30 років назад в Росії відкрилась філія «Радіо Свобода» – тепер «ЗМІ-іноагент». Указ про відкриття підписував Єльцин після серпневого путчу

30 років назад в Росії відкрилась філія «Радіо Свобода» – тепер «ЗМІ-іноагент». Указ про відкриття підписував Єльцин після серпневого путчу

28 Серпня 2021
1714

30 років назад в Росії відкрилась філія «Радіо Свобода» – тепер «ЗМІ-іноагент». Указ про відкриття підписував Єльцин після серпневого путчу

1714
Радянська влада перестала глушити ефір «Радіо Свобода» тільки у 1988 році.
30 років назад в Росії відкрилась філія «Радіо Свобода» – тепер «ЗМІ-іноагент». Указ про відкриття підписував Єльцин після серпневого путчу
30 років назад в Росії відкрилась філія «Радіо Свобода» – тепер «ЗМІ-іноагент». Указ про відкриття підписував Єльцин після серпневого путчу

27 серпня виповнюється 30 років від дня розпорядження президента Росії Бориса Єльцина про відкриття в Москві бюро «Радіо Свобода».

Президентський указ №93 був підписаний після провалу путчу ДКНС, пише «Эхо Кавказа».

Документ складається з шести абзаців. Бюро радіостанції, згідно з указом, відкривалося, «з огляду на її роль в об'єктивному інформуванні громадян Української РСР і світової громадськості про хід демократичних процесів в Росії, події в країні і світі, діяльності законного керівництва РРФСР в період державного перевороту в СРСР».

Указ зобов'язував міністерство закордонних справ забезпечити співробітникам радіостанції можливість безперешкодної роботи в країні, мера Москви – надати бюро приміщення в місті, а республіканські міністерства друку і зв'язку і космосу – забезпечити бюро каналами зв'язку.

Радянська влада перестала глушити ефір «Радіо Свобода» тільки в 1988 році, на 3 роки пізніше більшості інших західних ЗМІ. Під час серпневого путчу, попри відсутність московської редакції, радіостанція протягом трьох діб вела прямі трансляції з міста, передаючи репортажі в тому числі з Білого дому (тодішнього Будинку Рад РРФСР).

«Радіо Свобода», на відміну від інших західних ЗМІ, які працювали тоді в Москві, не стала повідомляти неперевірену і, як виявилось пізніше, неправдиву інформацію про смерть радянського лідера Михайла Горбачова

Кореспонденти «Радіо Свобода»взяли інтерв'ю у Єльцина одразу після провалу путчу. У ньому політик заявив, що РС повинна бути акредитована для роботи з Росією. 

«Я думаю, що станція заслужила це своїми справами і об'єктивністю», – сказав він.

Через 30 років Радіо Свобода продовжує працювати в Росії, попри безпрецедентний тиск з боку влади. 

Нагадаємо, 12 січня 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами». Протоколи склали щодо медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода та її проєктів, серед яких «Крим.Реалії». 27 січня суд Москви оштрафував ТОВ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (РВЄ / РС) та її генерального директора на 1 мільйон 100 тисяч рублів (понад 410 тис. грн). 

Згодом стало відомо, що «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. Комітет Палати представників США із закордонних справ закликав Байдена у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози. Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати закон про «іноземних агентів», щоб забезпечити місцевим та іноземним медіа вільну роботу, а також не штрафувати ЗМІ за нібито порушення цього закону. 

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що працівники «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» не підтримують та відкидають вимогу РФ позначати контент «Крим.Реалії» відповідно до російського закону про «іноземних агентів». Медіакорпорація повідомила, що не підтримає пропозицію будь-якої сторони, яка б визнавала незаконну анексію Криму Росією.

10 березня стало відомо, що в Росії оштрафували місцеве бюро «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» і його гендиректора Андрія Шарого на 53,9 млн руб. (732 тис. доларів) у справах про немаркування матеріалів «іноземного агента».

8 квітня президент корпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай засудив спроби російської влади усунути та згорнути діяльність російської служби «Радіо Свобода». Він сказав, що «Радіо Свобода» продовжуватиме чинити опір атакам та боротиметься з цими спробами всіма можливими методами.

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» докладає всіх зусиль для захисту та безпеки своїх журналістів у РФ, а також – продовжує боротися з незаконними зусиллями російською влади, яка прагне контролювати взаємодію медіа з аудиторією.

Компанія також оскаржує дії російської влади в Європейському суді з прав людини і звернулася до цього суду з проханням як запобіжний захід заборонити Росії стягувати ці штрафи.

14 травня банківські рахунки ТОВ «РВЄ/РС», яке представляє російську службу «Радіо Свобода», заблокували

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1714
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду