«Допоміг розголос». Команда видання Ukraїner повернула доступ до всіх сторінок у фейсбуці

«Допоміг розголос». Команда видання Ukraїner повернула доступ до всіх сторінок у фейсбуці

2 Березня 2023
2798
2 Березня 2023
18:00

«Допоміг розголос». Команда видання Ukraїner повернула доступ до всіх сторінок у фейсбуці

2798
Богдан Логвиненко: Історія складна і заплутана, сторінки ламали по-різному і різна була нанесена шкода. Досі не усі пости вдалось відновити
«Допоміг розголос». Команда видання Ukraїner повернула доступ до всіх сторінок у фейсбуці
«Допоміг розголос». Команда видання Ukraїner повернула доступ до всіх сторінок у фейсбуці

Ukraїner відновив доступ до дванадцяти фейсбук-сторінок видання, якими 24 лютого заволоділи зловмисники. Про це написав засновник медіа, журналіст Богдан Логвиненко у фейсбуці.

«Величезне дякую тим українцям в команді фейсбуку, що включились в цей процес і прискорили те, що може тривати місяць до кількох днів. Історія складна і заплутана, сторінки ламали по-різному і різна була нанесена шкода. Досі не усі пости вдалось відновити», — написав Логвиненко.

За його словами, кібератака змусила команду переглянути безпекову стратегію видання на усіх майданчиках.

На офіційному фейсбук-акаунті Ukraїner повідомили про те, що зловмисники видалили понад 200 дописів у польськомовній версії та на основній сторінці видання. Команда досі намагається їх відновити.

«Якщо нам не вдасться цього зробити, найважливішу інформацію опублікуємо знову. Упродовж останніх кількох днів наші сторінки пережили видалення та відновлення постів, кількаразову зміну імен і дивакуватих аватарок, численні призначення адміністраторів... Тож після зламу нашим дописам доведеться заново виборювати довіру алгоритмів соцмережі», — йдеться в повідомленні.

Команда  Ukraїner у коментарі «Детектору медіа» повідомила, що ще 24 лютого редакція помітила незвичні дії в «Бізнес Менеджері».

«Опитали адмінів — ніхто нічого не змінював. Швидко кинулися перевіряти налаштування, а право на керування обліковими записами замість юкрейнерівців мають два акаунти “ZA 19” та “ZA 17”. Ці адміни там змінилися за кілька днів багато разів.Звісно ми одразу ж звернулися у підтримку. Наступного дня, коли почалися зміни на сторінках ми одразу ж сповістили спільноту про те, що 12 наших сторінок контролюють зловмисники», — кажуть журналісти.

Зараз редакція не може із впевненістю сказати як саме стався злам, про це можна говорити лише на рівні гіпотези. Ukraїner  спробує дізнатися про причини від Меtа, але зазвичай це залишається таємницею внутрішнього розслідування корпорації.

«Наразі знаємо лише, що по-різному були зламані сторінки – десь змінили назви, десь url, на якихось нас як адмінів забанили, аби ми не бачили діяльність, на сторінках постійно змінювались адміни і вони переходили з рук в руки. Фактично три доби пішло на зʼясування всіх обставин і процес відновлення сторінок. При цьому злам відбувся у пʼятницю ввечері і, думаю, що складність полягала й у тому, що почались вихідні».

Після зламу Ukraїner одразу звернувся у підтримку, звернення зареєстрували й передали на розгляд.  

«Цікаво, що наші сторінки верифіковані, один із "Бізнес Менеджерів" існує вже 5-й рік. Тобто зрозуміло, що ми є активними авторами контенту. Але при цьому інструментів для взаємодії з Мета у нас мінімум. Саме тому в нас виникають побоюювання щодо загальної архітектури безпеки в компанії і відповідно залишається відкритим запитання – наскільки безпечно і доцільно акумулювати соціальний капітал саме на цій платформі. Приміром, коли на другий день нас взагалі видалили з Бізнес Менеджера, в сповіщенні про це немає навіть кнопки “Це не я” або будь-якого іншого інструменту оскарження. Ми знаємо, що розгляд таких кейсів може тривати місяць й більше. Вже на другий день зловмисники видалили кілька сотень постів, подекуди змінили імена та оформлення профілів. Страшно уявити, що залишилося б від наших сторінок через місяць», — кажуть журналісти. 

Паралельно із зверненням у підтримку Ukraїner звернувся по допомогу у всі можливі спільноти, організації та відомства, які потенційно могли б звернутися до Меtа. Зокрема, це громадські ініціативи, з якими  редакція співпрацює у питаннях оскарження блокування контенту, Міністерство цифрової трансформації.

На думку журналістів, вагому роль у швидкості опрацювання звернення зіграв розголос. За даними Ukraїner, українці, які працюють в Меtа також розповсюджували інформацію про злам у робочих групах, надаючи ситуації розголосу. 

Зараз Ukraїner відновив доступ до всіх сторінок та відновлює публікації контенту: «Ми й досі наводимо лад на сторінках — редагуємо інформацію, яку зловмисники встигли змінити, розбираємося із різноманітними санкціями, які буди накладені на сторінку, очевидно, через цю активність. Та найголовніше, ми шукаємо способи відновити втрачений контент. На польськомовній версії видалено всі дописи за цей рік, на основній сторінці — близько 200 постів».

Нагадаємо, 24 лютого усіма сторінками видання Ukraїner у фесбуці заволоділи зловмисники. Майже тиждень команда намагалася їх відновити. За словами засновника Ukraїner Богдана Логвиненка, фейсбук є для видання одним з основних майданчиків, утім, масована кібератака на ресурси змусила замислитися над відмовою від цієї соціальної мережі. 

Фото: Ukraїner

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2798
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду