Після похорону Навального у 19 містах Росії відбулися затримання активістів

Після похорону Навального у 19 містах Росії відбулися затримання активістів

1 Березня 2024
2395
1 Березня 2024
21:16

Після похорону Навального у 19 містах Росії відбулися затримання активістів

2395
Акції в пам’ять про російського опозиціонера пройшли в день його поховання в багатьох містах РФ та світу.
Після похорону Навального у 19 містах Росії відбулися затримання активістів
Після похорону Навального у 19 містах Росії відбулися затримання активістів

На акціях пам'яті російського опозиціонера Олексія Навального у 19 містах Росії були затримані понад 128 активістів. Про це повідомив російський правозахисний проєкт «ОВД-Инфо».

Найбільше затриманих у Новосибірську. В автозаку після покладання квітів у пам’ять про Навального опинилися не менше 14 осіб, у тому числі місцевий депутат Антон Картавін. Десятьох чоловік затримали в Єкатеринбурзі.

Ще десять активістів затримали у Воронезькій області, коли вони їхали на прощання з Навальним до Москви. Незабаром їх усіх, окрім Павла Сичова, який є координатором воронезького штабу політика Бориса Надєждіна, відпустили.

У Москві затримано не менше шести учасників акцій. Так, у метро після участі в похороні Навального затримали заступника голови московського відділення партії «Яблуко» Андрія Морєва. Його теж невдовзі відпустили. Біля Борисівського цвинтаря, де поховали Навального, затримали журналіста «Новой газеты» Василя Полонського.

Уночі також стало відомо, що в цьому ж місці затримали оператора ФБК Павла Зеленського, його залишили до ранку в поліцейському відділку. Як нагадала «Медіазона», Зеленський-медійник у 2021 році був фігурантом двох справ про «екстремізм»: одну порушили за два твіти в соцмережах, друга була пов'язана зі справою Навального, і в ній оператор свідчив проти опозиціонера.

Крім того, 1 березня, у день похорону Навального, поліція затримувала учасників акцій пам'яті у десятках міст РФ:  Санкт-Петербурзі, Нижньовартівську, Улан-Уде, Владикавказі, Нижньому Новгороді, Казані, Золотоусті та ін.

Люди, які прийшли віддати шану Олексію Навальному в Мар'їно (районі Москви, де поховали політика), залишили на автомобілі протестні слогани: «Ні війні!», «Ідеї безсмертні!», «Путіна в Гаагу», «Ми за мир». Про це повідомляє телеграм-канал SOTAvision. Силовики зупинили машину, змусили змити написи. Пізніше водія відпустили.

Як повідомлялось раніше, у п’ятницю, 1 березня, у Москві на Борисівському цвинтарі поховали опозиційного політика Олексія Навального, який загинув у колонії суворого режиму 16 лютого. Провести Навального в останню путь прийшло кілька тисяч людей.

Команда Навального закликала незгодних з кремлівським режимом по всьому світу зібратися 1 березня о 19:00 у своїх часових поясах, щоб ушанувати пам’ять загиблого опозиціонера.

Нагадаємо, з 2000-х років Олексій Навальний був найвідомішим опозиційним Кремлю політиком у РФ.

У серпні 2020 року Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Отруєння сталося в готельному номері в Томську, у літаку політику стало погано. Його негайно госпіталізували, а потім доставили на лікування до Німеччини. Журналістське розслідування дійшло висновку, що до отруєння причетні співробітники російської ФСБ. Після одужання Навальний повернувся до Росії, де його заарештували.

У травні 2021 року правозахисна організація Amnesty International назвала Навального «в’язнем совісті».

У серпні 2023-го  політика засудили до 19 років позбавлення волі. Його визнали винним у «створенні екстремістського співтовариства», «фінансуванні екстремістської діяльності» та інших злочинах.

Читайте також:

На фото — стихійний меморіал Навальному в Москві

Фото: Sota

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2395
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду