«Репортери без кордонів» засудили атаку російської влади на «Медузу»

«Репортери без кордонів» засудили атаку російської влади на «Медузу»

8 Травня 2021
2481

«Репортери без кордонів» засудили атаку російської влади на «Медузу»

2481
Видання внесли в РФ до переліку «іноземних агентів», через що воно втратило рекламодавців та опинилось на межі закриття.
«Репортери без кордонів» засудили атаку російської влади на «Медузу»
«Репортери без кордонів» засудили атаку російської влади на «Медузу»

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала російську владу припинити тиск на видання «Медуза» та скасувати «репресивний закон про іноземних агентів». Про це йдеться в заяві на сайті організації.

«Медуза», яка залежить в основному від рекламних доходів, втратила значну частину своїх рекламодавців і побоюється, що незабаром можуть піти й інші. Намагаючись компенсувати ці фінансові втрати і продовжувати роботу, ЗМІ звернулося до читачів із закликом про пожертвування.

«Ця новина – важкий удар по плюралізму ЗМІ в Росії. "Медуза" була створена за кордоном для того, щоб її редакція могла працювати повністю незалежно, в той час, як після масових демонстрацій в Росії в 2011-2012 роках почастішали спроби влади контролювати онлайн-ЗМІ. RSF закликають Міністерство юстиції Росії ліквідувати ганебний і репресивний реєстр "ЗМІ-іноземних агентів", єдине завдання якого лише посилення контролю влади над пресою»,  заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Як писав ДМ, 23 квітня 2021 року Міністерство юстиції Росії зарахувало видання «Медуза» до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента». Компанія Medusa Project SIA зареєстрована в Латвії.

24 квітня Служба зовнішніх зв'язків Євросоюзу висловила стурбованість тим, що російська влада продовжує обмежувати роботу незалежних медіаплатформ, а також окремих журналістів та інших суб'єктів ЗМІ. У ЄС нагадали, що це суперечить міжнародним зобов'язанням Росії та зобов'язанням з прав людини.

Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати своє рішення про визнання інтернет-видань «Медуза» та «Первое Антикоррупционное СМИ» «іноземними засобами масової інформації, що виконують функції іноземного агента».

«Медуза» повинна роміщувати довге повідомлення про статус «іноземного агента» перед будь-якою публікацією (будь то текст, аудіо, відео або реклама) шрифтом, що вдвічі перевищує розмір іншої публікації. Мета такого повідомлення - дискредитація ЗМІ в очах читачів. 

Якщо видання не буде виконувати вимоги, влада РФ може накласти на нього великі штрафи і навіть заблокувати сайт.

Саме це може відбутися з російськими структурами американського ЗМІ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (RFE / RL). Оштрафовані майже на два мільйони євро після відмови зареєструватися в якості «іноземних агентів», вони можуть зникнути з російського медіаландшафту.

RFE / RL, яке до сих пір безуспішно намагалося оскаржити це рішення в російських судах, подало заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2481
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду