Захисники Біличанського лісу стурбовані цензуруванням їхньої теми

1 Листопада 2012
7466
1 Листопада 2012
15:09

Захисники Біличанського лісу стурбовані цензуруванням їхньої теми

7466
Захисники Біличанського лісу стурбовані цензуруванням їхньої теми

Громадські організації, які протягом кількох років відстоюють збереження лісового природного комплексу «Біличанський ліс», закликають керівників ЗМІ не вдаватися до тиску на журналістів і цензурування теми захисту лісу. Про це йдеться в заяві Комітету за збереження Біличанського лісу, надісланій на адресу «Детектор медіа».

 

Комітет висловлює занепокоєння ситуацією, що склалася в інформаційному агентстві УНІАН, а саме - повідомленням про утиски журналістів та випадки цензури.

 

«Пройшло 4 роки з моменту перших спроб роздати Біличанський ліс забудовникам. Саме завдяки активній позиції керівників ЗМІ та журналістів Біличанський ліс і досі збережений. Інформаційне агентство УНІАН неодноразово висвітлювала події, пов'язані із цією проблемою, за що ми безмежно вдячні. Але ми не розуміємо, чому саме зараз, коли питання набуло найкритичніших та невідворотних ознак і потребує подвійної уваги з боку громадськості, репортаж про акцію на захист лісу було знято, а до журналістів застосовано фінансові санкції», - йдеться в заяві Комітету.

 

Комітет нагадує, що 23 жовтня громадськість дізналася про рішення Вищого адміністративного суду України від 9 жовтня, яким скасувалося попереднє рішення Київського апеляційного суду, і, фактично віддано увесь природний комплекс владі смт. Коцюбинське, тобто в киян забрали 4 тис. гектарів рекреаційних територій, щоб роздати у приватну власність.

 

Тому 26 жовтня під Адміністрацію президента України громадяни вимагали захистити ліс - підписати обіцяний главою держави указ про присвоєння цій території високого природоохоронного статусу «Національний природний парк Біличанський ліс». Активісти передали президенту 2 тис. підписів громадян на додаток до 12 тис. підписів, переданих раніше. Активісти також принесли символічний робітничий чобіт із висадженою в нього ялинкою, який символізував необхідність збереження лісу від забудовників. Акція мала на меті привернути увагу президента і суспільства в цілому до цієї надважливої проблеми. «Під час акції не було використано жодної партійної символіки, а риторика публічних звернень абсолютно не носила політичного характеру», - наголошують у комітеті.

 

Комітет закликає керівників ЗМІ та журналістів підтримати громадські організації, які продовжують відстоювати ліс.

 

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту на 200 гривень кожну за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою» про пікет на захист Біличанського лісу. Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

 

29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

 

31 жовтня шестеро редакторів сайту УНІАН звернулися до генерального директора УНІАН Вадима Осадчого з відкритим листом, у якому наводять факти цензури з боку керівництва. Сам Вадим Осадчий поки що відмовився коментувати лист підлеглих.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7466
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду