Кримчани мають право знати. Проєкту «Крим.Реалії» виповнилось сім років

Кримчани мають право знати. Проєкту «Крим.Реалії» виповнилось сім років

25 Березня 2021
1920
25 Березня 2021
12:41

Кримчани мають право знати. Проєкту «Крим.Реалії» виповнилось сім років

1920
Проєкт «Крим.Реалії» продовжує працювати для кримчан, незважаючи на протидію з боку російської влади на півострові.
Кримчани мають право знати. Проєкту «Крим.Реалії» виповнилось сім років
Кримчани мають право знати. Проєкту «Крим.Реалії» виповнилось сім років

25 березня 2014 року побачив світ сайт «Крим.Реалії» – кримський проєкт української служби Радіо Свобода. Він стартував у перші дні окупації і анексії Росією Кримського півострова і в умовах безперервного тиску і переслідування російської влади продовжує інформувати кримчан про те, що відбувається в Криму і за його межами.

Крім російськомовного сайту «Крим.Реалії», на початку квітня 2014 року вийшли україномовний «Крим.Реалії» і сайт кримськотатарською мовою Qırım.Aqiqat. За сім років сайти кримського проєкту української служби Радіо Свобода відвідали понад 165 млн. читачів, з яких, за оцінками редакції, кожен п'ятий – кримчанин.

Youtube-канал «Крим.Реалії», створений в листопаді 2014 року, зараз має більше 190 тисяч підписників, 123 млн. переглядів відео і майже 294 млн. хвилин переглянутого відео.

Кримська команда також готує дві щотижневі телевізійні програми з унікальним кримським контентом - «Крим.Реалії» для загальнонаціональних та регіональних телеканалів і «Крим.Реаліі», яка виходить на міжнародному супутниковому телеканалі «Настоящее Время» і в кабельних мережах більш ніж 25 країн Східної Європи і Центральної Азії.

Радіо «Крим.Реалії» транслює свої передачі на середніх хвилях 648 АМ на більшу частину території Криму, південний схід України і передгірні райони Північного Кавказу Росії, а також на частоті 105,9 FM, яку можна слухати на північному сході Криму. «Крим.Реалії» також представлений в більшості соціальних мереж.

До початку спроб блокування сайту в Криму в 2016 році російською владою, дослідницька організація Медіалогія протягом трьох років включала «Крим.Реалії» у трійку найбільш цитованих кримських інтернет-ресурсів.

Один із прикладів протидії роботі «Крим.Реалії» – арешт російськими спецслужбами і звинувачення в шпигунстві фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Ще низка блогерів і цивільних журналістів «Крим.Реалії» Наріман Мемедемінов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, які передавали інформацію «Крим.Реалії» були заарештовані російською владою і зараз переслідуються або засуджені за звинуваченням в тероризмі і екстремізмі.

У будинках шести журналістів з Сімферополя, Севастополя і Ялти, яких російська влада підозрювала у співпраці з «Крим.Реалії», в 2016 році представники ФСБ Росії провели обшуки та вилучили оргтехніку.

Кільком українським журналістам, які співробітничали з «Крим.Реалії», російська влада заборонила в'їзд на Кримський півострів (Аліна Смутко, Алена Савчук, Тарас Ібрагімов), а окремих – змусила покинути його.

Низка кримських журналістів піддавалися і продовжують піддаватися цькуванням в російських і місцевих ЗМІ через те, що їх матеріали публікують на сайті «Крим.Реалії».

За словами головного редактора «Крим.Реалії» Володимира Притули, проект продовжує працювати для кримчан, незважаючи на протидію з боку російської влади на півострові.

Журналісти «Крим.Реалії» і далі надають своїй аудиторії те, що їй недоступно з місцевих засобів інформації: новини без цензури, відповідальний обмін думками, відкрите обговорення проблем.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1920
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду