У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів (ВІДЕО)

У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів (ВІДЕО)

16 Вересня 2023
2773
16 Вересня 2023
11:00

У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів (ВІДЕО)

2773
Акцію організували Премія імені Георгія Ґонґадзе у партнерстві з Центром прав людини Zmina та Інститутом масової інформації.
У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів (ВІДЕО)
У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів (ВІДЕО)

У суботу, 16 вересня, у Києві в Іллінському сквері відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів, приурочена до 23-х роковин убивства українського журналіста.

Учасники акції, журналісти й правозахисники згадали про:

  • внесок Георгія Ґонґадзе у боротьбу проти агресивної зовнішньої політики Росії, яку та вела проти сусідніх країн протягом багатьох століть;
  • про українських та закордонних журналістів, убитих російськими військами від початку вторгнення на територію України;
  • про злочини та утиски проти громадянських журналістів, які окупаційна російська влада вчиняє в окупованому Криму та на інших тимчасово непідконтрольних Україні територіях.

Під час акції відбулось відкриття фотовиставки «The War Is Not Over Yet» про злочини Росії проти медіа та журналістів в Україні після 24 лютого 2022 року.

Серед учасників акції:

  • Мирослава Барчук — журналістка, телеведуча, лауреатка Премії Ґонґадзе 2021 року;
  • Катерина Дячук — експертка Інституту масової інформації з моніторингу свободи слова, редакторка сайту imi.org.ua;
  • Стас Козлюк — журналіст, фотограф і фіксер;
  • Тетяна Печончик — голова правління Центру прав людини Zmina;
  • Тетяна Терен —виконавча директорка Українського ПЕН.
  • Михайло Ткач — журналіст-розслідувач, кореспондент видання «Українська правда».

Модераторка акції: Ольга Сніцарчук — журналістка, телеведуча, ведуча подкасту «Тут-і-тепер: Історія журналістів на війні».

Організатор: Премія імені Георгія Ґонґадзе

Організаційні партнери: Український ПЕН, Zmina, Інститут масової інформації.

Інформаційний партнер: Львівський медіафорум.

Премія імені Георгія Ґонґадзе — відзнака та екосистема ініціатив для незалежних журналістів, заснована Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, Асоціацією випускників kmbs та виданням «Українська правда». Премія вручається раз на рік, 21 травня, в день народження Ґонґадзе.

Лауреатами Премії були Богдан Логвиненко (2023), Євген Малолєтка та Мстислав Чернов у тандемі (2022), Мирослава Барчук (2021), Павло Казарін (2020), Вахтанґ Кіпіані (2019).

Читайте також: 

Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати йому.

У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать Георгію. Згодом з’ясувалося, що Георгія Ґонґадзе викрали співробітники міліції та вбили в ніч на 17 вересня.

За вбивство Ґонґадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року. У липні 2021 року Верховний Суд залишив Пукача за ґратами довічно.

Засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Ґонґадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президенти та всі очільники МВС і ГПУ.

Скриншот відео: Zmina / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2773
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду