Медіарух вимагає від військово-політичного керівництва країни звільнити Наталю Гуменюк з нової посади

Медіарух вимагає від військово-політичного керівництва країни звільнити Наталю Гуменюк з нової посади

5 Червня 2024
1267

Медіарух вимагає від військово-політичного керівництва країни звільнити Наталю Гуменюк з нової посади

1267
Також журналісти закликали провести розслідування обставин нового призначення Гуменюк
Медіарух вимагає від військово-політичного керівництва країни звільнити Наталю Гуменюк з нової посади
Медіарух вимагає від військово-політичного керівництва країни звільнити Наталю Гуменюк з нової посади

Верховному головнокомандувачу, 

президенту України Володимиру Зеленському 

Головнокомандувачу Збройних сил України
генерал-полковнику Олександру Сирському

Міністру оборони України
Рустему Умєрову

начальнику служби зв'язків з громадськістю

командування Сухопутних військ ЗСУ

Володимиру Фітьо



Звернення 

Новини про повернення Наталії Гуменюк до роботи в публічних комунікаціях ЗСУ не можна назвати тривожними. Вони ганебні, бо подібний крок зневажає не лише думку тих, хто професійно працює в журналістиці і комунікаціях, але й інтереси суспільства, яке бере активну участь у екзистенційній війні та має невід'ємне право на чесну інформацію про те, що на цій війні відбувається. Своєчасний оперативний доступ незалежних ЗМІ (з дотриманням правил безпеки операцій викладених у 73 Наказі ГК ЗСУ) до висвітлення подій в зоні бойових дій та висвітлення військових злочинів скоєних Російською Федерацією є обʼєктом суспільного та міжнародного інтересу і сприяє ефективній поінформованості суспільства та міжнародних партнерів.

Ігнорування думки професійної спільноти та громадськості у питаннях взаємодії військових з цивільною пресою створює додаткову соціальну напругу. Також це свідчить про продовження помпадурних практик обмеження роботи журналістів з боку військових. 

Низка людей, залучених до прийняття цього рішення, вирішила зберегти залученість пані Гуменюк до військових комунікацій. Використовуючи особисті та внутрішні зв'язки, вони свідомо та умисно вирішили спаплюжити думку професійної спільноти, аудиторій медіа та громадян, поставивши під сумнів принципи демократії та свободи слова заради хибного кадрового рішення. Їхні дії базуються на марних сподіваннях що у попередніх вимог Медіаруху підписаних більше ніж 150 представниками провідних українських та міжнародних медіа можуть існувати строки давності.

Ми, учасники Медіаруху, з гідністю приймаємо цей «подарунок» напередодні Дня Журналіста, як прояв справжнього ставлення до медіа та наших читачів з боку командування Сил Оборони України та цивільних осіб і чиновників, залучених до цього призначення. 

Ми вимагаємо від військово-політичного керівництва у зоні відповідальності якого є прийняття цього ганебного рішення (ОПУ, МОУ, ГШ, КСВ ЗСУ, ОК «Південь»):

  • Невідкладно відкликати це призначення та відсторонити капітана 1-го рангу Наталію Костянтинівну Гуменюк від будь-яких посад, які передбачають комунікаційну роботу або будь-яку публічну взаємодію із засобами масової інформації від імені Сил Оборони України

  • Провести ретельне розслідування обставин прийняття цього сумнівного рішення та притягнути до відповідальності осіб, які були причетні до поновлення Наталії Гуменюк на посаді, пов'язаній з публічними комунікаціями у ЗСУ. Це рішення було прийняте попри активний протест професійної спільноти та громадськості, які вимагають відсторонення Наталії Гуменюк через перешкоджання роботі журналістів у зоні її відповідальності.

  • Публічно повідомити громадськість та медіа спільноту про результати ревізії діяльності існуючих правил роботи пресцентрів ОК «Південь» та об’єднаного новоствореного ОУВ «Таврія» (раніше ОСУВ «Одеса» та ОСУВ «Таврія»), робота яких могли зазнати шкоди через призначення туди Наталії Гуменюк. Медіарух заявляв про необхідність подібної ревізії у квітні 2024 року, щоб уникнути випадків надмірного і невиправданого контролю та обмежень, які перешкоджають висвітленню і документуванню надзвичайно важливих для України подій.

ОНОВЛЕНО: Після публікації звернення з'явилося повідомлення Управління стратегічних комунікацій ЗСУ про те, що Наталію Гуменюк перевели «на посаду в іншому органі військового управління, інаразі її діяльність не пов`язана із взаємодією з медіа».

Довідково: Медіарух ― спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали Перший канал Суспільного, «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», «Ліга.net», «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації «Незалежна медійна рада», «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом приєдналися інші організації та окремі журналісти ― загалом понад 70 учасників. 16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту «Медіарух» для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1267
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду