Муждабаєв звернувся до Інтерполу через пропаганду РФ проти кримських татар

Муждабаєв звернувся до Інтерполу через пропаганду РФ проти кримських татар

24 Липня 2020
2533

Муждабаєв звернувся до Інтерполу через пропаганду РФ проти кримських татар

2533
Журналіст та його адвокат також попросили МОКП відкрити в базі файл на пана Муждабаєва, щоб мати змогу вивчати інформацію, яку про нього надсилає Росія.
Муждабаєв звернувся до Інтерполу через пропаганду РФ проти кримських татар
Муждабаєв звернувся до Інтерполу через пропаганду РФ проти кримських татар

Ведучий та заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв надіслав звернення до Інтерполу через пропаганду та переслідування РФ кримських татар. Про це йдеться в заяві журналіста до президента Міжнародної організації кримінальної поліції Кіма Йон Янга та генерального секретаря МОКП Юргена Штока, яку 23 липня опублікував адвокат Володимир Кутовий на своїй сторінці в Facebook.  

«Маємо намір доводити міжнародним організаціям той факт, що кримські татари не є терористами, і будь-яка інформація, що направлятиметься з боку Росії до Інтерполу стосовно кримських татар повинна підлягати найретельнішій перевірці перед ухваленням будь-яких рішень, що стосуються прав та свобод громадян», – повідомив пан Кутовий.

Крім того, вони попросили Інтерпол відкрити в базі файл на журналіста. Адвокат пояснив, що так вони матимуть змогу вивчати та оскаржувати неправдиву інформацію, яку Росія надсилатиме про журналіста.

У заяві до Інтерполу пан Муждабаєв назвав політично мотивованою справу, яку Слідчий комітет РФ порушив проти нього. Він також додав, що російські слідчі «штучно створили докази та документи, необхідні для оголошення [його] в міжнародний розшук з метою здійснення на [нього] політичного тиску».

Журналіст уточнив, що не отримував жодного документу стосовно цього провадження. Він також відкинув аргументи РФ про неможливість встановити його місцезнаходження.

«Відомості про нібито невідоме моє місцезнаходження з боку слідчого органу Російської Федерації у сфабрикованому проти мене кримінальному провадженні є завідомо неправдивими та спростовуються протягом двох хвилин вивчення інформації в мережі інтернет. <…> Цікаво те, що адвокат за призначенням в РФ вийшов зі мною на зв’язок у той самий день, коли його призначила мене захищати Адвокатська палата міста Москви, отже – комунікувати зі мною за бажання зовсім не є проблемою», – розповів пан Муждабаєв.

Нагадаємо, 23 травня 2020 року Айдер Муждабаєв повідомив, що російські слідчі порушили проти нього справу за статтею про виправдовування та пропаганду тероризму. Він назвав цю справу «показовим переслідуванням з метою залякування кримських татар в окупованому РФ Криму», а також – відмовився від будь-якої участі в справі та висунув вимогу звільнити українських політв'язнів.

Головне слідче управління Слідчого комітету РФ 25 червня повідомило, що заочно пред'явило звинувачення в «тероризмі» ведучому та заступнику генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдеру Муждабаеву, а також оголосили його в міжнародний розшук. 

26 червня Басманний районний суд Москви заочно взяв під варту на два місяці  Айдера Муждабаева, якого звинуватили в «закликах до тероризму». 

Фото: Айдер Муждабаєв / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2533
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду