Ексміністра Перу засудили за вбивство репортера

Ексміністра Перу засудили за вбивство репортера

13 Квітня 2023
1018
13 Квітня 2023
19:10

Ексміністра Перу засудили за вбивство репортера

1018
Йому призначено покарання у вигляді 12 років позбавлення волі за вбивство журналіста Уго Бустіоса, який розслідував порушення прав людини в 1988 році.
Ексміністра Перу засудили за вбивство репортера
Ексміністра Перу засудили за вбивство репортера

Суд Перу визнав, що колишній міністр внутрішніх справ країни Даніель Урресті був причетним до вбивства Уго Бустіоса, журналіста, який розслідував порушення прав людини в 1988 році. Про це повідомило BBC.

Ексміністра засудили до 12 років в'язниці. Адвокати політика заявили, що оскаржуватимуть вирок.

За постановою суду, Урресті, який на той час був офіцером військової розвідки в армії, брав участь у засідці та навмисному вбивстві Бустіоса.

Репортер тижневика Caretas Уго Бустіос був убитий у розпал конфлікту між перуанськими силами безпеки та повстанцями з маоїстського угруповання «Сяючий шлях».

Як зазначає BBC, журналіст повідомляв про порушення прав людини як повстанцями, так і армією в андському регіоні Аякучо. Як відомо, у результаті збройного конфлікту там загинули або зникли безвісти 69 тисяч людей.

У день смерті Бустіос розслідував вбивство односельчанки та її сина. Він і його колега Едуардо Рохас потрапили в засідку. Останньому в той день вдалося втекти.

Після тривалої судової тяганини командир місцевої армійської бази Віктор Ла Вера Ернандес був визнаний винним у 2007 році в тому, що він віддав наказ про напад на журналіста. Однак вже в 2011 році, вийшовши з в’язниці, командир несподівано заявив, що ексміністр Перу теж причетний до вбивства.

Суд у своєму рішенні зазначив, що загалом шість військових скоїли цей злочин, і що Даніель Урресті був одним із них.

Нагадаємо, у лютому французька некомерційна організація Forbidden Stories об'єднала 100 журналістів з 30 видань у проєкті «Вбивці історії» (Story Killers), щоб продовжити розслідування медійників, яким погрожували або які були ув'язнені чи вбиті. До такої ініціативи їх спонукало вбивство індійської журналістки Гаурі Ланкеш у 2017 році. 

Раніше, згідно з щорічним Глобальним індексом безкарності Комітету захисту журналістів (CPJ), повідомляли, що у 81% випадках вбивств журналістів у всьому світі за останні 10 років ніхто не був покараний.

Фото: Sebastian Castañeda - Pool/Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1018
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду