Як це — бути «іноагентом» у Росії. Розповідає редакторка «Настоящего времени» Єлизавета Сурначова

Як це — бути «іноагентом» у Росії. Розповідає редакторка «Настоящего времени» Єлизавета Сурначова

9 Жовтня 2021
3201

Як це — бути «іноагентом» у Росії. Розповідає редакторка «Настоящего времени» Єлизавета Сурначова

3201
Російський закон про «іноагентів» — репресивний захід для боротьби з незалежними медіа. Внесеним у список доводиться дотримуватись жорстких правил маркування та фінансової звітності, за найменше недотримання яких – штраф.
Як це — бути «іноагентом» у Росії. Розповідає редакторка «Настоящего времени» Єлизавета Сурначова
Як це — бути «іноагентом» у Росії. Розповідає редакторка «Настоящего времени» Єлизавета Сурначова

8 жовтня російський Мін'юст вніс у список ЗМІ-«іноагентів» розслідувальний проєкт Bellingcat. Це, до речі, перше справді іноземне (не російське) медіа у цьому списку.

Того ж дня у цьому реєстрі опинилась і низка журналістів/ок, серед яких – редакторка «Настоящего времени» Єлизавета Сурначова. У коментарі ДМ вона розповіла, як перебралась до Києва та що означає бути внесеною у реєстр «іноагентів» Росії на практиці.

– Як ви опинились в Києві? 

– Я виросла в Москві і донедавна там жила й працювала. Півтора року тому я переїхала до Києва. Це не була політична еміграція, я їхала до коханого чоловіка і зараз ми вже одружені. Я тоді працювала у виданні «Проект» – це російське розслідувальне медіа, яке нещодавно визнали «небажаною організацією» й заборонили його діяльність в Росії. Вже в Києві я почала працювати на канал «Настоящее время», визнаний в Росії ЗМІ-«іноагентом».

– Як гадаєте, чому вас внесли у реєстр, якщо ви вже покинули Росію? І чому саме зараз?

– Я не знаю точних причин. Російський Мін'юст не вважає за потрібне якось пояснювати свої рішення чи аргументувати їх. В мене є лише припущення, що хтось вирішив вписати мене у «вороги народу» за дуже давню роботу в «Проекті». Або я просто комусь не подобаюсь, або тільки зараз руки дійшли. Може, хтось там сидить і гуглить усіх журналістів. Може, є якийсь таємний список. 

– Як ви зреагували на цю новину?

– Погано. Це абсолютно дикий та непотрібний закон, який не несе ніякого суспільного блага, лише ускладнює життя. Цієї норми просто не має існувати, ніхто з моїх колег не має бути в тому списку. Мій колишній колега журналіст Іван Сафронов, який півтора року перебуває в СІЗО за надуманим обвинуваченням у держзраді, дуже точно описав логіку всіх цих репресивних заходів, вигаданих справ про «держзраду» й інших небилиць з «іноагентами»: справжніх шпигунів, зловмисників та шкідливих агентів впливу ловити вкрай важко, куди простіше скрутити тих, хто на видному місці й відзвітувати перед керівництвом, мовляв, ось, знайшли ворогів. Журналісти просто виявились заручниками цієї шпигуноманії в умах російських чиновників.

«ВИКОНУЄ ФУНКЦІЇ ІНОЗЕМНОГО АГЕНТА»

Розібратися в законі про іноагентів доволі складно, зокрема через розмитість формулювань. Простими словами, розповідає Сурначова, на неї тепер наклали купу зобов’язань, звітностей, маркувань тощо. Якщо вона десь помилиться в поданих державі документах – штраф (так, російську правозахисну організацію «Меморіал» оштрафували на майже $7 тисяч за відсутність відповідного маркування — ДМ). 

«Я зобов’язана маркувати всі свої повідомлення позначкою з 24 слів, написаних капслоком, буквально все: дописи у соцмережах, коментарі до чужих дописів, сторіс в інстаграмі, оголошення про продаж меблів, дипломну роботу, все, що може побачити хтось, крім мене. Я повинна присилати цю ж позначку в будь-які чати з більше ніж як двома людьми. Якщо я буду домовлятися про організацію якогось заходу в дитсадку, то в чаті це виглядатиме приблизно так: "Дорогі батьки! ЦЕ ПОВІДОМЛЕННЯ (МАТЕРІАЛ) СТВОРЕНЕ ТА(АБО) РОЗМІЩЕНЕ ІНОЗЕМНИМ ЗАСОБОМ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ, ЯКЕ ВИКОНУЄ ФУНКЦІЇ ІНОЗЕМНОГО АГЕНТА, ТА(АБО) РОСІЙСЬКОЮ ЮРИДИЧНОЮ ОСОБОЮ, ЯКА ВИКОНУЄ ФУНКЦІЇ ІНОЗЕМНОГО АГЕНТА. Не забудьте вирізати сніжинки з серветок й випрати заячі вуха перед виставою"», – розповіла вона.

Чотири рази на рік «іноагент» зобов'язаний відправляти в Мін'юст звіт про всі свої доходи, навіть якщо це «друг скинув мені гроші за обід у кафе», та витрати, вказуючи, з якою метою придбано той чи інший предмет, наприклад, «купив декоративний ліхтарик з метою створення затишку вдома». Вона вважає, що це не просто принизлива процедура, а пряме втручання в її приватне життя.

«Те, що я живу не в Росії й, як мінімум, мені складніше подавати всі ці документи, посутньо ускладнює мені життя. Я б хотіла проігнорувати ці правила, оскільки вважаю їх дурними, безглуздими й несправедливими. Але, на жаль, в реальному світі я не хочу кримінальної справи, арештів майна, й всього іншого, що відрізало б мені можливість відвідувати Росію. В мене там батьки і для того, щоб обійняти своїх маму та тата, мені доведеться виконувати якісь дурнуваті правила», – додала Сурначова.

Нагадаємо, що 21 листопада 2019 року Державна дума Росії ухвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні. 

28 грудня 2020 року Міністерство юстиції Росії зарахувало перших п'ятьох фізосіб до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента»: правозахисника Лева Пономарьова, громадянську активістку Дар’ю Апахончич, журналістів Людмилу Савицьку й Сергія Маркелова, які співпрацюють із «Радио Свобода», а також автора «Радио Свобода» і головного редактора сайту «Псковская губерния» Дениса Камалягіна.

Віцепрезидентка та головна редакторка RFE/RL Дейзі Сінделар засудила це рішення влади Росії, яким, на її думку, Мін'юст дав зрозуміти, що «чесне повідомлення про факти є для нього злочином».

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада президент Росії Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту Росії внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

Фото: «Настоящее время»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3201
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду