Комісія з журналістської етики отримала в 2021 році 204 скарги. Це вдвічі більше, ніж торік

Комісія з журналістської етики отримала в 2021 році 204 скарги. Це вдвічі більше, ніж торік

27 Грудня 2021
3147

Комісія з журналістської етики отримала в 2021 році 204 скарги. Це вдвічі більше, ніж торік

3147
Зокрема, продовжують надходити скарги на продаж фейкових журналістських посвідчень.
Комісія з журналістської етики отримала в 2021 році 204 скарги. Це вдвічі більше, ніж торік
Комісія з журналістської етики отримала в 2021 році 204 скарги. Це вдвічі більше, ніж торік

Комісія з журналістської етики отримала в 2021 році 204 скарги, що вдвічі більше, ніж торік. Про це сказав голова ВГО «Комісія з журналістської етики», президент Української Асоціації Медіабізнесу Олексій Погорелов у подкасті «Не ведись» на «Громадському радіо».

«Станом на сьогодні (23 грудня – ред.) Комісія журналістської етики отримала 204 скарги. Якщо порівнювати з попереднім роком, то маємо зростання у 2 рази. Це показник того, що більше людей хочуть якісні медіа. Ми вважаємо таку тенденцію позитивною», – зазначив він.

Серед скандалів у медіасередовищі в 2021 році Олексій Погорелов пригадав продаж фейкових журналістських посвідчень. 

«Є організації, які цим заробляють. Реєструється медіа та за певну суму видають посвідчення. Ми нарахували чотири такі організації. На одну з них скарги до Комісії з журналістської етики приходять по цей день. Фіктивне журналістське посвідчення – це квиток пройти в певні місця або на заходи, можливість доступу до закритих джерел, дозвіл на отримання зброї. Через такі історії повага до професії журналіста знижується. За останні років 10 це значне падіння», – додав він.

Читайте також:

Комісія з журналістської етики вже закликала низку організацій у січні 2021 року негайно зупинити незаконну видачу прескарт і зловживання статусом журналіста.

КЖЕ зверталася до Нацполіції з проханням перевірити оприлюднені факти на предмет ознак підробки документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про державну реєстрацію шляхом обману для таких зареєстрованих медіа: ІА «Журналісти проти корупції», газети «Журналісти проти корупції» , ГС «Національна спілка незалежних журналістів України», ІА «Таврія ньюс», газета «Лига информ», журнал «Business Компаньон».

Нещодавно голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що має посвідчення члена Національної спілки журналістів України (НСЖУ). «Детектор медіа» звернувся з цього приводу по коментар до пресслужби партії, однак не отримав відповіді, коли та з якою метою було видане це посвідчення.

Раніше Медіарух виступив проти видачі посвідчень «Преса» стороннім людям, адже це підриває довіру до професії, стимулює корупцію та ускладнює захист прав реальних журналістів.

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3147
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду