КЖЕ висловила публічний осуд «Знай.ua» за матеріал про заборону «релігійних сект»

КЖЕ висловила публічний осуд «Знай.ua» за матеріал про заборону «релігійних сект»

5 Листопада 2020
2045
5 Листопада 2020
17:34

КЖЕ висловила публічний осуд «Знай.ua» за матеріал про заборону «релігійних сект»

2045
У Комісії пояснили своє рішення тим, що порушення принципів недискримінації та застосування розпалювання ворожнечі в матеріалах є одним з найгрубіших порушень журналістських стандартів.
КЖЕ висловила публічний осуд «Знай.ua» за матеріал про заборону «релігійних сект»
КЖЕ висловила публічний осуд «Знай.ua» за матеріал про заборону «релігійних сект»

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила «Знай.ua» та авторці видання Софії Маркіній публічний осуд через матеріал від 20 липня 2020 року «Верховна Рада заборонить секти: хвилинки поговорити про Бога не знайдеться». Про це йдеться в рішенні Комісії від 5 листопада.

Комісія вважає, що в цій публікації авторка та видання допустили порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного), 10 (збалансованість представлених точок зору) та 15 (уникнення вживання образливих висловів та ненормативної лексики) Кодексу етики українського журналіста.

У Комісії пояснили, що публічний осуд висловили, бо порушення принципів недискримінації та застосування розпалювання ворожнечі в матеріалах є одним з найгрубіших порушень журналістських стандартів.

Софія Маркіна написала про розробку Верховною Радою законопроєкту, який стосується заборони невизнаних релігійних організацій. У публікації вона наводить заяву голови Комітету з питань соціальної політики Галини Третьякової виданню «Инсайдер.ua», але без посилання на першоджерело інформації. Через відсутність посилань, кажуть у КЖЕ, читач не може встановити наскільки точно авторка «Знай.ua» відтворила слова нардепки.

Комісія з журналістської етики додала, що в матеріалі відсутні коментарі незалежних експертів; представників релігійних організацій, діяльність яких можуть заборонити; коментарі представників «Свідків Єгови», яких згадували в матеріалі.

«[Матеріал] є нічим іншим як критикою невизнаних релігійних організацій та їх діяльності. У цитаті пані Третьякової можна зустріти декілька стереотипних уявлень про діяльність таких організацій: застосування ними нейролінгвістичного програмування, виманювання коштів з парафіян. Окремої уваги варто звернути і на контекст, у якому подається цей матеріал. Авторка та видання свідомо додали до публікації посилання на інші матеріали, які титруються так: "одружився на сестрі, ґвалтував дитину – у Росії знайшли притулок кривавої релігійної секти", "дніпрян масово вербують в секти: вийшов з під'їзду - і вже прийняли" тощо. Вони формують однозначно негативне ставлення до представників невизнаних релігійних організацій та тих, кого називають "сектами". Власне, вживання самого терміну "секта" в українському суспільстві несе негативну конотацію і одразу налаштовує на упередженість до представників відповідних конфесій, яка, серед іншого, може призвести і до насильства», – повідомили в Комісії.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року Незалежна медійна рада сформулювала рекомендації для журналістів і медіа, які прагнуть висвітлювати події в релігійній сфері, дотримуючись професійних стандартів.

Фото: Знай.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2045
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду