Ольга Руденко: 70% фінансування The Kyiv Independent — це внески за клубною моделлю

Ольга Руденко: 70% фінансування The Kyiv Independent — це внески за клубною моделлю

14 Травня 2024
664
14 Травня 2024
12:19

Ольга Руденко: 70% фінансування The Kyiv Independent — це внески за клубною моделлю

664
Головна редакторка Kyiv Independent вважає, що клубна модель може бути релевантною і для медіа, що працюють на українську аудиторію.
Ольга Руденко: 70% фінансування The Kyiv Independent — це внески за клубною моделлю
Ольга Руденко: 70% фінансування The Kyiv Independent — це внески за клубною моделлю

Понад 70% фінансування українського англомовного видання The Kyiv Independent становлять разові та щомісячні внески за клубною моделлю. Про це розповіла головна редакторка видання Ольга Руденко в інтерв’ю «УП.Життя», відповідаючи на питання, як редакції вдалося досягти фінансової незалежності.

«Ми маємо membership model, клубну модель — розбудовуємо спільноту, члени якої підтримують нас благодійними внесками. Понад 70% нашого фінансування — це щомісячні і разові внески», — сказала Руденко.

Вона пояснила, що членська модель відрізняється від передплати тим, що жодні матеріали на сайті не закриті. «Весь наш контент доступний для всіх. Але люди вірять в нас і обирають добровільними внесками підтримувати нашу роботу», — каже редакторка.

Руденко розповіла, що формувати membership model редакція почала з самого запуску Kyiv Independent у листопаді 2021 року, і це не було стихійним рішенням. «Membership model для нас — це не лише про фінанси. Це також відчуття, що є велика кількість людей по всьому світу, які вірять в нашу роботу. Людей, які готові підтримувати незалежну журналістику. Це дуже цінно», — каже Руденко.

До початку повномасштабної війни видання мало приблизно 800 підписників. Навесні 2022 року стався сплеск до 6—7 тисяч членів клубу, але «потім стався відкат і почалася дуже важка робота зі збільшення спільноти». Вже на початку 2023 року команда напрацювала число у 10 тисяч передплатників. Наразі редакція досягнула свого максимуму в 11 тисяч платних підписників.

«В західних колах це може вважатися не дуже великою цифрою, але для українського медіа це значуще досягнення», — каже головна редакторка.

Крім регулярних, за словами Руденко, видання отримує також разові внески, в тому числі від філантропів. Наприклад, роботу відділу розслідувань воєнних злочинів великим внеском підтримав фонд Microsoft.

Також редакція має невеликі комерційні проєкти. «Ми усвідомлюємо, що краще отримувати фінансування з різних джерел і бути таким чином більш стабільними та захищеними від можливих ризиків», — резюмує Руденко.

Вона також вважає, що членська модель фінансування є цілком можливою і релевантною для медіа, які працюють на українську аудиторію. «Не варто спиратися на думки, що в українців менше грошей або нема культури платити, тому не треба навіть пробувати. Раніше більшість медійників вважала, що українці не будуть платити за контент, а зараз ці ж медійники вже впроваджують пейвол або систему донатів», — каже редакторка.

На думку Ольги Руденко, підтримка української армії не повинна виключати донати на медіа, адже «українські незалежні медіа відіграють надзвичайно важливу роль у майбутній перемозі й у тому, якою країною Україна прийде до цієї перемоги».

Читайте також:

Фото з архіву редакції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
664
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду