detector.media
05.11.2020 17:34
КЖЕ висловила публічний осуд «Знай.ua» за матеріал про заборону «релігійних сект»
КЖЕ висловила публічний осуд «Знай.ua» за матеріал про заборону «релігійних сект»
У Комісії пояснили своє рішення тим, що порушення принципів недискримінації та застосування розпалювання ворожнечі в матеріалах є одним з найгрубіших порушень журналістських стандартів.

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила «Знай.ua» та авторці видання Софії Маркіній публічний осуд через матеріал від 20 липня 2020 року «Верховна Рада заборонить секти: хвилинки поговорити про Бога не знайдеться». Про це йдеться в рішенні Комісії від 5 листопада.

Комісія вважає, що в цій публікації авторка та видання допустили порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного), 10 (збалансованість представлених точок зору) та 15 (уникнення вживання образливих висловів та ненормативної лексики) Кодексу етики українського журналіста.

У Комісії пояснили, що публічний осуд висловили, бо порушення принципів недискримінації та застосування розпалювання ворожнечі в матеріалах є одним з найгрубіших порушень журналістських стандартів.

Софія Маркіна написала про розробку Верховною Радою законопроєкту, який стосується заборони невизнаних релігійних організацій. У публікації вона наводить заяву голови Комітету з питань соціальної політики Галини Третьякової виданню «Инсайдер.ua», але без посилання на першоджерело інформації. Через відсутність посилань, кажуть у КЖЕ, читач не може встановити наскільки точно авторка «Знай.ua» відтворила слова нардепки.

Комісія з журналістської етики додала, що в матеріалі відсутні коментарі незалежних експертів; представників релігійних організацій, діяльність яких можуть заборонити; коментарі представників «Свідків Єгови», яких згадували в матеріалі.

«[Матеріал] є нічим іншим як критикою невизнаних релігійних організацій та їх діяльності. У цитаті пані Третьякової можна зустріти декілька стереотипних уявлень про діяльність таких організацій: застосування ними нейролінгвістичного програмування, виманювання коштів з парафіян. Окремої уваги варто звернути і на контекст, у якому подається цей матеріал. Авторка та видання свідомо додали до публікації посилання на інші матеріали, які титруються так: "одружився на сестрі, ґвалтував дитину – у Росії знайшли притулок кривавої релігійної секти", "дніпрян масово вербують в секти: вийшов з під'їзду - і вже прийняли" тощо. Вони формують однозначно негативне ставлення до представників невизнаних релігійних організацій та тих, кого називають "сектами". Власне, вживання самого терміну "секта" в українському суспільстві несе негативну конотацію і одразу налаштовує на упередженість до представників відповідних конфесій, яка, серед іншого, може призвести і до насильства», – повідомили в Комісії.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року Незалежна медійна рада сформулювала рекомендації для журналістів і медіа, які прагнуть висвітлювати події в релігійній сфері, дотримуючись професійних стандартів.

Фото: Знай.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY