СБУ оголосила підозру двом псевдожурналістам з окупованого Донецька

СБУ оголосила підозру двом псевдожурналістам з окупованого Донецька

19 Квітня 2024
2709
19 Квітня 2024
18:10

СБУ оголосила підозру двом псевдожурналістам з окупованого Донецька

2709
Одна з підозрюваних працює «воєнною кореспонденткою» пропагандистського видання «Мост», другий — очолює сепаратистський сайт бойовиків «Правда ДНР» і називає себе воєнкором московських «Известий».
СБУ оголосила підозру двом псевдожурналістам з окупованого Донецька
СБУ оголосила підозру двом псевдожурналістам з окупованого Донецька

СБУ повідомила про підозру двом псевдожурналістам з окупованого Донецька, які поширюють у своїх ЗМІ антиукраїнські фейки та виправдовування злочинів росіян. Про це «Укрінформу» повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

Як повідомляється, Служба безпеки задокументувала протиправну діяльність кореспондентки ворожого сайту-сміттярки «Мост», яка систематично поширює проросійську пропаганду та проводить медійну підтримку збройної агресії проти України.

Прищепа розповіла, що злочинниця супроводжує незаконні збройні формування з березня минулого року. Вона поширює відверті антиукраїнські фейки та виправдовує злочини загарбників. Зокрема, ворожа пропагандистка у своїх матеріалах відверто брехала щодо бойових дій за «Азовсталі» в Маріуполі, «перемог» російсько-окупаційних військ та дискредитувала ЗСУ.

Крім того, за інформацією Прищепи, СБУ висунула підозру ще одному пропагандисту з окупованого Донецька. Він називає себе воєнкором видання «Известия», яке є основним постачальником новин для російських пропагандистських ЗМІ та афілійоване з особами, наближеними до Путіна.

Також зловмисник редагує сепаратистський сайт бойовиків «Правда ДНР» та веде власний телеграм-канал, повідомила речниця.

СБУ встановила, що зловмисник ще у 2014 році почав писати в соцмережах антиукраїнські пости та коментарі. Згодом приєднався до лав «пресслужби народної міліції ДНР». Зрадник добровільно супроводжував терористів під час бойових дій проти українських захисників.

За даними служби, він добирає теми для проросійських новинних сюжетів, організовує зйомки для свого інформаційного агентства та російських ЗМІ. «У них він дискредитує українські органи влади та ЗСУ, звинувачує Україну у протиправній діяльності та жорстокому поводженні з мешканцями Маріуполя», — додала Прищепа.

Слідчі СБУ зібрали доказову базу і повідомили обом псевдожурналістам про підозру за ч. 6 ст. 111-1 — здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором або її окупаційною адміністрацією.

Ілюстрація: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2709
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду