За Юлією Полухіною стежили ще в 2016 році – Олексій Бобровніков

За Юлією Полухіною стежили ще в 2016 році – Олексій Бобровніков

26 Грудня 2019
3026

За Юлією Полухіною стежили ще в 2016 році – Олексій Бобровніков

3026
За кореспонденткою «Новой газеты» Юлією Полухіною, яку 26 грудня 2019 року затримали в Москві, стежили ще восени 2016 року, коли вона готувала матеріал про контрабанду в «сірій зоні» АТО.
За Юлією Полухіною стежили ще в 2016 році – Олексій Бобровніков
За Юлією Полухіною стежили ще в 2016 році – Олексій Бобровніков

Про це «Детектору медіа» повідомив колишній журналіст програми «ТСН. Тиждень» Олексій Бобровніков, який спільно з пані Полухіною готував цей матеріал.

«Наружка за будинком моєї колеги була в той час, коли готувався цей матеріал. У той же період, перебуваючи ще в Україні, я отримував погрози фізичною розправою. Я незабаром виїхав з країни. Юля залишилася працювати, займаючись в тому числі й іншими резонансними темами. Здавалося, що скандал, спровокований нашою розслідувальною діяльністю затих, але виявилося що це не так», – сказав він.

За словами пана Бобровнікова, загалом публічно й ефективно займалися розслідуванням питань контрабанди через ОРЛО – він, Юлія Полухіна та Андрій Галущенко, якого вбили на контрольованій українським урядом частині Луганської області після погроз на його адресу з боку українських військових. Він також додав до цього переліку молодшого сержанта поліцейського батальйону Київ-2 Дмитра Цвєткова, свідка контрабанди і вбивств в «сірій зоні» Донбасу, який виїхав з України кілька років тому.

«Ця серія подій, що продовжується і понині, сигналізує про масштаби проблеми, які не лише не вирішилися, але й посилилися за ці роки. Усі ключові фігуранти цих справ, усупереч мовчанню на цю тему як російської, так і української влади, залишаються на свободі і займають високі посади в армії і спецслужбах, отримують державні нагороди», – повідомив Олексій Бобровніков.

Нагадаємо, у Москві 26 грудня працівники Слідчого комітету Краснодарського краю прийшли з обшуками до квартири кореспондентки «Новой газеты» Юлії Мартовалієвої (Полухіної) через її матеріли про дії незаконних збройних формувань на території окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також – розслідування щодо контрабанди.

Пізніше Слідчий комітет Росії повідомив, що затримав кореспондентку «Новой газеты» Юлію Полухіну в рамках кримінального провадження про організацію злочинного співтовариства, крадіжку, бандитизм та розбої, порушеного через діяльність організації «Единые народные общинные товарищества» (ЕНОТ) («Єдині народні громадські товариства»). Юлію Полухіну вже відпустили.

Журналіст Олексій Бобровніков у 2017 році заявив, що виїхав з України через погрози, пов’язані з його журналістським розслідуванням. Він виїхав до Німеччини. Пан Бобровніков працював над циклом журналістських розслідувань, присвячених контрабанді та нелегальній і напівлегальній торгівлі в так званій «сірій зоні» Донбасу та Луганщини. У тому числі розслідував обставини вбивства волонтера Андрія «Ендрю» Галущенка та загибелі кількох інших осіб. В інтерв’ю «Детектору медіа» він заявив, що низка українських і не тільки ЗМІ відмовились публікуватим матеріали розслідування у справі про вбивство Андрія Галущенка. За даними Олексія Бобровнікова, до організації вбивства Андрія Галущенка причетні українські військові. Згодом його журналістський архів вилучили на кордоні люди, які представилися працівниками спецслужб, але відмовилися надати документи, на підставі яких були вилучені особисті речі.

За цикл репортажів «Сіра зона» про контрабанду та вбивстві волонтера Галущенко Олексій Бобровников переміг в конкурсі «Честь професії 2016» в номінації «Краще подання складної теми». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3026
Читайте також
06.06.2017 10:57
Алексей Бобровников
для «Детектора медіа»
4 330
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду