Редактори сайту УНІАН навели приклади цензури

31 Жовтня 2012
9632
31 Жовтня 2012
17:30

Редактори сайту УНІАН навели приклади цензури

9632
Редактори сайту УНІАН навели приклади цензури

Шестеро редакторів сайту УНІАН звернулися до генерального директора УНІАН Вадима Осадчого з відкритим листом, у якому наводять факти цензури з боку керівництва. Копія цього листа надійшла в редакцію «Детектор медіа». Сам Вадим Осадчий поки що відмовився коментувати лист підлеглих.

 

За словами співробітників УНІАН, керівництво заборонило висвітлювати діяльність президента Віктора Януковича в негативному ключі, а також на період виборів зобов'язало відстежувати активність лідера комуністів Петра Симоненка й одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі.

 

Редактори стверджують, що отримували від керівника департаменту інтернет-проектів Миколи Кондратенка листи, де він дає прямі вказівки «отслеживать активность КПУ и вождя пролетариата и обращать пристальное внимание на их новости». А саме на новини про передвиборні поїздки Петра Симоненка по областях.

 

Ще одним прикладом однобокого висвітлення виборчого процесу, за словами редакторів сайту УНІАН, була особлива увага ресурсу до одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі. «Лише за жовтень ми розмістили на сайті 37 коментарів цього пана», - заявляють редактори.

 

При цьому редактори УНІАН повідомляють, що на сайті було накладено табу на прізвища кандидатів-мажоритарників Донія, Ар'єва, Бригинця.

 

У листі наводяться декілька прикладів новин, які були зняті із сайту з розпорядження Миколи Кондратенка за узгодження з Вадимом Осадчим:

- 13.08 «Опозиція заявляє про появу фальшивого інтерв'ю Турчинова»;

- 22.08 «Симоненка закидали яйцями та гнилими фруктами»;

- 24.08 «Із журналісткою, яка таємно проникла в Межигір'я, раптом увірвався зв'язок»;

- 02.09 «ЗМІ: інтереси ПР в окружкомах представлятимуть 13 з 18 членів»;

- 29.09 «У Донецьку металурги чекали Януковича годину - зустріч тривала 5 хвилин»;

- 03.10 «Регіонал подав до суду на журналіста через пост у мережі».

 

«Нам також було заборонено висвітлювати на сайті події на Всесвітньому газетному конгресі, коли побили наших колег з "Української правди". Редактор Жаловага намагалася особисто порозумітися з вами, але реакція була очікувана: на висвітлення журналістського протесту на сайті ви особисто наклали табу», - пишуть редактори сайту УНІАН Вадиму Осадчому.

 

У відповідь на заяву Вадима Осадчого, що редактори сайту не усвідомлюють різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю, автори відкритого листа наголошують, що вони не є авторами інформації - вони беруть її здебільшого зі стрічки новин агентства. «Таким чином, ви ставите під сумнів профпридатність усього творчого колективу УНІАН, оскільки стрічка новин - це основний продукт агентства, над яким працюють десятки висококвалфікованих журналістів і редакторів», - наголошують редактори сайту. І додають, що їхнє завдання - вибір найважливіших новин і формування до них лаконічних і вдалих заголовків, які б привернули увагу читачів, а відтак збільшили відвідуваність сайту.

 

«У нас є підозра, що "жертовним бараном" у цій історії ви зробите Миколу Кондратенка, якого поставили на сайт "смотрящим"», - припускають редактори сайту, зауважуючи, що пан Кондратенко видавав розпорядження після узгодження з генеральним директором.

 

Редактори сайту УНІАН заявляють, що результатом реформ Вадима Осадчого стало різке падіння відвідування сайту: у рейтингу bigmir УНІАН спустився з 2-3 місць на 7-8.

 

Лист підписали старший випусковий редактор Любов Жаловага, редактори Олександр Волинський, Валентина Романенко, Роман Романюк, Наталя Овдієнко, більд-редактор Наталя Негрей.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий поки що відмовився коментувати «Детектор медіа» відкритий лист своїх підлеглих.

 

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту на 200 гривень кожну за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

 

29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9632
Читайте також
16.11.2012 08:51
Вікторія Скуба, «День»
18 067
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Larina
4195 дн. тому
Скажіть, а чому новина "На «1+1» новий креативний продюсер і координатор з маркетингу" на сайті Телекритики виділена жирним, а новина про цензуру в УНІАН іде як стандартна. У вас там щось перекосило з пріоритетами? Чи власник діктуєт ффсьо?
Колишній читач УНІАНу
4195 дн. тому
Цитата "...результатом реформ Вадима Осадчого стало різке падіння відвідування сайту: у рейтингу bigmir УНІАН спустився з 2-3 місць на 7-8..." Хто б сумнівався! Це геніальні кадрові рішення Саші Ткаченка за погодженням із Ганною Герман, яка і є головною "смотрящою" над УНІАНом. Ну замінять Осадчого та Кондратенка, але "смотрящая" Ганя так і управлятиме УНІАНом істериками по телефону.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду