Колишня ​журналістка «Крим.Реалії» повідомила про спам-атаку з боку РФ

Колишня ​журналістка «Крим.Реалії» повідомила про спам-атаку з боку РФ

12 Квітня 2021
2122

Колишня ​журналістка «Крим.Реалії» повідомила про спам-атаку з боку РФ

2122
У Лабораторії цифрової безпеки пояснили, як працюють такі атаки й що варто робити, якщо ви стали їх жертвами.
Колишня ​журналістка «Крим.Реалії» повідомила про спам-атаку з боку РФ
Колишня ​журналістка «Крим.Реалії» повідомила про спам-атаку з боку РФ

Колишня ​журналістка та редакторка відділу соцмереж ​«Крим.Реалії» Олена Дуб повідомила про спам-атаку з боку РФ. Атаку вона пов’язує зі своєю роботою у виданні. Про це 12 квітня вона написала в Facebook.

«Протягом останньої години (і досі) я тримаю оборону від "цифрової" психологічної атаки з Росїї: смс із текстом "скоро сапогом пройдусь по твоей семье" та "ку-ку, это рокот, надвигается русская буря". Спочатку я взагалі подумала, що у контексті останніх новин це пішла хвиля залякування населення. але ніт. З десяток дзвінків на приватний номер мобільного з різних номерів. Один дзвінок у вайбер і один уже у телеграм і один у воцап. Одночасно з усім вище – повідомлення від анонімів у телеграм "какое вас дело до Крыма", "какую страну просрали" і ще кілька з матом в текстом "Алена зачем лезешь в россійскій Крим". Одночасно в цей же час телеграм прислав штук 8 сповіщень із кодами для входу, одночасно (!) прийшла пачка смс із різних россервісів з кодами верифікації, пишуть у телеграм і досі», – розповіла Дуб.

Вона нагадала, що вже майже півроку не працює в проєкті «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» і загалом з темою Криму.

У Лабораторії цифрової безпеки пояснили, як працюють такі атаки й що варто робити, якщо ви стали їх жертвами: «Зловмисники якраз і намагаються викликати у вас паніку та нездатність працювати. Це можна порівняти з denial-of-service атакою на веб-сайт: сайт отримує більше запитів, ніж він може опрацювати, і перестає працювати. От тільки у випадку із людьми це супроводжується ще й страхом через нерозуміння того, що відбувається».

Експерти Лабораторії радять не панікуйте та перечекати, коли в «зловмисників закінчиться запал (а точніше оплачувана тривалість атаки)». Також рекомендують на певний час вимкнути сповіщення у месенджерах та смс, а для дзвінків увімкнути функцію silent call (яка блокує усі дзвінки з невідомих номерів).

Вони уточнили, що потік смс із кодами аутентифікації не свідчить про злам облікових записів. Водночас, щоб відновити певність щодо захищеності облікового запису, тут можна перевірити, чи налаштована на ньому двофакторна аутентифікація та чи є відкриті сесії.

Кримський проєкт української служби «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» запустили в березні 2014 року, одразу після окупації Росією Криму. На даний момент кримська команда «Радіо Свобода» працює над створенням трьох інформаційних сайтів російською, українською та кримськотатарською мовами; готує дві щотижневі телевізійні програми, а з вересня 2015 року спільно з «Українським радіо» запустила «Радіо Крим. Реалії». Радіо проєкту мовить на територію півострова 24/7, а програма телепроєкту виходить на українських телеканалах. Із 2017 року редакторкою телепрограм «Крим. Реалії» є медійниця Анжеліка Руденко, яка в інтерв'ю «Детектору медіа» розповіла про роботу проєкту. 11 березня керівник проєкту «Крим.Реалії» Володимир Притула повідомив, що в окупованому Криму майже 60 журналістів проєкту зазнали тиску з боку російських спецслужб, тому були змушені припинити співпрацю з медіа або виїхати з території півострова. 

27 січня 2020 року колишній президент «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» Тед Ліпієн повідомив, що деякі урядовці США підтримували реєстрацію проєкту «Крим.Реалії» іноземним агентом у Росії, щоб він почав працювати за російськими законами для окупованого Криму «як частини РФ». Пан Ліпієн додав, що виступав проти цензурування програм «Радіо Свобода» на догоду Кремлю й закликав своїх наступників та адміністрацію новообраного президента США Джо Байдена не підкорятися шантажу господаря Кремля.

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що працівники «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» не підтримують та відкидають вимогу РФ позначати контент «Крим.Реалії» відповідно до російського закону про «іноземних агентів». Медіакорпорація повідомила, що не підтримає пропозицію будь-якої сторони, яка б визнавала незаконну анексію Криму Росією.

Фото: Олена Дуб / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2122
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду