Омбудсман закликав іноземні медіа не висвітлювати псевдовибори президента РФ на окупованих українських територіях

Омбудсман закликав іноземні медіа не висвітлювати псевдовибори президента РФ на окупованих українських територіях

13 Лютого 2024
1421
13 Лютого 2024
11:26

Омбудсман закликав іноземні медіа не висвітлювати псевдовибори президента РФ на окупованих українських територіях

1421
За словами Дмитра Лубінця, Росія посилює інформаційну кампанію довкола нелегітимного «народного волевиявлення» і намагається залучити до неї іноземних журналістів.
Омбудсман закликав іноземні медіа не висвітлювати псевдовибори президента РФ на окупованих українських територіях
Омбудсман закликав іноземні медіа не висвітлювати псевдовибори президента РФ на окупованих українських територіях

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародних партнерів, іноземні медіа та незалежних репортерів не висвітлювати псевдовибори на тимчасово окупованих українських територіях. Про це повідомляє офіційний сайт омбудсмана.

Лубінець зазначив, що нині на тимчасово окупованих територіях України триває активна підготовка до нелегітимних виборів президента Росії.

«Псевдоголосування буде впродовж трьох днів поспіль: 15, 16 і 17 березня. Готуються “виборчі дільниці” та перевіряються списки жителів громад, проводиться агітація серед працівників комунальних установ та обхід помешкань майбутніх “виборців” у супроводі озброєних окупантів. Закликаю міжнародну спільноту рішуче засудити незаконні вибори на ТОТ України та не визнавати їхні “результати”», — наголосив омбудсман.

За його словами, Росія посилює інформаційну кампанію довкола так званого «виборчого процесу» і, окрім використання власних пропагандистських ЗМІ, намагається залучити іноземних журналістів.

Він також нагадав, що чинне українське законодавство не передбачає кримінальної або будь-якої іншої відповідальності за факт участі, зокрема примусової, у так званих виборах, які готує РФ.

Уповноважений з прав людини підкреслив, що необхідно відрізняти тих осіб, які беруть безпосередню участь в організації та проведенні незаконних виборів, і тих, які вимушені проголосувати.

Лубінець зауважив, що примусове одержання паспорта РФ теж не карається законами України.

«Не передбачена відповідальність і за отримання російського паспорта в окупації. Відповідно до законодавства примусове автоматичне набуття російського громадянства на ТОТ України не визнається нашою державою та не є підставою для втрати громадянства України», — додав Дмитро Лубінець.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що представники російських окупаційних адміністрацій проводять перевірки будинків на захоплених територіях, щоб зафіксувати помешкання, де проживають люди. За інформацією Центру національного спротиву, якщо в оселях будуть виявлені мешканці,  ці об’єкти стануть першими для «голосування» вдома під час незаконних виборів президента РФ на тимчасово окупованих територіях.

Також російські загарбники створили ще одну пропагандистську газету перед так званими президентськими виборами на тимчасово окупованих Росією територіях України. За даними українського підпілля, на ТОТ Херсонщини, зокрема, тиражують безкоштовні примірники газети під назвою «Право на вибір». Пропагандистське видання редагує окупаційна «виборча комісія»

В університетах на ТОТ окупанти набирають «спостерігачів» для незаконних виборів президента РФ. Щоб створити видимість високої явки, Кремль допускає «голосування» за місцем проживання без російського паспорта. Це відкриває простір для фальсифікацій.

Окрім цього, під час підготовки до незаконних виборів Путіна російські загарбники за допомогою штучного інтелекту перевіряють гаджети місцевого населення тимчасово захоплених регіонів, щоб виявити, яку саме інформацію хочуть знати люди.

А по квартирах мешканців ТОТ «волонтери» та російські солдати примусово збирають підписи на підтримку кандидата в президенти РФ Путіна

Фото: Facebook / Дмитро Лубінець

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1421
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду