detector.media
09.08.2021 14:40
Доброхотов: Путін дав відмашку розібратися з незалежними російськими ЗМІ взимку 2021 року
Доброхотов: Путін дав відмашку розібратися з незалежними російськими ЗМІ взимку 2021 року
В Insider блокування чекали ще рік тому, а глобально до тиску були готові з листопада 2013 року, коли видання тільки з'явилось.

Шеф-редактор видання The Insider Роман Доброхотов в інтерв'ю «Бабелю» повідомив, що у лютому-березні 2021 року дізнався про відмашку президента РФ Володимира Путіна розібратися з незалежними російськими ЗМІ.

Він зазначив, що на той момент не було зрозуміло, як саме будуть прибирати незалежні ЗМІ та в яких масштабах. Про ці плани влади журналісти дізнались повідомили через джерела Bellingcat у спецслужбах.

«Насправді у них немає якихось особливих джерел, 99,99% того, що публікуємо ми і Bellingcat, взагалі не пов'язано з інформацією від джерел, це аналіз відкритих даних плюс якісь бази [даних]. Але коли ми почали випускати наші розслідування, з'явилися там [в силових відомствах] люди, які самі виходять на зв'язок і щось говорять. Іноді це нісенітниця, іноді ні. На цей раз інформація прийшла від співробітника спецслужб, імені якого ми не знаємо, але точно знаємо, що він в курсі внутрішніх подій, він нас попередив. І ось ми потрапили під роздачу», – розповів Доброхотов.

Він додав, що блокування в Insider чекали ще рік тому, а глобально до тиску були готові з листопада 2013 року, коли видання тільки з'явилось. 

«Ми розуміли, що в Росії не повинно бути ніякої бухгалтерії і ніякого офісу, який можна обшукати. Все має бути максимально прозоро для російських силовиків. У нас латвійська юрособа, і офіційно оштрафувати її не можуть. Та й юрособа ця в процесі закриття», – розповів Доброхотов.

У редакції Insider наразі працює 17-18 осіб, які створюють контент. Половина з них – у Росії, але до кінця року у країні їх залишиться приблизно п'ять. Одна зі співробітників пішла ще до глобальнного тиску на видання. Взимку їй проколювали шини, погрожували кримінальною справою, викликали на допити. 

«Зараз всі журналісти, які працюють і які потрапили під пресинг медіа, живуть в постійній напрузі. Коли тобі дзвонять у двері, а ти нікого не чекаєш, у тебе відразу викид адреналіну, відразу думка «куди ховати жорсткий диск і телефони», а потім виявляється, це кур'єр, про якого ти забув. Я в такому режимі живу вже пару років, і виявилося, що ці очікування були не марні – з обшуком все-таки прийшли», – сказав Доброхотов.

Нагадаємо, 4 серпня Роскомнагляд заблокував сайти «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і сайт правозахисного проєкту «Правозащита Открытки» без офіційного повідомлення причин. За даними самих видань, вони внесені в особливий список Роскомнагляду як ресурси, що «розповсюджують заклики до масових безладів і екстремістської діяльності».

Також у Росії діє закон про так званих «іноземних агентів», у 2021 році влада додала до відповідного реєстру такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах, а також The Insider і п'ятьох журналістів російських видань. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція «Радіо Свобода», яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня «Радіо Свобода» та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Фото: euvsdisinfo.eu

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY