У Китаї ЗМІ заборонили повідомляти про перемогу режисерки Хлої Чжао на «Оскар»

У Китаї ЗМІ заборонили повідомляти про перемогу режисерки Хлої Чжао на «Оскар»

27 Квітня 2021
2741

У Китаї ЗМІ заборонили повідомляти про перемогу режисерки Хлої Чжао на «Оскар»

2741
У соцмережах та пошуковиках також цензурують повідомлення про її перемогу.
У Китаї ЗМІ заборонили повідомляти про перемогу режисерки Хлої Чжао на «Оскар»
У Китаї ЗМІ заборонили повідомляти про перемогу режисерки Хлої Чжао на «Оскар»

Відділ реклами Центрального комітету Комуністичної партії Китаю (Департаментом пропаганди Китаю) заборонив медіа повідомляти, що режисерка Хлоя Чжао виграла премію «Оскар» за фільм «Земля кочівників». Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на репортерів державних ЗМІ Китаю.

Хлоя Чжао народилася в Китаї і до 14 років жила в Пекіні. У шкільному віці вона переїхала в США. Чжао стала першою китаянкою та другою жінкою, яка виграла «Оскар» в номінації «Кращий режисер». У країні медіа перестали писати про режисерку минулого місяця через її старе інтерв’ю, яке нібито «очорнює Китай». У 2013 році вона описала Китай, як «місце, де скрізь брехня».

Офіційні ЗМІ, серед яких державний мовник «Китайське центральне телебачення», офіційне агентство новин «Сіньхуа» та рупор Комуністичної партії Китаю «People’s Daily», нічого не писали про перемогу Чжао на «Оскарі».

Окрім того, як пише The Guardian, у Китаї не транслювали церемонію «Оскар-2021». За даними Reuters, у Шанхаї спробували провести пряму трансляцію, однак її заблокували, а VPN-сервер хосту був недоступний протягом двох годин. Влада Китаю не підтверджує, що заборона на трансляцію пов'язана з документальним фільмом про Гонконг або «Землею кочівників». Зокрема, провідний мовник Гонконгу заявив, що це рішення було прийняте «з комерційних причин».

Китайська влада також цензурувала повідомлення про перемогу Хлої Чжао в соцмережах та пошуковиках. За кілька годин після її перемоги дописи в соціальних мережах почали видаляти. Міністерство закордонних справ Китаю 26 квітня відмовилось коментувати видалення публікацій у соцмережах, заявивши, що це не дипломатичне питання.

Нагадаємо, у березні ЗМІ повідомили, що Комуністична партія Китаю наказала місцевим ЗМІ обмежити висвітлення церемонії вручення американської кінопремії «Оскар» у 2021 році через присутність серед номінантів стрічки про події в Гонконзі. У фільмі «Не розділяй» йдеться про протести у Гонконзі у 2019 році проти обмеження китайською владою громадянських свобод у місті. Медіа наказали акцентувати увагу на нагородах, які «не сприймаються як суперечливі» і загалом обмежити висвітлення «Оскара».

У ніч на 26 квітня пройшла 93-тя урочиста церемонія вручення премії Американської кіноакадемії «Оскар». Церемонію транслювали понад 200 телеканалів по всьому світу. Фільм «Земля кочівників» отримав перемогу в трьох номінаціях: «Найкращий фільм», «Найкращий режисер» (Хлої Чжао) та «Найкраща акторка» (Френсіс МакДорманд). 

Фото: The Academy

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2741
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду