Фіналістками Премії імені Ґонґадзе 2024 стали Анна Бабінець, Ольга Руденко й Тетяна Трощинська

Фіналістками Премії імені Ґонґадзе 2024 стали Анна Бабінець, Ольга Руденко й Тетяна Трощинська

18 Квітня 2024
1060

Фіналістками Премії імені Ґонґадзе 2024 стали Анна Бабінець, Ольга Руденко й Тетяна Трощинська

1060
Переможця Премії оголосять у Києві 21 травня, у день народження Георгія Ґонґадзе.
Фіналістками Премії імені Ґонґадзе 2024 стали Анна Бабінець, Ольга Руденко й Тетяна Трощинська
Фіналістками Премії імені Ґонґадзе 2024 стали Анна Бабінець, Ольга Руденко й Тетяна Трощинська

Капітула Премії імені Георгія Ґонґадзе визначила короткий список номінантів на здобуття відзнаки за 2024 рік. До нього ввійшли журналістки Анна Бабінець, Ольга Руденко та Тетяна Трощинська, повідомляється на сайті премії.

  • Анна Бабінець — журналістка-розслідувачка. Керівниця незалежної розслідувальної агенції «Слідство.Інфо», яку заснувала у 2012 році. Регіональна редакторка мережі розслідувачів Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). У 2014-му разом з колегами заснувала ініціативу YanukovychLeaks. Співавторка міжнародного проєкту Panama Papers, який відзначено Пулітцерівською премією у 2017 році в номінації «Роз’яснювальна журналістика». 
  • Ольга Руденко — головна редакторка та засновниця видання The Kyiv Independent. У 2016 році стала редакторкою Kyiv Post та публікувалася в низці провідних міжнародних видань. Після призупинення роботи Kyiv Post у 2021 році новим власником разом з командою запустила The Kyiv Independent — провідне англомовне видання про Україну. У 2022 році редакція Time визнала Ольгу Руденко лідеркою наступного покоління.
  • Тетяна Трощинська — директорка департаменту стратегічного аналізу та розвитку соціально впливового контенту на Суспільному, продюсерка суспільно-політичного токшоу «Новий відлік», журналістка «Громадського радіо», ведуча «Радіо Культура». З 2018-го до 2024 року була головною редакторкою «Громадського радіо». Також вела лінійні ефіри та авторські програми «Любов не минає», «40 нові 20», «Ми про все домовились», «Хвостата хвиля». Окрім того, Тетяна розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок. Фіналістка Премії Ґонґадзе 2022.

Лауреата Премії традиційно оголосять у Києві 21 травня, у день народження Георгія Ґонґадзе.

До Капітули Премії імені Георгія Ґонґадзе цього року ввійшли: журналістка, керівниця мовлення «Голосу Америки» у Східній Європі Мирослава Ґонґадзе, президент Українського ПЕН, філософ, письменник і журналіст Володимир Єрмоленко, журналістка, співзасновниця видання «Українська правда» Олена Притула, декан Києво-Могилянської бізнес-школи Олександр Саврук, меценатка Премії Ґонґадзе Марина Дерепа, лауреат Премії Ґонґадзе 2024 Богдан Логвиненко, лауреатка Премії Ґонґадзе 2021 Мирослава Барчук і культурна менеджерка та креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська.

За умовами Премії, лише члени Капітули мають право номінувати журналістів на її здобуття та визначати володарів спеціальних відзнак

Критерії для висунення претендентів — відданість принципам та цінностям незалежної журналістики; інноваційність; суттєвий внесок у розвиток окремого жанру чи медіасередовища в цілому; створення матеріалів, що призвели до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін у країні.

Претендувати на Премію можуть лише журналісти, які працюють в Україні і які протягом останніх 5 років лишалися в професії.

Премія імені Георгія Ґонґадзе заснована у 2019 році Українським ПЕН у партнерстві з родиною Георгія Ґонґадзе, Києво-Могилянською бізнес-школою та виданням «Українська правда». Меценатами премії є виключно випускники Києво-Могилянської бізнес-школи, які підтримують цінності Премії та прагнуть змінювати українське суспільство через якісну професійну журналістику. 

Лауреатами Премії в попередні роки стали Вахтанґ Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020),  Мирослава Барчук (2021), Мстислав Чернов і Євген Малолєтка (2022), Богдан Логвиненко (2023). У 2022 році також Спецвідзнаку посмертно отримав фотожурналіст Макс Левін.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1060
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду