Костянтин Стогній: «Якщо ви хотіли знайти вечірню казку – це точно не тут»

13 Липня 2009
47633

Костянтин Стогній: «Якщо ви хотіли знайти вечірню казку – це точно не тут»

47633
Ведучий «Надзвичайних новин» на ICTV – про нові проекти для цього та інших каналів, претензії моральної комісії до крові та трупів, розчарування у міліції, про те, чому зник Лозинський, та ще багато про що. Повний текст чату.
Костянтин Стогній: «Якщо ви хотіли знайти вечірню казку – це точно не тут»

Ще навесні керівник продакшн-студії «Жара» та ведучий «Надзвичайних новин» Костянтин Стогній зізнався «Детектор медіа», що незабаром планує вийти за рамки телеканалу ICTV та готувати проекти для інших телеканалів. ТК запросила Костянтина на розмову, щоби довідатися, чого саме слід чекати від нього шанувальникам кримінальних програм у новому сезоні. У наших читачів також виявилося чимало запитань до Костянтина – і як ведучого, і як колишнього міліціонера. Читайте повний текст чату.

 

 

 

- Господин Стогний, скажите, могли бы вы помочь в расследовании убийства частного предпринимателя, которого убили сотрудники УБОПа 14.04.2009 г. в г. Умань? Возможно ли организовать встречу с премьер-министром или президентом Украины? Неужели в стране никак нельзя остановить кумовство и коррупцию, связанную с этим?

- По-перше, провести журналістське розслідування ми можемо. Для цього нам необхідні матеріали - відправляйте детального листа і копії документів на нашу адресу. По-друге, організувати зустріч із прем'єр-міністром раніше мені вдавалося, але навряд чи вам буде з цього користь. По-третє, подолати кумівство та інші негаразди, мабуть, можна, але я вважаю, ми ще до цього не готові. І хочу нагадати, що робота журналіста полягає в тому, аби привернути увагу до тієї чи іншої проблеми в суспільстві, а подолання корупції, злочинності і т. д. - справа правоохоронних органів.

 

- Спасибо, что ответили. Скажите, можно ли приехать к вам в офис с документами по убийству и лично вам описать всю ситуацию? Есть на руках ответ от МВД и ещё некоторые письма. Я обращалась к господину Джиге, как вы думаете, заинтересуется ли его комитет этим делом? Поможет ли кто-нибудь детям-сиротам? На сегодня обвиняемых отпустили по подписке о невыезде, они находятся дома с охраной. Что нам делать? Помогите нам в данном расследовании!

- Ларисо, у даному випадку звертатися треба до прокуратури, бо вона, за законом, повинна здійснювати нагляд за діями МВС. Ваше звернення до Джиги мало б сенс, якби він був чинним міністром. В даному ж випадку він може тільки наполягати, аби правоохоронці до вас належно ставилися.

 

- Константин, что нового вы снимаете для ICTV?

- Для ICTV ми знімаємо нові документальні фільми, які можуть з'явитися вже восени у новому телесезоні. Є цикли, є окремі ексклюзивні матеріали, також є відзняті фільми, анонсовані раніше, але які за тих чи інших обставин не вийшли в ефір. Орієнтовно їх поставлять у сітку о 22.45. Також є кілька фільмів, які, скоріш за все, сприйматимуться глядачем у вихідні дні. Це будуть картини про подорожі, інші країни, загадки історії.

 

 

 

 

- Костянтине, чим закінчилася історія з братом Кутєповим? Правда, що ви його запросили в «Надзвичайні новини», але Богуцький із Соколовою вам не дозволили пригріти бунтівника?

- Я щойно повернувся з відрядження і, чесно кажучи, не знаю, чим закінчилася історія з Кутєповим. У «Надзвичайні новини» особисто я його не запрошував, але можливо, хтось із уповноважених на це працівників міг це зробити. Розмови з Богуцьким стосовно Кутєпова в нас не було. І взагалі, кадрові питання ми домовилися не обговорювати, бо в нас є основне правило: від нас очікують якісного продукту, а наша кадрова політика - наша внутрішня справа.

 

- Костянтине, чи доводилося вам під час роботи начальником департаменту зв'язків із громадськістю МВС України свідомо або ж за примусом іти на викривлення інформації? Дякую. Користуючись можливістю, спитаю: на вашу думку, зникнення екс-бютівця пана Лозинського - його особиста ініціатива, чи хтось свідомо дав йому час зникнути і податися у біга?

- Стосовно першого. Працюючи начальником департаменту, я точно нічого не робив за примусом. Коли це починалося, я просто клав рапорт на стіл. Тому тепер я, мабуть, наймолодший пенсіонер МВС. Я завжди дотримувався думки, що треба чесно робити свою роботу, вона в мене полягала в тому, щоби покращувати імідж міліції та інформування громадськості про діяльність органів внутрішніх справ. Так, були речі, за які міліцію треба було критикувати, але тоді потрібно знімати погони і займатися критикою, що, врешті-решт, я тепер і роблю. Щодо другої частини вашого запитання: це й особиста ініціатива Лозинського - зникнути, і - точно - йому дали можливість зникнути. На жаль, у наш час це поширена практика. У кожній третій програмі ми торкаємося безвідповідальності та неосудності високопосадовців та мажорів.

 

- Костянтине, що ви знаєте про ситуацію з хабаром у Красноградській районній адміністрації, Харківська область? Заступника голови адміністрації Олексія Руденка забрали ще в грудні 2008 року, про хід інших подібних справ (Ніжин, Балаклея, ін.) повідомлялося в інтернеті, тут же людина просто зникла. Між тим із першого дня багато хто був майже впевнений, що винен не той, кого заарештували, а перші особи. Все покрито темрявою. Наскільки можна (якщо до цього часу йде слідство), проясніть ситуацію.

- Я чув про хабар у минулому році. Займатися «проясненням ситуації» та контролювати слідство я не маю законних повноважень, тому відповісти напевно вам не можу. Якщо там є порушення закону та ви не задоволені ходом слідства, - пишіть на нашу адресу: kriminal.tv. Відправимо журналістів.

 

- Говорят, вы отказываетесь возвращаться в милицию после выборов. Если это правда, то вы трус! Только вы могли бы вернуть ей утраченное доверие. При вас я хоть понимал, позицию ведомства, хоть не всегда с ней и соглашался. Но все же было значительно все прозрачнее. Каждый день я видел на экранах оправдывающихся руководителей, и это вселяло надежду.

- Коли я чую такі пропозиції - щодо повернення, то я чітко розумію, що міліція - це не той «народний орган», який завжди готовий прийти на допомогу. Я не хочу образити тих чесних працівників, які ще залишилися - гадаю, це приблизно відсотків 20, - але всі професіонали, які були затребувані суспільством, вже знайшли собі гідну роботу поза органами. А ті, кого вже ніде не брали, вимушені були підлаштовуватися під нове політичне керівництво, і тому, якщо я повернуся, буду відстоювати думку, що всіх працівників треба просто звільнити і набирати нових. Практично це зробити майже неможливо. А працювати із пристосуванцями я просто не зможу. Цю позицію я вже заявляв на нараді «опозиційного уряду» під головуванням опозиційного міністра Джиги Миколи Васильовича.

 

- Костянтине, як там ваше шоу, яке ви мали знімати для Нового каналу? Розкажіть про нього детальніше! Чи буде воно вже в новому сезоні?

- Хочу уточнити: це не ми знімали шоу для Нового каналу, це Новий канал у змозі знімати свої шоу за моєї участі, і їх далеко не одне. Серед тих, які запам'яталися, - «Тільки правда?», «Хто проти блондинок» та інші. Що ви маєте на увазі?

 

- Вы действительно общались с сомалийскими пиратами?

- Якщо бути точним, наша знімальна група спілкувалася з людьми в Сомалі, яких усі там називали піратами, а хто вони насправді - прості рибалки, чи перевдягнені командос, а може, законспіровані працівники спецслужб, напевно сказати не може ніхто. Фактом є тільки те, що до нас неодноразово зверталися родичі полонених моряків - у них був розпач, бо півроку держава тільки обіцяла, що от-от їхніх близьких буде звільнено. А після нашої зустрічі з сомалійським племенем через тиждень «Фаїну» звільнили. До сих пір спецслужби від мене вимагають пояснень - сам я пояснюю тільки тим, що процес торгів по звільненню і передачі грошей був кимсь інспірований і абсолютно непрозорий. За півроку ми отримували з державних каналів інформації неправдиві дані, які до того ж суперечили одне одному, й тому коли постала загроза, що журналісти можуть розкопати реальний стан справ, було вирішено швиденько отримати ті мільйони й відпустити полонених. За моїм особистим враженням, сомалійське піратство - це світова оборудка, а ще можу сказати, що наші спецслужби дуже нам радили не їхати туди і не займатися цією справою.

 

 

 

- Як ви ставитеся до діяльності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, яка нещодавно визнала аморальним вміст ваших «Надзвичайних новин»?

- Та хіба тільки моїх :)... Якщо чесно, мене дивує, скільки треба створювати комісій, нацрад, контролюючих органів... Невже у всіх тих контролерів, які існували до цього, не було достатніх повноважень? То треба вносити поправки до Закону і діяти в його межах. Я взагалі не уявляю, який би галас зчинився, коли б цю експертну раду створили за часів «злочинної влади» Кучми. Взагалі, ситуація досить дивна. Коли ви хочете дитині купити іграшку - ви ж не тягнете її до секс-шопу й не галасуєте там, що дитині завдано моральної травми... Нині кожна людина може дозволити собі вибирати, що їй дивитися серед кількох сотень телеканалів, тому не зрозуміло, навіщо глядачеві на чоловічому каналі вмикати якусь «жорстку програму» і запрошувати до екрану дітей? І кому це може не подобатися? Якщо ви хотіли знайти вечірню казку - то це точно не тут. А якщо чоловіки хочуть володіти інформацією, щоб захистити себе, свою родину від аферистів, дізнатися, як поводитися у складній кримінальній ситуації, навряд чи вони вмикатимуть діда Панаса і лаятимуться, що їм розповідають казки.

 

А якщо серйозно, то тиск на журналістів програми посилюється після кожного сюжету про мажорів, корупціонерів, можновладців. І така експертна рада - зручний важіль. Бо важко визначити міру моральності того чи іншого сюжету. Найдивнішим мені здається, коли в офіційному листі поважної установи говориться взагалі про програму. Було б серйозніше, якби вказувалося, який конкретно сюжет є аморальним.

 

- Ваша жена не боится отпускать вас в экстримальные поездки?

- Це треба запитати в моєї дружини. Я думаю, що навіть якщо й боїться, то нічого з цим поробити вже не може. Бачили очі, що купували :). До одруження ми ці питання вже з'ясовували, й потяг до екстримальних подорожей в мене з'явився не вчора.

 

- Костянтине, як ви оцінюєте роботу своєї наступниці Інни Кисіль у ДЗГ МВС? Чи виходить у неї бути антикризовим піарником?

- Це вже вдруге Інна Кисіль - моя наступниця. Коли я після неї очолив департамент у 2007 році, на першій же нараді заборонив поширювати плітки про попередників, а всім взятися до серйозної роботи. Декого довелося звільнити. І за плітки в тому числі. Від цих принципів я не відступаюся й тепер. Хай суспільство визначає, чи задоволене воно рівнем інформування про ті чи інші дії міліції. Я вважаю некоректним публічно обговорювати наступників. Усе, що мені не подобається, я їй говорю у приватній бесіді. У нас різні погляди на роботу департаменту. Коли в Києві відбувалися мітинги, президент оголосив дострокові вибори, на Київ ішли ВВ, ДАІ їх зупиняло, і глядачі кожен день бачили сюжети по телебаченню і чули пояснення керівників МВС. На ті дні я в міністра затвердив графік, згідно з яким щодня на центральному телеканалі повинен був бути хтось із заступників міністра. Ситуація могла не подобатися, але люди знали, що відбувається. А тепер навіть журналісти, які займаються кримінальною тематикою, телефонують мені, щоби дізнатися про стан речей в МВС. І я це можу пояснити не тільки звичкою.

 

- Подавали ли на вас когда-либо в суд? И чем это закончилось?

- Жодного разу. Хоча сто разів обіцяли це зробити. Зокрема, я дуже чекаю, коли вже врешті-решт МВС передасть матеріали на наших журналістів, які знімали сюжет на київській дамбі до суду, як обіцяли. Також із подивом дізнався в голови Спілки журналістів Лубченка, що в Комісії з журналістської етики так само немає жодного звернення з цього приводу. А скільки було погроз... Тому, мабуть, доведеться нам звертатися стосовно перешкоджання законній діяльності журналістів з боку МВС.

 

- Костянтине, існує вічна суперечка про те, чи варто показувати у програмах на зразок вашої «криваву правду життя», чи насправді ці сцени є надмірними. Чи можете ви коротко відповісти на всі закиди моралістів на вашу адресу щодо того, що у «Надзвичайних новинах» забагато насильства, крові, трупів і т. п.?

- Давайте подивимося програму й тоді аргументовано поговоримо. Зараз моя установка режисерам така: не більше 7-10% сцен із місць трагічних пригод. Ну, давайте їх взагалі заборонимо... І тоді буде зростання кримінальної романтики. Я вже з цим стикався. І тоді люди вважатимуть, що кримінальні авторитети - це просто хороші дядьки, меценати, суспільні діячі. І ніхто не думатиме, що за цими «благодійними грішми» - кров і трупи. І тоді спостерігаємо невідповідність: ми показуємо «симпатичного» злочинця, сповіщаємо, що йому дали 15 років, приміром, а глядач йому співчуває - мовляв, за що? А якщо ми покажемо, що він накоїв, то чуємо інші обурення - мовляв, його й розстріляти мало...

 

- Ви хотіли б мати недоторканність?

- Складно відповісти однозначно. Я проти недоторканності. Але іноді бувають моменти, коли журналістів, які займаються розслідуваннями, має бути убезпечено, як від кримінальних проявів, так і від шантажу влади. Спілкуючись із європейськими колегами, я вподобав «золоте правило» цивілізованої журналістики: після розслідування, яке було оприлюднене, є тільки два шляхи - або садять того, про кого написано, бо того, хто написав.

 

- Доброго дня! Кажуть, ви полюбляєте піаритися в ЗМІ і часто за це навіть самі платите гроші. Це правда?

- Піаритися в ЗМІ - це зараз моя робота. Більше того, як обличчя каналу ICTV я обов'язково маю це робити, й отримую за це гроші. Поки що за матеріали про мене у ЗМІ з мене грошей не беруть. Навіть не поки що, а нарешті. Раніше про мене не особливо хотіли писати - бо був нікому не відомий. А минуло 5-7 років на екрані - і не треба ніяких грошей.

 

 

 

 

- Скажите правду, сколько обходится в вашей программе сюжет с опусканием того или иного милицейского начальника? Кстати, кто вас спонсирует?

- Начальників ми опускаємо безкоштовно :). Якщо міліцейський чин збиває на пішохідному переході дитину і потім навіть не надає ніякої допомоги, то які гроші і з кого треба брати за такий сюжет?

 

- Скажите, будете вы сотрудничать с СТБ и какие новый проекты готовите для СТБ и ICTV?

- Співпрацювати ми налаштовані з усіма телеканалами, й не тільки українськими. В цьому й полягає сенс діяльності продакшн-студії. Перевагу, ясна річ, надаємо телеканалам  холдингу Віктора Пінчука. Про ICTV та Новий канал ми вже говорили, а на СТБ ми хочемо підготувати кримінальний тижневик на кшталт «Криміналу», який колись виходив на «Інтері». Це була найрезонансніша кримінальна історія тижня.

 

- Ви кажете, що в житті нічого не робили за примусом. То виходить, що під Цушка ви співали від задоволення і з інтересу? До речі, як ви вважаєте, це нормально, коли такий собі «незалежний журналіст» робить програму на матеріалах ЦГЗів, а потім обкакує людей, які надали йому інформацію? Дякую за роз'яснення у відповіді Сергієві Миколайовичу. Значить, ви є просто ментовським заспівувачем в опозиційному уряді і розраховуєте на те, щоби повернутися в міліцію в разі пришестя у владу Януковича, аби потім кайфувати за державний кошт під патронатом таких як Джига. До речі, ви схвалюєте його кримінальні методи в часи керівництва УБОЗом?

- У вас так багато претензій до моєї скромної персони, що можна розгубитися. Мабуть, ви хочете, щоб я взяв на себе відповідальність за Жовтневу революцію 17-го року. Більш-менш раціональним було запитання про взаємодію роботи ЦГЗ та ЗМІ. Але з цього приводу раджу вам прочитати матеріал на ТК - інтерв'ю з Володимиром Поліщуком.

 

- Скажите, вы считаете нормальным, когда в милиции работают целые генералы от журналистики, которые на частных телеканалах шпарят свои передачи, получают средства от рекламы, а тысячи рядовых милиционеров влачат жалкое существование? Почему вы в свое время не выступили против такой системы, а лишь попользовались сполна ее плодами?

- Уточніть, хто такі ці генерали від журналістики. Я, наприклад, три роки працював у МВС на генеральській посаді, але ним не став і не жалкую.

 

- Недавно столкнулся с тем, что ночью невозможно дозвониться ни на одну горячую линию криминальных телепроектов, т. к. телефоны просто не работают. Мой вопрос к вам: как вы относитесь к тому, что у ваших коллег, «Магнолии ТВ», горячая линия 221 является платной (около 9 гривен за минуту разговора)? Обычно звонят люди, у которых произошла беда, неужели счёт на мобильном телефоне помешает связаться с телевизионщиками-спасателями / последней надеждой? Или это средство заработка на чужих бедах?

- Моя думка полягає в тому, що ви можете зателефонувати на ICTV та звернутися на наш сайт абсолютно безкоштовно. Але «Магнолію» засуджувати також не став би. За які кошти вони повинні цілодобово утримувати людей на гарячій лінії? Абсолютно правильно, що на горі заробляти не можна, але для цього є держава і державні органи, які існують на наші податки, вони повинні цим займатися. А госпрозрахункова організація сама повинна виживати.

 

- Завжди з цікавістю стежу за вашими сюжетами, та й кар'єрою. Свого часу теж пішла з карного розшку в журналістику, тому цікавість виявляю з подвійним професіоналізмом. Як журналіст, хочу порадити вашим журналістам більше не використовувати в фіналі сюжетів про вбивство фішку про бідного Шарика, який не доживе до часу, коли його господар звільниться з зони. Принаймні в двох програмах було помічено :). Хоча й Шарика шкода, якщо чесно. Й оперативніше в регіонах! Всього найкращого.

- Дякую за Шарика. Виправимося. дуже тішуся, що хтось аналізує й конспектує усі наші сюжети. В одній із наступних програм я вам підморгну :).

 

- Вам пропонували місце в «Народній самообороні»?

- Керівник НС підписав урешті-решт мій рапорт про звільнення з міліції. Тому навряд чи він би запропонував мені місце в партійному списку.

 

- Константин, отличная идея для вас: создайте, пожалуйста, свою всеукраинскую базу журналистов и распространите среди них некий круглосуточный телефон. Многие, в столице или в регионах, кто сталкивается с беспределом по работе, будут вам благодарны, т. к. не всегда руководители медиа встают на защиту своих сотрудников, мотивируя нежеланием иметь проблемы с силовиками или чиновниками. Журналисты получат юридическую консультацию и поддержку, ваша группа - горячие сюжеты. Моя идея тянет на хороший социальный проект всеукраинской поддержки журналистов. Если идея понравилась - не откладывайте, плиз... Спасибо.

- Я абсолютно з вами згоден, потрібна така гаряча лінія, але в мене як у продюсера одразу виникає запитання: чиїм коштом працюватиме ця лінія й надаватиметься юридична допомога?

 

- В чем секрет популярности телепрограммы «Надзвичайні новини»? Правда ли, что в ней используются материалы «секретного архива МВД», который вам передал начальник аппарата МВД генерал Фере, о чем писал ForUM? Поддерживаете ли связь с руководителями МВД, с которыми работали до прихода Луценко, и если да, то какая форма общения - дружеские встречи или заседания «теневого МВД»? Спасибо, успехов.

- Якщо ви отримаєте чесну відповідь на це запитання, я вимушений буду вас убити. Так відповів один із героїв телефільму, коли в нього попросили, щоби він видав секретну інформацію. Якби те, про що ви написали - маю на увазі секретні архіви МВС, - було правдою, ми б точно це з вами тут не обговорювали.

 

 

 

 

- У вас ніколи не виникало бажання запустити серію програм про кримінал 90-х, особливо про донецькі колодязі, наповнені трупами, та про нових хазяїв життя, які нині засіли в парламенті разом із двічі несудимим екс-прем'єром? Чи на це потрібне окреме політичне замовлення?

- Виникали, й не один раз. Але НЕК з питань моралі пише мені листи з 7% кримінальних сцен, а ви хочете, щоб я показав колодязі з трупами.

 

- У вас є вороги?

- Як і кожного нормального чоловіка, в мене є вороги. І чим вони сильніші, тим більший статус самого чоловіка. Судячи з моїх ворогів, в мене досить високий статус.

 

Фото Яни Новоселової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47633
Читайте також
31.03.2010 08:19
Матвей Никитин
, для «Детектор медіа»
16 082
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталья
5403 дн. тому
Ну, коль уж мы на ТК, то интересно было бы о телевидении поговорить. Действительно ли наступил расцвет эпохи Свободы слова в Украине, возможно ли сделать прибыльными прграммы для малышей, кто финансирует весьма познавательные географические проекты Стогния многое другое. Но кому тут надо это нытьео том кто где когда служил и как кого обозвал.
pravdin
5403 дн. тому
злой начальник // 14.07.2009 11:27:57 а какой комментарий интересный?...восхваляющий и воспевающий?...
злой начальник
5404 дн. тому
никакого интересного коммента! Бездельники идите лучше работать! В чате надо было задавать эти дурацкие вопросы!
Наталья
5404 дн. тому
а ну-ка, посчитаем. Афган закончился в 89. Значит Стогнию было как минимум 19лет. Значит, чтобы успеть повоевать он должен был родиться примерно в 70году. Если это так, то тогда ему сейчас 39 лет.. Выглядит он на 35-40. Или я ошиблась?
Проходимец
5404 дн. тому
Браво, Костя, Браво! Сколько можно трындеть о твоей службе в розыске? О спецшколе КГБ перед Афганом! Костя, побойся Бога! Ежели бы тебе было лет так 90-то и в живых уже бы не было тех, кто был рядом с тобой во время твоей "№спецслужбы" - ТОГДА БЫ ДА!!! Ври - да не завирайся!{CENSORED}
Проходимец
5404 дн. тому
Браво!
pravdin
5404 дн. тому
http://www.grivna.ks.ua/freedom.htm вот тут лишь некоторые подробности...пострадавших от "праведного" гнева судьи и его коллег, рассматривавших его иски было больше...но в передаче пана Стогния судья был очччень белый...а пресса очень клеветническая (и общественные организации в т.ч.)...вопрос можно повторить - сколько стоила передача для судьи???
pravdin
5404 дн. тому
жаль, не успел задать вопрос...пусть прокомментировал бы этот "борец за справедливость" как его передача отмазывала председателя апелляционного суда Херсонской области...который исками завалил три издания, посмевших написать о "скромном" имущественном положении его чести...интересно, сколько этот заказ стоил???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду