У Казахстані оголосили День жалоби (ОНОВЛЕНО)

У Казахстані оголосили День жалоби (ОНОВЛЕНО)

9 Січня 2022
1607

У Казахстані оголосили День жалоби (ОНОВЛЕНО)

1607
Під час силових операцій гинуть діти, учасники мирних зібрань, співробітники ЗМІ. Затримали 5 135 осіб.
У Казахстані оголосили День жалоби (ОНОВЛЕНО)
У Казахстані оголосили День жалоби (ОНОВЛЕНО)
У Казахстані 10 січня оголосили Днем ​​національної жалоби через численні людські жертви внаслідок трагічних подій у низці регіонів країни. Про це повідомляє казахське бюро «Радіо Свобода».

Водночас, зауважують журналісти, повної офіційної статистики щодо загиблих під час силових операцій немає. За даними медіа, у Казахстані гинуть діти, учасники мирних зібрань, співробітники ЗМІ

Дані МВС країни востаннє публікували 7-го січня. Тоді повідомлялося про загибель 18 силовиків і 26 громадянських осіб. Ще 748 людей, за цією інформацією, отримали поранення. В країні з 6-го січня проводиться «антитерористична операція». 

9 січня у Мінохорони здоров'я Казахстану назвали нову цифру: 164 загиблих. Кількість постраждалих, за цими даними, складає 2,3 тисячі осіб. 80 із них перебувають у тяжкому стані.

Зі свідчень очевидців і повідомлень ЗМІ складається враження, що статистика не остаточна, і трагічних смертей більше.

Поряд із мирними громадянами гинуть діти. 5 січня під час заворушень в Алмати застрелили 11-річну дитину, про це повідомили інформаційні агентства КазТАГ та «Інтерфакс». 7-го січня під час обстрілу в Алмати в авто від куль загинула 4-річна дівчинка, а її старша сестра з кульовим пораненням у легені перебуває у реанімацйному відділенні лікарні. Ці дані опублікував телеграм-канал ORDA із посиланням на Уповноважену зі справ дитини Аружан Саін.

Постріли, за повідомленнями місцевих блогерів, у ці дні чути у багатьох містах Казахстану. Найнебезпечнішою ситуація лишається в Алмати. Тут учасників мирного протесту фактично розстрілювали за периметром. Загинули в Алмати, інформує «Настоящее время», принаймні десятки людей.

Діям силовиків передували пожежі і мародерство. Місцеві журналісти припускають, що це спецоперації силовиків. Журналіст із Казахстану Аян Шаріпбаєв вказує на те, що подібні дії не є типовими для казахів. «Для нас це дуже незвично, - розповів журналіст УНІАН. - Зазвичай у нашій рідній диктатурі, якщо три людини з плакатами зберуться, їх на місці ж "крутять". А тут було не так. Мовляв, будь ласка, ламайте, зносьте спочатку мерію, далі - прокуратуру, потім офіс правлячої партії. Створюється враження, що все було зроблено для того, щоб виставити протестувальників дикунами».

Щодо цих дій у офіційних повідомленнях у Казахстані вживаються поняття «терористи», «Інтерфакстерористичні операції».

Тим часом кількість військової техніки у країні наростає. Країни, що входять до об'єднання ОДКБ, продовжують нарощувати «миротворчі сили» з Росії, Білорусі, Вірменії, Киргизстану та Таджикистану.

Кількість затриманих на протестах людей у Казахстані зросла до 5135, повідомляє МВС країни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1607
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду