Росія внесла у список «іноагентів» ЗМІ, пов’язане з соратником Путіна та ексвисокопосадовцем КДБ, ФСБ та інших силових структур

Росія внесла у список «іноагентів» ЗМІ, пов’язане з соратником Путіна та ексвисокопосадовцем КДБ, ФСБ та інших силових структур

16 Жовтня 2021
3014
16 Жовтня 2021
12:44

Росія внесла у список «іноагентів» ЗМІ, пов’язане з соратником Путіна та ексвисокопосадовцем КДБ, ФСБ та інших силових структур

3014
Крім того, в список у п’ятницю ввечері внесли видання Republic, на якому здебільшого публікують авторські колонки.
Росія внесла у список «іноагентів» ЗМІ, пов’язане з соратником Путіна та ексвисокопосадовцем КДБ, ФСБ та інших силових структур
Росія внесла у список «іноагентів» ЗМІ, пов’язане з соратником Путіна та ексвисокопосадовцем КДБ, ФСБ та інших силових структур

Мін’юст Росії вніс у реєстрі ЗМІ-«іноагентів» агенцію «Росбалт» та юридичну особу видання Republic, пише «Ъ».

«Росбалт» у 2001 році заснувала Наталія Черкесова, дружина Віктора Черкесова, який з 1975 року працював у КДБ. Коли у 1998 році Путін став директором ФСБ, то він зробив Черкесова своїм замісником. 

Також він був генералом поліції, обіймав високі посади у відомствах, які займаються контролем за наркотиками, депутат Держдуми від комуністичної партії у 2011-2016 роках. Ще у 2016 році Московський суд намагався анулювати ліцензію «Росбалта» через публікацію ними відеоролика PussyRiot.

«Росбалт» пов’язують з силовиками, часто у цьому виданні публікуються їхні «зливи». Черкесова вважають соратником Путіна. В 2007 році він опублікував колонку, в якій написав, що після розвалу СРСР, «падаючи у безодню, пострадянське суспільство зачепилось за "чекістський" крюк». Він вважає, що тільки цей крюк і врятував Росію від розвалу. 

Російське видання Readovka припустило, що «Росбалт» визнали «іноагентом», оскільки акціонерна фінансова корпорація «Система», яка ним володіє на 2,25%, належить компанії з Віргінських островів.

Головний редактор видання Republic журналіст Дмитро Колєзєв заявив, що у їхнього видання немає іноземного фінансування, вони існують виключно на кошти підписників та підписниць. 

Обидва видання будуть оскаржувати свій новий статус. 

Нагадаємо, що 8 жовтня російський Мін'юст вніс у список ЗМІ-«іноагентів» розслідувальний проєкт Bellingcat. Це, до речі, перше справді іноземне (не російське) медіа у цьому списку.

Крім того, у реєстрі опинилось кілька колишніх співробітників/ць російського розслідувального проєкту «Проект».

Журналістка Єлизавета Сурчонова розповіла, які обмеження накладає присвоєння цього статусу: доводиться маркувати будь-яке своє повідомлення, навіть у батьківському чаті, припискою, а також вести фінансову звітність, вказуючи навіть переказ від друга за обід. 

21 листопада 2019 року Державна дума Росії ухвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні. 

28 грудня 2020 року Міністерство юстиції Росії зарахувало перших п'ятьох фізосіб до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента»: правозахисника Лева Пономарьова, громадянську активістку Дар’ю Апахончич, журналістів Людмилу Савицьку й Сергія Маркелова, які співпрацюють із «Радио Свобода», а також автора «Радио Свобода» і головного редактора сайту «Псковская губерния» Дениса Камалягіна.

Віцепрезидентка та головна редакторка RFE/RL Дейзі Сінделар засудила це рішення влади Росії, яким, на її думку, Мін'юст дав зрозуміти, що «чесне повідомлення про факти є для нього злочином».

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада президент Росії Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту Росії внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

Фото: ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3014
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду