Академія DW нагородила найкращі журналістські матеріали з України за програмою MediaFit

Академія DW нагородила найкращі журналістські матеріали з України за програмою MediaFit

23 Квітня 2024
704

Академія DW нагородила найкращі журналістські матеріали з України за програмою MediaFit

704
Переможців та номінантів визначили у п’ятьох категоріях. Загалом за чотири сезони у проєкті взяли участь 60 осіб і команд, які представили майже сотню продуктів.
Академія DW нагородила найкращі журналістські матеріали з України за програмою MediaFit
Академія DW нагородила найкращі журналістські матеріали з України за програмою MediaFit

Академія DW завершила трирічну програму MediaFit з підтримки регіональних журналістів в Україні і нагородила найкращі журналістські матеріали, створені у рамках проєкту. 

Як повідомляє DW, нагородження відбулося на заключній церемонії проєкту у Брюсселі 19 квітня. Разом із церемонією з 17 до 19 квітня в Брюсселі відбувся форум «Стійкі українські медіа — шлях вперед», на якому обговорили майбутнє українських ЗМІ й виступили офіційні представники Євросоюзу, України та українські журналісти.

Переможців та номінантів визначили у п’ятьох категоріях. Їх переліком DW поділилася з «Детектором медіа».

У категорії «Найкращий подкаст / аудіо» переможцями стали Гаяне Авакян і Svoi.City з шістьма епізодами подкасту «Свої розмови». Номінантами також були:

  • Юлія Білоус & «Вітер» — проєкт «Асканія знову»;
  • Наталія Патрікєєва & Urban Space Radio — «Відкриті Знову»;
  • «Свідомі» — «Пізнай Qirim»;
  • «Ми з України» — «Донбас. Історія в іменах»;
  • Анастасія Окуневич (Передрій) — «Українізейшн»;
  • Тетяна Федоркова & MediaPort — «Воєнний Харків: як вистояли П'ятихатки».

У категорії «Найкращі мультимедіа / Онлайн-матеріал» перемогла команда Bird in Flight з проєктом «Знакові воєнні світлини». Номінантами також стали:

  • «Трибуна.Суми» — проєкт «Лікар села»;
  • Олексій Арунян & «Ґрати» — «Лиман: чужі серед своїх»;
  • «МОСТ» — «Забуті громади Херсонщини»;
  • Pragmatika.Media — «Майбутнє малих міст»;
  • Юлія Машута & Svoi.City — «Лемки та бойки».

У категорії «Найкраща документалістика / Відео» перемогу здобув Микола Дондюк з фільмом «Надзвичайні» про роботу херсонських рятувальників, які піднімали український прапор навіть за російської окупації. Номінантами стали також:

  • Ольга Божко (Волинська) — «Невидимі»;
  • Сергій Зейналов — «Лишатися (Не) Можна»;
  • Антон Шинкаренко (Штука) — «Обережно! Життя триває»;
  • Катерина Стрельченко — «Шукачі загублених душ»;
  • Інна Єщенко & «Східний варіант» — «Українці: Відродження».

У категорії «Найкращий фактчекінг / Розвінчання міфів» переможцем стали п’ять епізодів подкасту «435 Філмс» та «Української правди» «Чому вони крадуть?». Номінантами також є:

  • Вікторія Гаврюшова — «Вільні міста»;
  • «Локальна історія» — «Битва за Південь»;
  • «Заборона» — «Крим: правда і міфи»;
  • Софія Телегіна — «9103: рівність в умовах війни».

У категорії «Ґран-прі: Історія / Людина / Проєкт, що надихає» переможцями стали Сергій Гулейков з фільмом «Країна Героїв» та Олена Солодовникова з подкастом «Життя після героя». Номінантами також стали:

  • Вероніка Хорольська — «Надія для всіх: Аскольд: 8 тисяч врятованих з Маріуполя»;
  • Георгій Іванченко — «Коріння»;
  • «Маяк Одеса» — «Міський простір».

Деякі з переможців поділилися з DW своїми думками. Режисерка-документалістка Олена Солодовникова з Харкова розповіла про свій подкаст «Життя після героя» про жінок, які втратили чоловіків на війні: «Це дуже особистий проєкт, бо мій чоловік, журналіст, загинув два роки тому під час повномасштабної ескалації. І я прекрасно розумію, що означає втратити чоловіка, рідних. Я розумію не тільки втрату, а й те, як почати життя з чистого аркуша, знайти новий сенс».

Микола Дондюк — автор картини «Надзвичайні» про херсонських рятувальників, які піднімали український прапор за російської окупації — розповів, що мав «величезне бажання зняти фільм про свій куточок України та розповісти про людей, які його захищають, нехай і не зі зброєю. Унікальність цієї історії полягає в ракурсі, в тому, що я один зміг отримати повний доступ до екстрених служб Херсона».

Як повідомляється, за чотири сезони проєкту в ньому взяли участь 60 осіб, команд і медіаорганізацій — від професійних журналістів і досвідчених редакторів до відеографів-рекламників, правозахисників і видань про архітектуру. Вони створили 29 документальних фільмів і репортажів, 30 подкастів, 29 мультимедійних історій і шість проєктів із перевірки фактів. Повний перелік учасників можна переглянути тут.

Журналісти знімали історії людей у тилу і в найнебезпечніших місцях на лінії фронту, розповідали про етнічні групи в умовах війни, розвінчували російську дезінформацію, переосмислювали радянську архітектуру. Автори зняли філософське відеоесе про «Бенксі з Харкова», тисячі користувачів обговорили матеріали журналістів Odesa.online про загибель дельфінів у Чорному морі від російської агресії, а документальний фільм про українських ув'язнених «Невидимка» правозахисної групи «Січ» був показаний на великих екранах у Вільнюсі, Варшаві та Римі.

Програма MediaFit стартувала в червні 2021 року. В рамках проєкту українські журналісти пройшли тренінги, отримували наставництво міжнародних і регіональних експертів та зворотний зв'язок на кожному етапі розробки медіапродуктів.

Також своїм фондом Creators Fund Академія DW підтримала незалежних регіональних журналістів з наголосом на розвиток ініціатив, що викривають дезінформацію. Метою фонду було просування різноманітного, актуального і новаторського медіаконтенту для аудиторій Донецька, Луганська, Дніпра, Харкова, Запоріжжя, Херсона, Миколаєва, Одеси, Сум і Чернігова. 

Як повідомляв «ДМ», організація пропонувала грант до 7000 євро на виробництво контенту, індивідуальну підтримку від досвідчених українських менторів протягом трьох місяців та сесії з розвитку потенціалу.

Крім того, програма MediaFit надала підтримку команді Суспільного та її кореспондентам, які працювали на передовій поблизу Харкова та Маріуполя.

Фінансову підтримку надали Європейський Союз та Федеральне міністерство економічної співпраці та розвитку Німеччини (BMZ). Реалізувати програму допомогли французька медіакомпанія Transtele Canal France International (CFI) та Литовське радіо і телебачення (LRT).

Фото: Олена Солодовникова під час нагородження в Брюсселі / DW Akademie / Pavel Demchenko

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
704
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду