Учасники акції під ОП напали на фотокора видання «Букви» та виклали відео цього у закритий Telegram-канал (ФОТО)

Учасники акції під ОП напали на фотокора видання «Букви» та виклали відео цього у закритий Telegram-канал (ФОТО)

14 Серпня 2021
5727

Учасники акції під ОП напали на фотокора видання «Букви» та виклали відео цього у закритий Telegram-канал (ФОТО)

5727
Нападники згадували інший напад, який досі незнайдені особи скоїли на фотокора Кужельного 21 липня.
Учасники акції під ОП напали на фотокора видання «Букви» та виклали відео цього у закритий Telegram-канал (ФОТО)
Учасники акції під ОП напали на фотокора видання «Букви» та виклали відео цього у закритий Telegram-канал (ФОТО)

У суботу, 14 серпня, під Офісом президента відбувалась акція «Зупинимо капітуляцію». Після неї на фотокора видання «Букви» Олександра Кужельного скоїли напад, пише саме видання. 

Активісти, які вимагали «публічно відмовилася від домовленостей, які зраджують національні інтереси нашої держави», принесли з собою шини й димові шашки, пише видання. Правоохоронці запропонували їм пройти поверхневий огляд особистих речей, проте ті відмовилися й почали жбурляти шинами у силовиків.

Розпочалися сутички, в ході яких постраждало 7 поліціянтів, військовослужбовець Нацгвардії та кілька громадян.

Під час акції, за словами Кужельного, невідомий у балаклаві підійшов до нього, спитав, що він тут робить, та в імперативній формі переконував піти. Після цього фотокор вирішив покинути небезпечне місце, щойно закінчиться захід. 

Але після завершення акції його наздогнала група осіб, що в агресивній формі вимагала видалення фотографій, зроблених кореспондентом  «Букв», та застосувала проти нього силу.

«Я не встиг пройти і метрів сто, мене покликали. Я повернувся, якийсь хлопець наздогнав мене. Він спитав, що я фотографував, щоб я видалив ці фотографії. Тоді підійшли інші хлопці, вони оточили мене. Я намагався відійти, вони за мною. Вимагали, аби я дістав телефон і видалив фотографії. Я сказав, що я журналіст, прийшов, аби вести зйомку. Спитали, з якого видання, я показав "корочку". Але вони не відчепилися, почали казати, що я "лівак". Я запропонував їм підійти до Андрія Білецького (очільник "Нацкорпусу", який був серед організаторів акції – ред.), він підтвердить, що я журналіст. Вони не були згодні нікуди йти. Один почав мене бити по нозі, інший кудись в голову, і я впав», – розповів Олександр Кужельний.

Кужельний також зазначив, що один з безпосередніх нападників згадував про інший напад на фотокора, який стався 21 липня. Нападники відступили, коли до місця почали підходити інші журналісти.

Кужельний написав заяву в поліцію про вчинення злочину, швидка зафіксувала отримання тілесних ушкоджень. Свій стан Олександр Кужельний оцінює як задовільний.

Після нападу до Кужельного підійшов Андрій Білецький. Він засудив напад та пообіцяв допомогти ідентифікувати причетних до нього. Згодом ролик, зроблений під час нападу, опублікували в одному з закритих телеграм-каналів.

Організатором події в соцмережі виступила сторінка «Патріоти України», яка напередодні опублікувала заяву ветеранських рухів України проти репресій щодо українських націоналістів, ветеранів та патріотів. Серед підписантів заяви – «Національний корпус», ВО «Свобода», «Консервативний рух Традиція і Порядок», «Державницька ініціатива Яроша», «Конгрес Українських Націоналістів», «Добровольчий Рух ОУН», «Націоналістичний рух Карпатська Січ», «Автомайдан» та багато інших.

Нагадаємо, що 21 липня 2021 року видання «Букви» повідомило, що в Києві представники праворадикальних організацій напали на фотокореспондента «Букв» Олександра Кужельного під будівлею Шостого апеляційного адміністративного суду, де відбувалося засідання щодо депортації білоруського активіста Олексія Боленкова.  Кужельний розповів, що його вдарили по обличчю, плюнули в нього, штовхали й погрожували, вимагали залишити суд.

25 липня співвласник «Букв» Петро Терентьєв повідомив, що почав отримувати погрози. Видання стверджує, посилаючись на депутата 8-го скликання від партії «Батьківщина» Ігоря Лученка, що номер телефону, з якого приходили погрози, належить лідеру праворадикальної організації «С14» Євгену Карасю.

Нагадаємо, з початку квітня 2021 року з посади головної редакторки видання «Букви» пішла Тетяна Ніколаєнко. Вона повідомила, що в редакції наразі бракує коштів, тому видання залишило лише відділ новин. Головредом став Данило Романчук, який уже обіймав цю посаду до неї.

Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук заперечила кардинальні зміни в редакції. Вона зізналася, що через коронакризу на 30% зменшилися рекламні доходи «Букв». Однак кадрові зміни співзасновниця пояснила реорганізацією роботи видання та зміною бізнес-моделі. Детальніше про це читайте в бліц-інтерв'ю Катерини Рошук. 21 квітня інтернет-видання «Букви» повідомило, що відмовилося від російськомовної версії сайту, замість неї запускають – англомовну. Видання також розпочало кампанію на Patreon.

26 липня 2021 року головний редактор «Букв» Данило Романчук повідомив, що звільнився з видання. Він пояснив, що з власниками видання по-різному бачить розвиток «Букв».

Фото: Олександр Кужельний / Вікторія Рощина, hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5727
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
$$$
983 дн. тому
Выложите фотки этих недогероев. закину в телегу на чистку
Правосудие
983 дн. тому
Гопоту надо расстреливать на месте! Чем вы лучше бездомных собак кидающихся на людей? скоты! имеет полное право фотографировать что угодно и кого угодно в публичных местах! Мамка на Пивас небось не дала вот и обиженные
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду