Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у справі за позовом «Партії Шарія» до СБУ

Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у справі за позовом «Партії Шарія» до СБУ

12 Квітня 2021
1668
12 Квітня 2021
11:48

Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у справі за позовом «Партії Шарія» до СБУ

1668
Раніше СБУ повідомила, що «Партія Шарія» зареєстрована не на проросійського блогера, а на людину з таким же прізвищем. Відомство відкрило провадження про підробку документів при перереєстрації партії.
Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у справі за позовом «Партії Шарія» до СБУ
Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у справі за позовом «Партії Шарія» до СБУ

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом політичної партії «Партія Шарія» до Головного управління Служби безпеки України у Києві та Київській області. Про це повідомляє пресслужба суду.

Позивач просить визнати протиправними дії СБУ «щодо складення та надсилання до Міністерства юстиції України листа про порушення "Партією Шарія" українського законодавства».

Проросійський блогер Анатолій Шарій у своєму відеоблозі заявив про відсутність підстав для заборони його партії, яку вважає «найбільш чистою і законною». Суд вирішив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

11 березня Окружний адмінсуд Києва повідомив, що Мін'юст просить заборонити діяльність «Партії Шарія».

В СБУ відзначали, що «Партія Шарія» зареєстрована не на нього самого, а на людину з таким же прізвищем. Мешканець Дніпра Віктор Шарій заявляв, що отримав $500 за реєстрацію партії на своє ім'я. СБУ відкрила провадження про підробку документів при перереєстрації партії.

16 лютого 2021 року СБУ оголосила Шарію підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Сам блогер назвав це рішення «чистою політикою».  

25 лютого Служба безпеки оголосила Шарія в державний розшук.

За даними Української правди, Печерський районний суд Києва дозволив затримати Анатолія Шарія для доставки його в суд з метою розгляду обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Зазначимо, що з 2012 року Шарій живе за межами України – після того як отримав у Литві політичний притулок ЄС, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі. За даними ЗМІ, Шарій наразі мешкає в Іспанії.

Шарій називає себе «медіаекспертом» та не любить, коли його звинувачують у проросійській пропаганді. Через те, що його назвали рупором «русского міра», у 2017 році він судився з «Детектором медіа», програвши суд.  

Хто такий Шарій – читайте в матеріалі Mediasapiens.

Скріншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1668
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду