У Білорусі проти засновника Nexta порушили справу через «тероризм»

У Білорусі проти засновника Nexta порушили справу через «тероризм»

20 Травня 2022
933
20 Травня 2022
13:29

У Білорусі проти засновника Nexta порушили справу через «тероризм»

933
З 2020 року Путило перебуває у Польщі під цілодобовою охороною польських спецслужб.
У Білорусі проти засновника Nexta порушили справу через «тероризм»
У Білорусі проти засновника Nexta порушили справу через «тероризм»

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу щодо засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила та його колеги Яна Рудика.

Як повідомляє Белсат, Путила та Рудика звинувачують в «організації та керівництві діяльністю терористичної організації Nexta».

Слідство стверджує, що з 2020 року Путило та Рудик нібито використовували свої інформаційні ресурси «для дестабілізації ситуації на території Білорусі та радикалізації акцій протесту, закликали до розпалювання соціальної ворожнечі, блокування доріг та координації вуличних заворушень, вчинення терактів на залізниці та диверсій на підприємствах, які могли призвести до техногенних катастроф».

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк до 15 років.  Загалом, щодо Путила заведено справи ще за 10 статтями кримінального кодексу Білорусі.

З серпня 2020 року Путило перебуває у Польщі під цілодобовою охороною польських спецслужб.

Ресурс  Nexta активно висвітлював протести проти фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Влада  Білорусі визнала Nexta спочатку «екстремістським формуванням», а потім «терористичною організацією». З квітня 2022 року діяльність ресурсу на території Білорусі заборонена.

23 травня 2021 року білоруські спецслужби захопили опозиційного журналіста та  редактора Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака Ryanair (рейс з Афін до Вільнюса).

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента».  

У січні 2022 року Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він працюватиме з провладною організацією.

6 травня подругу Протасевича Софію Сапегу, яку  затримали разом із журналістом, засудили до шести років колонії.

Фото: Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
933
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду