Олег Батурін: Люди з окупованих територій потребують україномовного контенту, російський і так скрізь

Олег Батурін: Люди з окупованих територій потребують україномовного контенту, російський і так скрізь

21 Вересня 2022
1164
21 Вересня 2022
11:32

Олег Батурін: Люди з окупованих територій потребують україномовного контенту, російський і так скрізь

1164
«Основні джерела інформації — це переважно телеграм-канали, куди теж заходить переважно молодь через VPN. На території Херсонської області давно вже російський інтернет з усіма його обмеженнями», — розповів журналіст.
Олег Батурін: Люди з окупованих територій потребують україномовного контенту, російський і так скрізь
Олег Батурін: Люди з окупованих територій потребують україномовного контенту, російський і так скрізь

Херсонський журналіст Олег Батурін, який побував у російському полоні, розповів про обмежений інформаційний простір окупованих територій. Про це йшлося під час експертного обговорення «Медіа та демократичні стандарти у воєнний час».

«Там працюють телеканали, випускають газети, засновують телеграм-канали та створюють чати в месенджерах — але для поширення своєї інформації. Місцеві намагаються бути в курсі того, що відбувається у нас і в світі, тому що важко взагалі зрозуміти, що є за межами твоєї оселі. Навіть об'єктивну інформацію про те, що в тебе в місті, ти дізнаєшся з інших джерел на підконтрольній території.

Тож основні джерела інформації — це переважно телеграм-канали, куди теж заходить переважно молодь через VPN. На території Херсонської області давно вже російський інтернет з усіма його обмеженнями», — розповів журналіст.

За його словами, люди, які виїхали на підконтрольну Україні територію, не знають, на що очікувати, яку допомогу вони можуть отримати. Отримати таку інформацію з російського інтернету непросто. І також, на його думку, є велика потреба саме в україномовному контенті.

«Я бачу, що люди потребують україномовного контенту. Велика кількість моїх знайомих, сусідів, які завжди були російськомовними, більше довіряють і шукають україномовну інформацію. Це для них теж елемент довіри. А російськомовного контенту і так задосить», — вважає Батурін.

Окремо торкнулися теми мовлення телеканалу «Дом», на який спрямовують гроші з бюджету.

«У Херсонській області про існування каналу "Дом" якщо і знали, то невелика кількість людей. Інформацію брали з інших джерел, а телебачення радше було для розваги», — відповів Батурін.

Журналіст із Дніпра Сергій Чернявський розвинув тему:

«На окупованих територіях немає телесигналу, тож канал "Дом" не дивляться. Єдине джерело — телеграм-канали з підключенням через VPN. Держава виявилася неготовою працювати з людьми, що лишилися на окупованих територіях. Є приватні люди та їхні ініціативи. Інформація йде хіба що від родичів», — вважає він.

Дискусія відбулася в межах другої частини експертного обговорення «Медіа та демократичні стандарти у воєнний час», яке провели Фундація «Суспільність», «Детектор медіа», Національна медійна рада. Стандарти журналістики та роботу журналістів у воєнний час обговорили також Наталія Лигачова та Олександр Мартиненко.

Нагадаємо, раніше шеф-редактор та журналіст каналу іномовлення UATV Олексій Мацука розповів в інтерв'ю «Детектору медіа», що «на окупованих територіях були дні, коли по телевізору транслювався лише канал "Дом"».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1164
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду