Білоруський блогер Nexta розповів Дудю про роботу телеграм-каналу з Польщі, погрози та плани на майбутнє

Білоруський блогер Nexta розповів Дудю про роботу телеграм-каналу з Польщі, погрози та плани на майбутнє

19 Вересня 2020
2236
19 Вересня 2020
12:18

Білоруський блогер Nexta розповів Дудю про роботу телеграм-каналу з Польщі, погрози та плани на майбутнє

2236
Російський журналіст та блогер Юрій Дудь у Варшаві взяв інтерв'ю у Степана Путіла - засновника найпопулярніших білоруських опозиційних телеграм-каналів Nexta та Nexta Live, які мають відповідно 880 тис. та 2 млн підписників.
Білоруський блогер Nexta розповів Дудю про роботу телеграм-каналу з Польщі, погрози та плани на майбутнє
Білоруський блогер Nexta розповів Дудю про роботу телеграм-каналу з Польщі, погрози та плани на майбутнє

Повну версію інтерв'ю розміщено на YouTube-каналі Юрія Дудя.

Блогери зустрілись у «Білоруському дому» в столиці Польщі, де розміщено офіс телеграм-каналу Nexta. Степан Путіло розповів, що раніше працював на польському телеканалі «Белсат», який веде мовлення білоруською, у той час він взяв псевдонім Свєтлов - таке прізвище, на його думку, легше запам'ятовується та є більш білоруським.

На думку блогера, протести у Білорусі після президентських виборів розпочалися тому, що громадяни терпіли 26 років «дичини, трешу і знущань».

«Насправді люди зараз масово вийшли не після виборів, люди вийшли після побиття. Після виборів в Мінську вийшло 7-10 тисяч, після, 9, 10, 11 серпня, 12-го вже стали виходити дівчата, марші солідарності і це стало таким поштовхом до масових протестів», - розповів Путіло.

Він зазначив, що вважає обраним президентом Білорусі Світлану Тіхановську.

«Ми бачили сотні протоколів на дільницях, де вони (представники режиму Олександра Лукашенка - ред.) фальсифікували голоси. Відрив від Лукашенка - 20 на 70, ще інші кандидати. Навіть в маленьких містах. Зазвичай кажуть, що Мінськ - самий опозиційний, але це у всіх містах. Думаю, що Світлана Тіхановська - наш тимчасовий національний лідер, тому що її завдання, вона сама зізнається, - провести нові вибори», - зазначив блогер.

Путіло також додав, що готовий оприлюднити на каналі компромат на Тіхановську, якщо буде впевнений, що це реальне, зроблене не під примусом відео.

За словами блогера, його телеграм-канали заробляють на рекламі та пожертвах користувачів. 

«Нам потрібно розширюватися, тому реклами зараз буде більше. А на донатах ми в серпні, опублікувавши один пост з проханням посприяти нашому каналу, зібрали 47 тис. доларів. Частину віддали на підтримку репресованих у Білорусі, частину відклали на потім - закупівлю техніки і так далі, а частину розділили між собою. Це історична фігня: в наступних місяцях такого, можливо, навіть і не буде», - розповів він.

Путіло зазначив, що рекламний пост на каналі Nexta Live, на який пыдписаны 2 млн людей, коштує близько 6 тис. дол., зарплата співробітників - близько 1,5 тис. євро.

«Я і раніше міг собі дозволити поїхати на відпочинок із сім'єю і друзями. Зараз, по-перше, я не можу нікуди виїжджати з Польщі, не тільки з міркувань безпеки, а й через документи: я політичний біженець і поки не отримав документів. Але,тим не менш, я не думав, у мене немає потреби, я не вибираю "тачки" і не думаю, через скільки їх можна купити. Макбук тільки, чи інший комп'ютер, тому що у мене в старому клавіша "м'який знак" не працює і складно писати», - розповів блогер.

На його думку, якщо протест у Білорусі переможе, то Олександру Лукашенку треба втікати.

«Тому що реальний варіант для нього - це утікати, бо здаватися і під якийсь суд в Гаазі - це абсолютно не його, коли він 26 років був королем. Він не уявляє майбутнє Білорусі без себе. Він так і заявив в інтерв'ю. Йому особливо нікуди їхати, в Арабські Емірати, з якими він не особливо співпрацює? Китай його не прийме, Європа - ні, до Росії - в Ростов? До Віктора Федоровича [Януковича]?» - додав Путіло.

Блогер також розповів, що вважає пропагандистів російських держканалів професіоналами, хоча «ідейно абсолютно протилежними».

«Вони професіонали. І вони і вся їхня команда. Це повністю одіозні пропагандисти, які не мають нічого спільного з реальністю і багато років цим займаються, так що вони в мене викликають блювотний рефлекс. Але ми хочемо мати таку саму зброю як у них. Це професійно зроблено, просто ідейно абсолютно протилежно», - сказав він.

Степан Путіло також розповів, що вся його родина після виборів у Білорусі переїхала до Польщі. 

«Маму після виходу фільму "Кримінальні справи Лукашенко" змусили звільнитися з державного університету, на папу кримінальну справу заводили, ще трохи - і міг би сидіти. "Образа службової особи", про міліціонера щось в фейсбуці написав. Поїхали 16 серпня. З одним портфелем. Говорили, що під нас вже почали збирати інформацію і будуть заарештовувати. У ті дні на мене вже кримінальна справа була, "Організація і підготовка масових заворушень"», - сказав він в інтерв'ю.

У Польщі блогеру продовжують надходити погрози. Він майже нікуди не виходить з міркувань безпеки та знаходиться під охороною.

«Купа погроз. Підірвуть офіс, 300 тисяч доларів за те, щоб вивезли мене до білоруського кордону, 10 біткоінів за те, щоб відірвали мені яйця. Я по суті нікуди не можу вийти з міркувань безпеки. Надійні джерела, в тому числі в КДБ, говорили, що надійшла пряма вказівка або ліквідувати, але це не вийде, або вивезти на кордон. Чому не вийде ліквідувати? Буде ж міжнародний скандал. Ми відчуваємо себе досить безпечно. Польська влада, сподіваюся, теж стежить. Ми їм всі ці погрози показували. Я знаю, що мене охороняють. Відчуваю себе як самітник: ходжу тільки додому і в офіс. В офіс намагаюся зайвий раз не виходити і працювати дистанційно», - розповів Степан Путіло.

За його словами, у політику він йти не збирається: хоче повернутися до Мінська «зі справжньою медіаімперією».

Нагадаємо, Степана Путіло оголосили в розшук у Білорусі та Росії, йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Детальніше про найпопулярніший телеграм-канал Білорусі читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2236
Читайте також
02.09.2020 16:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду