«Аверс» зловживає правом на свободу вираження поглядів — Незалежна медійна рада

«Аверс» зловживає правом на свободу вираження поглядів — Незалежна медійна рада

13 Травня 2021
1440

«Аверс» зловживає правом на свободу вираження поглядів — Незалежна медійна рада

1440
Незалежна медійна рада (НМР) знайшла в матеріалах телерадіокомпанії «Аверс» та пов’язаних із нею телекомпаній порушення етичних стандартів, Виборчого кодексу та редакційного статуту медіа.
«Аверс» зловживає правом на свободу вираження поглядів — Незалежна медійна рада
«Аверс» зловживає правом на свободу вираження поглядів — Незалежна медійна рада

Свій висновок НМР оприлюднила 27 квітня.

24 грудня 2020 року до НМР надійшло звернення від представників товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія “ЕкспертоКреде”» про порушення телеканалами «Аверс» та «Рівне-1» вимог висвітлення передвиборчого процесу; порушення телеканалом «Аверс» журналістських стандартів під час висвітлення захоплення заручників у місті Луцьк, порушення журналістами телеканалу «Аверс» права на приватність, висвітлення телеканалом необ’єктивної, неповної та неправдивої інформації.

Незалежна медійна рада розглянули матеріали «Аверса» і «Рівне-1», матеріали про їхню роботу та встановила, що обидва канали порушили вимоги висвітлення передвиборчого процесу. Члени ради повідомили, що «Аверс» перед другим туром виборів мера Луцька в 2020 році випустив низку упереджених сюжетів про кандидата Богдану Шибу, у яких часто не надавав йому слова, позбавляючи права на відповідь. У НМР вважають, що це була прихована агітація на користь конкурента Шиби — Ігоря Поліщука. Схожу ситуацію НМР побачила й на телеканалі «Рівне-1», який у новинах показав сюжет про кандидата в мери Рівного Віктора Шакирзяна з упередженими коментарями працівників каналу.

НМР також розглянула матеріали «Аверса» про Максима Кривоша, який захопив автобус із людьми в Луцьку в липні 2020 року. Журналістка зателефонувала Кривошу та запропонувала вивести зміст його вимог в ефір телеканалу, розпитуючи про нього, наявну в нього зброю, закладену бомбу. Члени НМР вважають, що розмова журналістки «Аверса» з Кривошем та оприлюднення відео їхнього спілкування порушують закон «Про боротьбу з тероризмом».

Крім того, Незалежна медійна рада розглянула матеріали, у яких описувалася робота журналістів «Аверсу». В одному з них йшлося, що знімальна група ТРК «Аверс» без дозволу пройшла на територію автостоянки Служби безпеки України, щоб зняти авто працівників спецслужби. При цьому журналісти відмовилися називатися, показати журналістських посвідчень та залишити територію об’єкта зі спеціальним режимом доступу. Члени ради нагадали, що суспільний інтерес в отриманні інформації не може переважити факту показово незаконного її здобуття.

Спробу знімальної групи ТРК «Аверс» узяти інтерв’ю в чоловіка, який хотів себе підпалити («Ганс»),  НМР вважає порушенням Кодексу журналістської етики. А саме, за словами членів НМР, знімальна група каналу продовжила знімати чоловіка попри заперечення фігурантів цієї ситуації, порушуючи закон «Про телебачення і радіомовлення», який вимагає від журналістів шанувати право на приватність. Загалом НМР вважає, що канал висвітлив цю історію необ’єктивно та неповно.

Незалежна медійна рада занепокоєна великою кількістю порушень у матеріалах каналу «Аверс», поширенням неправдивої, непідтвердженої або маніпулятивної інформації, необ’єктивним, однобоким висвітленням подій та відмовою редакції від поширення спростувань щодо таких матеріалів. Каналу також нагадали, що агресивна та провокативна поведінка — це свідоме порушенням правил журналістської етики.

НМР дійшла таких висновків:

  1. Матеріали ТРК «Аверс» «Шок: брудний піар Богдана Шиби»; «”Я не бідова людина” — як Богдан Шиба “купував” квартиру через виконком»;  «Шиворіт-навиворіт: як Богдан Шиба маніпулює підприємцями»;  «“А що тут такого”, — Богдан Шиба прокоментував скандально продані ділянки» містять порушення п.п. 6, 7, 9, 10 Кодексу етики українського журналіста; таких норм законодавства: ч. 2 ст. 49, ч. 5 ст. 51 і ч. 8 ст. 57 Виборчого кодексу; таких пунктів редакційного статуту ТРК «Аверс»: 5, 6, 7 (пп. 1) та 8 (пп. 3).
  2. Матеріал «Журналісти поспілкувалися з терористом» Незалежна медійна рада вважає таким, що створено та оприлюднено з порушенням вимог ч. 2 ст. 17 Закону «Про боротьбу  з тероризмом».
  3. Матеріал «Ігор Поліщук: моя історія…» рада вважає таким, що не належить до журналістських і не містить порушень щодо агітаційного маркування, а матеріал «Максим Кривош: про Зеленського, кіно, СІЗО» — таким, що не порушує законодавства про боротьбу з тероризмом.
  4. Матеріал «Журналістка “Аверсу”» порушила режим охорони СБУ» порушує принципи 13 та 19 Кодексу етики українського журналіста.
  5. Матеріал «Журналістка “Аверсу” була п’яною та некоректною» порушує ч. 2 ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» в частині порушення прав інших осіб (права на приватність), п. «в» ч. 1 ст. 59 Закону «Про телебачення і радіомовлення», порушує принципи 3, 6, 10, 13 та 19 Кодексу етики українського журналіста, а також п. 7 (1) редакційного статуту ТРК «Аверс».
  6. Матеріал «Ми працюємо — ви насолоджуєтеся: генеральський бордель у Луцьку» порушує принципи 6, 9, 10 та 12 Кодексу етики українського журналіста, а також частину 4.1 (5) та 6 (5) редакційного статуту ТРК «Аверс».
  7. Матеріал «Відкритий лист про спростування інформації, поданої у новинах телекомпанії “Аверс”» порушує пункт «в» частини 1 статті 59 Закону «Про телебачення і радіомовлення», принципи 6 та 12 Кодексу етики українського журналіста, а також частини 4.1 (5) та 6 (5) редакційного статуту ТРК «Аверс».
  8. Матеріал «Аверс визнав, що оббрехав Андрія Покровського (документи)» не порушує принципу 12 Кодексу етики українського журналіста.
  9. Матеріал «Хороша справа як інструмент піару: у Рівному один з кандидатів помпезно відкрив реабілітаційний центр для ветеранів» телеканалу Рівне-1» НМР вважає таким, що порушує п.п. 6, 7, 9 Кодексу етики українського журналіста, ч. 2 ст. 49, ч. 5 ст. 51 і ч. 8 ст. 57 Виборчого кодексу, пп. 4.1, п.п. 5, 6, абз. 1 п. 7 редакційного статуту ТРК «Рівне-1».

НМР вважає, що канал зловживає правом на свободу вираження поглядів..

З повним висновком Незалежної медійної ради можна ознайомитися тут.

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут масової інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова ради – Антоніна Черевко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.

Фото: Аверс

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1440
Читайте також
07.11.2020 10:18
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
1 859
30.03.2020 10:47
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 888
03.03.2020 13:00
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 681
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду