Журналіст Олексій Бобровніков, який залишив Україну через погрози, перебуває у Німеччині

Журналіст Олексій Бобровніков, який залишив Україну через погрози, перебуває у Німеччині

19 Січня 2017
5385

Журналіст Олексій Бобровніков, який залишив Україну через погрози, перебуває у Німеччині

5385
Колишній журналіст програми «ТСН. Тиждень» каналу «1+1» Олексій Бобровніков, який займався збором інформації про контрабанду в «сірій зоні» АТО і намагався провести власне розслідування вбивства члена мобільної групи з боротьби з контрабандою Андрія Галущенка, наразі перебуває у Німеччині. Раніше він заявив, що виїхав з України через погрози, пов’язані з його журналістським розслідуванням.
Журналіст Олексій Бобровніков, який залишив Україну через погрози, перебуває у Німеччині
Журналіст Олексій Бобровніков, який залишив Україну через погрози, перебуває у Німеччині

Про це пише DW.com.

За даними Олексія Бобровнікова, до організації вбивства Андрія Галущенка причетні українські військові. Нині журналіст перебуває в Німеччині і отримує допомогу Гамбурзького фонду для політично переслідуваних. Нині український журналіст отримав в Німеччині гостьовий статус.

В інтерв’ю DW.com він розповів, які саме погрози отримував.

«Погрози надходили нам і від військовослужбовців 92-ї бригади. Різниця була лише у фразах, вони казали: "Ми викинемо з вікна або ми вистрілимо так, що ніхто не почує клацання затвора". Це все задокументовані, записані, зафільмовані погрози. Їх насправді є ще кілька, загалом до 15. Це були погрози як на лінії розмежування, так і в тилу. Після мого звільнення з каналу "1+1",  один з колишніх моїх керівників розповідав моїм колегам, що звільнив мене з роботи для того, щоб врятувати мені життя», - сказав Олексій Бобровніков.

Водночас він відмовився назвав імена тих, хто повідомляв йому про погрози, тому що багато з них продовжують залишатися інформаторами журналіста.

Олексій Бобровніков також сказав, що не звернувся до українських правоохоронців щодо погроз на його адресу тому, що немає довіри до правоохоронних органів України і до їхніх керівників. 

Він повідомив, що після його публічних заяв про погрози,  поки не отримав жодних офіційних повідомлень від офіційних осіб. 

«Мені лише написав речник МВС Артем Шевченко, з яким ми давно знайомі, і ми домовились з ним поговорити про те, що відбувається», - сказав журналіст. 

Олексій Бобровніков також повідомив, що не збирається просити політичний  притулок у Німеччині.

«У мене зараз немає особливого статусу, я просто за допомоги Фонду тимчасово перебуваю в Німеччині. Планую звідси продовжити своє розслідування і опублікувати нові матеріали щодо вбивства волонтера Андрія Галущенка. А також покращити свої професійні навички, відвідуючи тут тренінги», - сказав журналіст.

Водночас він заявив, що сигналом того, що повернення в Україну є безпечним, для нього буде виявлення і покарання замовників, організаторів і учасників вбивств людей, розслідуванням яких він займається. 

«Всі погрози на свою адресу я пов’язую зі справою Андрія Галущенка. І тому, якщо українська правоохоронна система розслідуватиме цю справу і доведе її до кінця, це означатиме безпеку всіх волонтерів, всіх свідків і всіх журналістів, які займаються цією темою», - сказав Олексій Бобровніков.

Нагадаємо, журналіст Олексій Бобровніков заявив, що виїхав з України через погрози, пов’язані з його журналістським розслідуванням. Журналіст повідомив, що виїхав з України місяць тому. За його словами, до такого рішення його спонукали погрози, які він отримував через свою журналістську діяльність. Олексій Бобровніков працював над циклом журналістських розслідувань, присвячених контрабанді та нелегальній і напівлегальній торгівлі в так званій «сірій зоні» Донбасу та Луганщини. У тому числі розслідував обставини вбивства волонтера Андрія «Ендрю» Галущенка та загибелі кількох інших осіб.

В інтерв’ю «Детектору медіа» він заявив, що низка українських і не тільки ЗМІ відмовились публікуватим матеріали розслідування у справі про вбивство Андрія Галущенка.

«Но интересно, что после моего ухода еще несколько украинских СМИ отказало мне в освещении этой темы. Самым смешным был отказ пражского офиса «Радио Свободы», который мне предложил «обратиться за помощью к правительству Российской Федерации», то есть к противнику. То есть офис «Радио Свободы» как бы порекомендовал мне совершить предательство, обратившись за помощью в стан врага», - заявив Олексій Бобровніков.

Директор української редакції «Радіо Свобода» Мар’яна Драч у відповідь заявила, що звинувачення журналіста – непорозуміння.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5385
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду