Журналіст Олексій Бобровников отримав політичний притулок у Німеччині

Журналіст Олексій Бобровников отримав політичний притулок у Німеччині

17 Вересня 2020
9013
17 Вересня 2020
17:10

Журналіст Олексій Бобровников отримав політичний притулок у Німеччині

9013
Журналіст сказав, що продовжить вимагати від української влади розслідувати серію вбивств у «сірій зоні» Донбасу.
Журналіст Олексій Бобровников отримав політичний притулок у Німеччині
Журналіст Олексій Бобровников отримав політичний притулок у Німеччині

Колишній журналіст програми «ТСН. Тиждень» каналу «1+1» Олексій Бобровников, який проводив розслідування про контрабанду та серію вбивств у «сірій зоні» Донбасу, отримав політичний притулок у Німеччині. Про це він повідомив «Детектору медіа».

Пан Бобровников попросив політичний притулок наприкінці травня 2020 року, після чого 7 серпня  його допитали. Рішення про надання притулку журналісту ухвалили 7 вересня, а 11 вересня 2020 року воно набрало чинності. «Мені прийшло остаточне повідомлення про присвоєння мені статусу людини, що знаходиться під захистом німецької влади; повідомлення, що назвало прийняте рішення "незаперечним"», – розповів він.

Журналіст сказав, що продовжить вимагати від української влади розслідувати серію вбивств, які почалася 2 вересня 2015 року в Луганській області. «Я чекав кілька років, усе ще сподіваючись на правосуддя в Україні. Даючи нові й нові свідчення про серію вбивств, до яких причетні військовослужбовці 92 окремої механізованої бригади Збройних сил України та їх заступники в українських спецслужбах», – сказав пан Бобровников.

За цей час його як свідка допитали Служба безпеки України, військова прокуратура в складі Генеральної прокуратури, прокуратура сил АТО, а в 2020 році Державне бюро розслідувань.

«Наша група розслідувань #galuschenkoleaks вжила титанічні зусилля з розслідування справи про вбивство мого інформатора на фронті Андрія Галущенко, але вони не дали головного практичного результату: злочинці як і раніше на волі», – додав Олексій Бобровников.

Як писав ДМ, журналіст Олексій Бобровников у 2017 році заявив, що виїхав з України через погрози, пов’язані з його журналістським розслідуванням. Він виїхав до Німеччини.

Нагадаємо, пан Бобровников працював над циклом журналістських розслідувань, присвячених контрабанді та нелегальній і напівлегальній торгівлі в так званій «сірій зоні» Донбасу. Журналіст розповідав, що загалом публічно й ефективно займалися розслідуванням питань контрабанди через ОРЛО – він, Юлія Полухіна, волонтер Андрій Галущенко та молодший сержант поліцейського батальйону Київ-2 Дмитро Цвєтков, свідок контрабанди і вбивств в «сірій зоні» Донбасу, який виїхав з України.

Андрія Галущенка вбили 2 вересня 2015 року на контрольованій українським урядом частині Луганської області після погроз на його адресу з боку українських військових. Після цього, пан Бобровников почав розслідувати обставини вбивства волонтера та загибель кількох інших осіб. 

В інтерв’ю «Детектору медіа» він заявив, що низка українських і не тільки ЗМІ відмовились публікуватим матеріали розслідування у справі про вбивство Андрія Галущенка. За даними Олексія Бобровникова, до організації вбивства Андрія Галущенка причетні українські військові. Згодом його журналістський архів вилучили на кордоні люди, які представилися працівниками спецслужб, але відмовилися надати документи, на підставі яких були вилучені особисті речі.

За цикл репортажів «Сіра зона» про контрабанду та вбивстві волонтера Галущенко Олексій Бобровников переміг в конкурсі «Честь професії 2016» в номінації «Краще подання складної теми». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9013
Читайте також
06.06.2017 10:57
Алексей Бобровников
для «Детектора медіа»
4 334
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Марик
1314 дн. тому
Поющие в бобровнике
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду