detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
04.12.2020 15:46
Шарій заявив, що виграв суд в «Української правди». Виявилось – у несправжньої
Шарій заявив, що виграв суд в «Української правди». Виявилось – у несправжньої
Юридичних наслідків для редакції це рішення не має і виконати його, на думку медіаюристки, буде неможливо.

Проросійський блогер і політик Анатолій Шарій на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що 4 грудня виграв суд проти «Української правди», і виклав фото судового рішення. Однак у рішенні зазначена юридична особа (ТОВ «Інформаційне агенство "Українська правда"»), яка насправді не має стосунку до видання.

Справу за позовом Анатолія Шарія до ТОВ «Інформаційне агенство "Українська правда"» 4 грудня розглядав Печерський районний суд (справа є в графіку на сайті суду). Суддя Сергій Вовк прийняв рішення на користь позивача: визнав недостовірною інформацією фразу зі статті «Української правди»: «Блогер, якому раніше бонзи ПР замовляли сюжети у війні одне з одним», зобов’язав ТОВ «Інформаційне агенство "Українська правда"» спростувати цю інформацію та стягнув з нього судовий збір у розмірі 840 гривень.

ТОВ «Інформаційне агенство "Українська правда"» належить Олександру Морозову, створене у 2013 році. А юридичною особою інтернет-видання «Українська правда» є інше підприємство – ПП «Українська правда», власником і директором якого є Олена Притула.

У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва зазначила, що її видання не має жодного стосунку до організації, у якої виграв суд Анатолій Шарій, тож для «УП» рішення суду не має юридичних наслідків. «Ми не маємо жодного стосунку до тієї організації, у якої Шарій виграв суд. Ми ведемо облік усіх позовів, і позовів від Шарія ми не пам’ятаємо. Наскільки я зрозуміла з документа, який він опублікував, то мова йде про іншу організацію з іншим реєстраційним номером та керівником. Відповідно, жодних юридичних наслідків для нас це не має. Я не знаю, навіщо це робить Шарій. Але 840 гривень, які він хоче стягнути, може стягнути з тієї організації, яка вказана у рішенні», – сказала пані Мусаєва.

Медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко вважає, що видання «Українська правда» не має виконувати це рішення суду: «У нас є конкретний боржник, якого визначив суд. Сам сайт не може бути відповідачем, будь які дії виконує підприємство, яке адмініструє сайт. Якщо вони (позивач і суд. – ДМ) неправильно встановили відповідача, то виконати це рішення буде просто неможливо».

Фраза, яку оскаржував Анатолій Шарій, є частиною речення з матеріалу «Української правди» «Зробимо його разом. Як противники Зеленського готуються до реваншу»: «Однак у партії Медведчука і Льовочкіна на цих виборах є не лише проблема Зеленського, але й несподіваний противник – партія Анатолія Шарія. Блогер, якому раніше бонзи ПР замовляли сюжети у війні одне з одним, тепер забирає у колишніх замовників частину їхнього електорату в базових регіонах ОПЗЖ».

Фото: 112.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY