Сьогодні у Києві відбудеться термінова акція за звільнення захопленого журналіста Романа Протасевича

Сьогодні у Києві відбудеться термінова акція за звільнення захопленого журналіста Романа Протасевича

23 Травня 2021
1728
23 Травня 2021
17:54

Сьогодні у Києві відбудеться термінова акція за звільнення захопленого журналіста Романа Протасевича

1728
О 19:30 — перед Міністерством закордонних справ (Михайлівська площа, 1).
Сьогодні у Києві відбудеться термінова акція за звільнення захопленого журналіста Романа Протасевича
Сьогодні у Києві відбудеться термінова акція за звільнення захопленого журналіста Романа Протасевича

Сьогодні, 23 травня, українські громадські організації «Євромайдан SOS», «Free Belarus Center» та «Восток SOS» влаштовують в Києві на Михайлівській площі термінову акцію на підтримку захопленого в Білорусі журналіста Романа Протасевича.

ДМ вже повідомляв подробиці затримання колишнього головного редактора опозиційного білоруського Телеграм-каналу Nexta і головного редактора ресурсу «Білорусь головного мозку» Романа Протасевича

Для його затримання захопили та примусово посадили у аеропорту іноземний пасажирський лайнер зі 123 пасажирами на борту.

Роман Протасевич перебував на борту літака компанії Ryanair, що летів із Афін до Вільнюса, без будь-яких зупинок у Білорусі.

Під час перебування лайнера у повітряному просторі Білорусі, надійшов сигнал про замінування літака. Це спричинило екстрену посадку в аеропорту Мінська. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки цивільного борту саме в Мінську.

Після посадки у столиці пасажирів вивели з літака і провели перевірку документів, під час якої Романа Протасевича затримали.

Затримання Романа Протасевича не що інше, як безпрецедентне викрадення шляхом захоплення пасажирського лайнера.

Раніше, з аеропорту Афін, Роман повідомив своїм колегам з Nexta про те, що помітив за собою стеження.

Телеграм-канал Вelamova опублікував переписку Романа Протасевича з його знайомим перед посадкою в літак Афіни-Вільнюс.

За словами Протасевича, на контролі невідомий намагався сфотографувати його документи, а коли сфотографував, розвернувся і пішов.

У Білорусі дотепер застосовується смертна кара.

Організатори акції на підтримку Протасевича закликає не залишатися осторонь і дивитися на те, як відбувається акт захоплення цивільного літака з метою викрадення людини.

«Ми збираємося о 19:30 на термінову акцію перед Міністерством закордонних справ (Київ, Михайлівська площа, 1), щоб вимагати негайної реакції від української влади та міжнародної спільноти. Романа треба негайно звільнити, а діям режиму Лукашенка має бути надано відповідну міжнародну оцінку», — написали організатори на сторінці в Фейсбуці.

Нагадаємо, слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи проти Степана Путила та Романа Протасевича. Їх звинувачують в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня і тривають досі». Путила та Протасевича також звинувачують у посиленні соціальної ворожнечі щодо представників влади і співробітників правоохоронних органів.

Верховний суд Білорусі визнав телеграм-канал Nexta, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами». Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

КДБ Білорусі визнав засновників телеграм-каналу Nexta терористами.

МЗС Білорусі вимагало від Польші в найкоротші строки видати Степана Путила і Романа Протасевича, оскільки вважає їхні дії «особливо небезпечними».

Фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1728
Читайте також
24.05.2021 17:20
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
8 699
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду