАН, на яке потрібно виходити з юридичною позицією щодо захисту працівників від звільнення чи скорочення. Розробити проект редакційного статуту і положення про редакційну раду. Профспілка може вимагати звільнення керівництва. Можуть розглядати питання застосування ч. 2 ст. 171 ККУ. Коли буде рада засновників, наразі невідомо», - сказала Тетяна Котюжинська. Вона також нагадала, що цензура є грубим порушенням статей 15, 34 Конституції України, статті 10 Європейської конвенції захисту прав та основоположних свобод людини, які гарантують свободу думки та слова.

 

Медіаексперти звернули увагу, що УНІАН уже поніс суттєві репутаційні втрати у зв'язку зі зміною його редакційної політики, що негативно позначилося на довірі до нього читачів та суспільній вазі ресурсу. Ще рік тому УНІАН входив до першої п'ятірки найбільш відвідуваних сайтів новин за різними рейтингами, на сьогодні ж агентство опустилось до 7-8-ї сходинки.

 

Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар заявила, що треба починати з відповідальності власників. «Якщо вони із цим граються, то давайте скажемо їм, що гратися із цим не можна. Вони мають розуміти свою відповідальність. Ми мусимо на засіданні МРГ поговорити з представниками правоохоронних органів, які можуть бути правові наслідки. Якщо ситуація дійде до звільнень, то треба прийти і стояти під УНІАН. А власнику треба сказати, що він втрачає набагато більше: по-перше, хороший медіаресурс, по-друге, гроші, по-третє, репутацію як медіавласник. Тому треба домагатися встановлення конкретних прозорих правил гри», - зазначила пані Сюмар.

 

Керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв порадив редакторам, які заявили про цензуру, пояснювати колективу УНІАН логіку своїх дій. «Ви повинні пояснювати колегам, що хочете нормальної роботи, а не крові. І пояснювати це не стільки через світоглядні речі, скільки через матеріальні. Там де з'являється цензура і джинса, там падають рейтинги. В результаті падають доходи, а через це - скорочують колектив. Це небезпечно, бо коли редактор зорієнтований заробити на джинсі, йому журналісти не потрібні. Чим більшою буде підтримка колективу, тим більше шансів вас втримати», - заявив Єгор Соболєв. А голова профспілки «Медіафронт» Наталя Соколенко навіть запропонувала нагородити редакторів УНІАН журналістською нагородою.

 

Учасники круглого столу закликали міжнародні організації, дипломатичні представництва зафіксувати факт існування цензури в Україні, вимагати від української влади дотримання прав і свобод людини, сприяти поширенню реальної інформації про ситуацію в Україні.

 

Колектив сайту УНІАН на круглому столі представляли старший редактор Любов Жаловага, редактор Валентина Романенко, нічний редактор Олександр Волинський, які засвідчили, що керівництво заборонило критикувати президента України Віктора Януковича та інших посадовців на сайті агентства. Любов Жаловага ще раз навела приклади цензури, зокрема, назвала новини, що були зняті із сайту з розпорядження керівництва:

- 13.08 «Опозиція заявляє про появу фальшивого інтерв'ю Турчинова»;

- 22.08 «Симоненка закидали яйцями та гнилими фруктами»;

- 24.08 «Із журналісткою, яка таємно проникла в Межигір'я, раптом увірвався зв'язок»;

- 02.09 «ЗМІ: інтереси ПР в окружкомах представлятимуть 13 з 18 членів»;

- 29.09 «У Донецьку металурги чекали Януковича годину - зустріч тривала 5 хвилин»;

- 03.10 «Регіонал подав до суду на журналіста через пост у мережі».

 

Топ-менеджери УНІАН, яких запросили на круглий стіл, на захід не прийшли.

 

 

Круглий стіл відбувся з ініціативи громадського руху «Стоп цензурі!» та за підтримки Комісії з журналістської етики, Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України, «Репортерів без кордонів», Незалежної медіа-профспілки та інших медіаорганізацій. У заході також взяли участь представники міжнародних організацій.

 

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту на 200 гривень кожну за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

 

27 жовтня із заявою на захист редакторів сайту УНІАН виступила Незалежна медіа-профспілка. 29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

 

31 жовтня вже шестеро редакторів сайту УНІАН оприлюднили відкритий лист до Вадима Осадчого, у якому навели факти цензури з боку керівництва. За словами співробітників УНІАН, керівництво заборонило висвітлювати діяльність президента Віктора Януковича в негативному ключі, а також на період виборів зобов'язало відстежувати активність лідера комуністів Петра Симоненка й одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі.

 

Про свою підтримку редакторів УНІАН заявив Комітет за збереження Біличанського лісу. А голова парламентського Комітету з питань захисту свободи слова та інформації Юрій Стець планував зібрати засідання комітету для розгляду ситуації в УНІАН.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Богдан Кутєпов
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14089
Читайте також
16.11.2012 08:51
Вікторія Скуба, «День»
18 067
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду