detector.media
06.01.2022 10:00
Журналісти «Радіо Свобода» потрапили під обстріл під час протестів у Казахстані
Журналісти «Радіо Свобода» потрапили під обстріл під час протестів у Казахстані
Хто саме стріляв – невідомо, постріли лунали з автомобіля без номерів.

Журналісти «Радио Азаттык» (казахської служби «Радіо Свобода») 5 січня потрапили під обстріл на центральному майдані міста Алмати в Казахстані. Про це розповів журналіст Торокул Дооров в коментарі для «Настоящее время».

Стрілянина розпочалась, коли мітингувальники брали штурмом будівлю акімату (адміністрації міста). Як розповіли журналісти, невідомі почали стріляти з автомобіля без номерів по натовпу. Чи були це представники силовиків або провокатори – невідомо. При цьому знімальна група «Радио Азаттык» стверджує, що саме цей автомобіль перед обстрілом переслідував їх. Тому журналісти вважають, що нападники стріляли прицільно саме по них.

Кореспонденту та оператору вдалося вибратися з центрального майдану неушкодженими.

Загалом роботу казахського бюро «Радіо Свобода» майже повністю паралізовано, оскільки блокується інтернет і погано працює телефонний зв'язок.

Протести у Казахстані розпочалися 2 січня, коли в місті Жанаозен сотні мешканців виступили проти зростання цін на газ в два рази (до $0,27 за літр). Потім протести почалися і в інших містах. Мітингувальники вступали в сутички з правоохоронцями, підпалювали їхні автівки. Окрім зниження тарифів, тисячі протестувальників вимагали відставки керівництва держави.

5 січня президент відправив уряд у відставку та погодив зниження тарифів, але протести тільки посилилися. Сотні людей, за даними влади, постраждали та були затримані. 

У країні вимкнули інтернет, не працюють сайти великих ЗМІ. Протестувальники захопили та підпалили низку адміністративних будівель, зокрема, представництво президента в місті Алмати, а також аеропорт.

5 січня в Алмати розпочалась антитерористична операція. Влада заявила про десятки загиблих. 

Окрім того, після заклику президента Казахстану в країну вводять свої війська держави, які входять до Організації договору про колективну безпеку: Росія, Білорусь, Вірменія, Киргизстан та Таджикістан.

Фото: ВВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY